Malování na keramiku
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
malování na keramiku
Ahoj všem, kdo mají zkušenost s malbou na keramiku.
Moc se mi líbily v časopise hrnečky s ručně malovanými motivky, pro děti i pro dospělé. Psali tam, že barvy na keramiku mám shánět v potřebách pro výtvarníky. Jenže my tady máme jen papírníctví, a tam jsem bohužel moc nepochodila. Koukali na mě trochu divně
a ptali se, proč si nekoupím hotový dětský nebo zkrátka malovaný hrnek? Zkrátka neměli pro mé choutky pochopení.
Prý se to má vypalovat v elektrické troubě. Neměly byste pro mě nějaké tipy, např. jak to udělat a (pokud možno) nezkazit, nebo alespoň zkazit co nejmíň ![]()
A co zdravotní nezávadnost barev? Ačkoli doufám, že tato informace na nich bude uvedena. Prý je lepší malovat až níž, kde se ústa při pití nedotýkají hrnečku.
děkuji za případné rady
pitris
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
ahoj, nejsem si jistá jak je to s malováním na keramiku, ale zkuš mrknout na stránky Týny (Moniky Brydový) www.brydova.cz - je tam i obchůdek, kde se dá objednávat. Já s ní mám skvělou zkušenost - malba na textil. Ještě tam jsou v diskuzi různé rady a v technikách a nápadech - popsané postupy… A pokud se budeš chtít inspirovat tak v galerii… Je tam i odkazník na stránky s podobnou tématikou…
S tím vypalováním - asi to bude pravda, ale záleží na barvičkách (ale nějak se zafixovat musí)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj.
Tak jak to moc nezkazit - to nevím, někdy se daří líp, jindy hůř ;o).....
Ale pokud toho budeš malovat víc na jede hrneček, tak doporučuju postupně. Konturou si udělej klidně vše najednou, uvidíš, ale vybarvování je zdlouhavější, tak by tě mohla bolet ruka, jak bys to opatrně držela tak, aby sis to nerozmazala. Ony ty barvy po chvíli ztuhnou natolik, že je při lehkém dotyku nerozmažeš, já jsem tekhla taky postupovala při složitějším motivu.
A vypálit v troubě to pak můžeš najednou.
Ale pozor při koupi, jsou i vytrážní barvy, a ty se nevypalují, jsou méně odolné. Takže se ptej přímo po vypalovacích. Prodávají se i v
ách, vydrží podle používání, ale myslím, že docela dlouho. Dají se i míchat odstíny.
Maluju taky radši kousek pod horním okrajem, jistota je jistota. A asi bych ten malovaný hrnek nedávala do myčky, pro jistotu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky
Už jsou barvičky „pro myčku“, jsou jako novinka. Já mám zatím jen ty obyčejné, ty musíš vypálit cca35 min na 160C v troubě. Do myčky jsem ten hrnek už také párkrát dala a zatím v pohodě. S tím malováním, jestli si netroufáš na nějaké obrázky, tak se dají koupit šablonky, je to vlastně nalepovací kontura, vybarvit je a po vypálení nechat nebo opatrně sloupnout. Už jsem je vyzkoušela a myslím, že je to šikovná věc.
Docela hodně rad a nápadů je na stránkách www.tvorivyamos.cz nejen na malování na keramiku.
Držím palce, ať se daří! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Koupila jsem krásný a celkem i drahý hrníček (stál 169,–, což přecijen na obyč hrnek není málo) a chtěla bych ho pokreslit těmi vypalovacími barvami. Jen mám strach, aby mi v té troubě nerupnul. Dole na nálepce je obrázek myčky a mikrovlnky, takže by snad nějakou tu teplotu vydržet měl. Ale i tak - nemáte nějaký tip, abych z trouby nevyndala střepy? Mockrát díky za rady!
- Citovat
- Upravit
některé barvy se nemusejí ani vypalovat(stačí zaschnout)
pokud je ale chceš musíš si koupit takové, které se nanášeji na již vypálený předmět
určitě ti poraděj ve výtvarných potřebách nebo v dobrém papírnictví
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslíte, že je lepší koupit barvy na porcelán nebo fixy? Co bude lépe držet a s čím se bude lépe pracovat???
Děkuji za reakce…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
lak na keramiku
Dobrý den,
znovu otevírám toto téma.
Koupila jsem si fixy na keramiku od Centropenu. Jsou samozasychací a nemusí se vůbec vypalovat. Jenže - i když po nich jen lehce přejedu mokrým hadříkem, tak se část smyje a hrneček je na vyhození. Nevíte někdo, zda existuje nějaký lak na keramiku, zdraví neškodlivý? Ve vyhledávači mi to nachází pouze nějaké laky na podlahy, kameny atd.
Nebo nemáte někdo zkušenost s nějakou náhražkou, kterou bych tyto fixy mohla zafixovat?
Děkuji předem za odpověď.
Michaela B.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, dá se malovat i na barevný hrnek? Nemusí být jen bílý porcelán?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Salorka myslím, že bys musela mít speciální barvy na tmavý porcelán - pokud by se jednalo třeba o černý podklad. jinak na žlutý/růžový/zelený určitě zvládneš malovat třeba černou…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Oživuji opět s dotazem ![]()
Potřebuju udělat na talíř černou fixou obrys a obrázek pak vymalovat. Mám ten obrys3 vypálit dřív nebo až vymaluju i vnitřek obrázku?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, oživuju diskuzi. Mám obyčejný hrníček z Tesca a chci ho pomalovat, ale bojím se, aby v troubě při vypalování nepraskl. Nemáte s vypalováním takového hrnku někdo zkušenosti? ![]()
- Citovat
- Upravit