Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj holky, z krve nám byla zjistena hranicni hodnota zeleza, taky bych rada zacal podavat trochu vice spenatu. zamrazeny nechci, spis cerstvy, ale jak ho pripravit? holcicka jeste nemela a do roku mleko/smetanu mit kvuli alergii nebude.tak jen podusit a trochu soli? nebo ani tu ne? jak to delate vy se spenatem? dekuju vam!!
A víš, že ve špenátu se spletli v desetinné čárce, že zase tolik železa nemá, jak se tradovalo, taková brokolice má železa víc. Jinak špenát připravuji - vytrhám, propláchnu vodou, mírně povařím, rozmixuju, dám do mražáku. Pokud připravuji hned, tak dám vařit, přidám mléko s rozšlehaným vajíčkem - to u vás teda nevím, trošku mouky, česnek, trošku smetany a je to.
Nevim, jestli tak malý prcek může, ale my jsme železo nahnaly kopřivovým čajem (ale kojila jsem, tak jsem se prolévala železem já plus jsem brala železo). Dostala jsem od doktora zkušební měsíc a pak by se případně na:,–(ily kapky a zvládly jsme to bez nich
Mě doporučili na nízkou hladinu železa (velká ztráta krve při porodu) kromě léků hlavně červené maso a taky jsem jedla játra. Hodně je taky v máku (co třeba makové buchty, nebo nudle s mákem - ale nevím, jestli ho už může) a v čočce.
Hodně železa je také obsaženo v červeném ovoci a zelenině. Na doplnění železa dáváme borůvkový NAROSAN od JUSTU, nevím ale, v jakém dávkování by byl vhodný pro mimi.
Lepší než špenát je červené maso. Pokud už špenát, tak v něm určitě MUSÍ být aspoň trochu mlíka. A taky jsem četla, že děti by špenát moc často neměly - už si nepamatuju proč, ale prý maximálně jednou za dva týdny.
Ahoj, já i malej máme problém s anemií, nedostatkem železa, jelikož malý byl moc pod úrovní tak do teď bral aktiferin v kapkách a já v tabletách, nám by asi železo ve stravě moc nepomohlo ![]()
Ale jak radí holky zkusi potraviny železo obshahující v tepelně neupraveném stavu v zelenině a nebo tepelně v mase.
Kluci dostávali železo v kapkách Maltofer, a byla nám doporučena zelená zelenina ![]()
I když ve špenátu moc železa není, ráda jsem ho teď Haničce dělávala, protože jsme ho měli u našich na zahrádce fůru. Malá se po něm mínila zbláznit.
Listy opláchnout, krátce spařit, pomlít, trošilinku česneku (ale jestli máš strach, tak česnek nee. U nás se ale osvědčil.), a pak jsem dala fakt jen trošilinku mlíka a ještě menší trošilinku jíšky. Není to ale nutné pro tak malé mimčo. Zahustí se to pak i rozmačkaným bramborem, se kterým to nakonec smíchám. Haničce je rok, tak se nebojím víc experimentovat. S tím česnekem to dostalo šmrnc a polévková lžíce mléka a oříšek jíšky už taky neublíží, pokud nejste alergici. Ale to už je na tobě.
Je to strašně dobré a oživí to jídelníček. Hlavně pokud se dostaneš k čerstvému špenátu ze zahrádky.
já ho miluju jen tak - spařený, nepomletý, s máslem a nasekaným česnekem a mořskou solí ![]()
Tak dobrou chuť!!!
Já bych se přimlouvala za dodání železa přirozenou cestou ,tak se daleko líp vstřebává. Jiank pozor na černý čaj( i když nepředpokládám že ho holčičce dáváš),zhoršuje vstřebávání železa.
Holky už přede mnou psaly nějaké tipy, doplnila bych třeba červenou řepu.
Ahoj, špenát není vhodný kvůli vysokému obsahu šťavelanů (oxaláty), které zhoršují vstřebávání/využití vápníku.
Jinak bezva zdroj železa je drůbeží krev
, bohužel dnes se prodává v konzervách jen příšerně kořeněná. Takže je to snad rada jen pro ty, co maj doma vlastní husy či kachny
..... jistěže tepelně upravená…
A pro usnadnění vstřebávání železa je prospěšné konzumovat potravu s vyšším obsahem vitaminu C. Takže čerstvá zelenina, ovoce.
D.
Ahoj, železo: červené maso
mák - děti ho nesmí …kvůli trávení
zelená zelenina
pohanka
amarant
luštěniny
My baštíme večer pohanku s banánem a taky papáme amarantové výrobky - mají je všude v supermarketu v odd. zdravé výživy.
Krásný den
Připojuju se ke Gábince a chválím kopřivy- aspoň čaj, nebo špenát z kopřiv mmch chutnal mi víc než ten obyčejnej
. To by ale mělo být z mladých rostlin, ne z těch obr, co jsou teď- takže leda tak posekat a nechat znovu narůst. Funguje to fakt báječně, kamarádka vždycky nahání hemoglobin, aby ji pustili darovat krev, tak prý předem popíjí čaj, já jsem před plánovanou operací měla dost nízký železo, tak jsem požívala kopřivy ve všech podobách a zvládlo se to bez transfuze. Tablety mi vůbec nedělaly dobře a navíc je většina s trojmocným železem, který se hodně špatně vstřebává, organický by mělo být dvojmocný a to jde do organismu mnohem líp (i když to taky není ani zdaleka 100%.