Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. Nášemu chlapečkovi bude za pár dní 6 měsíců, je plně kojen, ale dnes mě vyděsila jeho hmotnost při půlroční prohlídce. Přibral za poslední měsíc jen 100g. Doktorka mi už řekla, at začnu dávat kašičku ráno a večer a příští týden začít se zeleninovým pyré v poledne. Jsem z toho malého přírůstku ale vyděšená. Nemůže to nějak ovlivnit jeho zdravý vývoj? Plínek má za den pročůraných 5 až 6, kaká taky 2krát až 3krát za den, otáčí se, převrací, pase koníčky, takže snad se vyvíjí dobře, ale stejně mě to trochu trápí, jestli to nemůže mít dopad na jeho zdraví. Poradíte?
Ještě uvádím vývoj jeho váhy: porodní váha 3390g ( z porodnice jsme šli s 3180g), 1. týden - 3200g, 6.týden - 4200g, 2. měsíc - 4550g, 3. měsíc - 5000g, 4. měsíc - 5400g, 5.měsíc - 5750g, 6.měsíc - 5850g.
Děkuji moc.
to je normalni … proste mu uz mlicko nestaci … uz je cilej a vyda ze sebe hodne energie tak potrebuje uz pestrejsi stravu, ja sem syna taky v pul roce zacala prikrmovat…kasi sem davala vecer a kolem obeda naka ta prasnidavka ale jinak sem ho porad kojila … aspon ti vecer bude vic spinkat,kdyz sem zacala skasi u syna tak uz pak spal celou noc…mel plny brisko a nemusel se budit hlady…
Myslím, že je to taky hodně v dispozici - může být malej živější nebo taky drobnější¨. Nebo nebyl zrovna napapanej
My přikrmujeme měsíc a víc jak 130g měsíčně navíc nepřibere - je to divoch ![]()
Lauro podle tvého výpisu přibírání je to naprosto v pořádku. Přibírali jste vždy hezky ( 400g za měsíc a podobně), ted od půl roku už to nebude takové, ale méně. Je to více pohybu a méně mlíčka při příkrmech. neboj jste v normě.
Každý je jiný a hodně se to mění s jejich fyzičkou.
Ahoj, vůbec bych to neřešila. Dcerka se narodila a měla 3,77kg a v roku měla 8,5kg, tak si spočítej, kolik přibrala v průměru měsíčně. Byla vždy drobná. doktor mě nutil přikrmovat, ale já dál jen kojila. Hlady neplakávala, tak jsem to neřešila.Teď má 3 roky a 16kg, v pohodě všechny dohnala.
Ahojky, pokud jiné komplikace nemá, tak bych to nijak neřešila. Je ale pravda, že naše pediatrička oběma holkám dělala krevní testy snad na vše a chodíme pravidelně 1× za 2 až 3 měsíce na přeměření a převážení.
Starší dcera se narodila 2,96kg, v roce měla 8, 2O, v 20 měsících 10kg, ve 3 letech stěží 13kg.
Mladší se narodila 2,70kg, v roce měla 6,5kg a ted ve 2 letech jsem navážila 9,30 i s oblečením.
Takže co bych měla říkat já? ![]()
Ahoj,
Madlenka taky takto malo pribirala a vporadku to nebylo, pri narozeni mela 3330 gramu, ve 3 měsících 4,96, 5 měsících 5,40. Jezdili jsme do PRahy na neurologii, tam se to doktorovi nezdalo to nepribirani, poslal nas na ruzne odbery a zjistili, ze mala ma nedostatek vitaminu B12, coz ma vliv na nervovou soustavu, Madlenka zacala brat B12 a zacala i pekne prospivat.