Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milé maminky, mám chlapečka 33 měsíců co měří 89 cm a váží 10,8 kg. Malý je od narození (45 cm a 2,43 kg) a ještě ke všemu není moc jedlík, tak cca od půl roku nás pediatr sleduje a honí po všech možných vyšetřeních (endo, gastro, kardio, cysticka fibroza, urologie…) zatím všechna vyšetření byla v pořádku. Dneska už padaly slova jako svalova dystrofie a nedostatek růstového hormonu a to mě dostalo do kolen
. Jdu si k vám pro radu a pro povzbuzení. Je tu někdo s podobně velkým dítkem? Co na to váš pediatr? Řešíte to nějak? Napadá vás na koho se ještě obrátit? Díky moc D.
@Dennulka Mám dítě aktuálně 28 měsíců staré. Má 11 kg a asi 80 cm. Vzhledem k výšce rodičů a sourozence je dr. v klidu.
Na nedostatek růstového hormonu by ti asi přišli na endokrinologii a batole se svalovou distrofií by jsi asi poznala i ty.
Přeji pěkný den, já mám roční holčičku. Má 72 cm a 7,3 kg. Začala vůbec něco jíst minulý týden. Ale já i tatínek jsme malí. Chodíme k doktorce častěji na prohlídky kvůli převážení. Doktorka je s tím zatím tak nějak v pohodě, protože se jí těsně vejde do tabulky.
Nevím, jak jste na tom byli v roce vy, ale nejste sama, kdo má v tomhle strach ![]()
@Dennulka Náš měl těch 89cm až někdy kousek po 3 roce… váhu měl tedy o něco vyšší, to měl asi 12kg.
@Dennulka Aktuálně mu bude 7 let a má cca 109 cm a dali jsme si kolečko v nemocnici, kde zjistili lehce snížené hodnoty jednoho růstového hormonu, ale nic zásadního, takže jen pozorujeme… ale tedy u obou dětí byl i opožděný kostní věk, takže podle něj jsou vlastně správně velcí
kluk měl v 5 letech kostní 2,5 roku.
@j.a.n.i1 píše:
@Dennulka Aktuálně mu bude 7 let a má cca 109 cm a dali jsme si kolečko v nemocnici, kde zjistili lehce snížené hodnoty jednoho růstového hormonu, ale nic zásadního, takže jen pozorujeme… ale tedy u obou dětí byl i opožděný kostní věk, takže podle něj jsou vlastně správně velcíkluk měl v 5 letech kostní 2,5 roku.
Takže u Vás předpokládají, že děti porostou déle a na nějakou přijatelnou výšku (nad 160) se do ukončeí růstu dostanou?
Jj @Dennulka @Verýs4 holky budťe v klidu, pokud se děti jinak projevují normálně, nevidím důvod k panice, né každé dítě se vejde do tabulek(potažmo tabulky se dělají z průměru, který vzhledem k obezitě mnoha dětí roste) první syn měl porodní váhu 4 kg na roce měl 6,9 kg když šel do školy v 7 letech 14 kg teď mu je 14 a je z něj pořádnej klacek(172 cm)
čtvrté dítko(druhá dcera) měla porodní necelé 4 kg na roce 7 kg a 68 cm na dvou letech (duben 2017) 78cm a 8kg aje zdravá jak řípa
…naštěstí naše mudra není žádný plašan a nenervuje ani mě a ani děti zbytečnými vyšetřeními
![]()
@Dennulka syn ma na 3 letech 90 cm a necelych 13 kg, je taky maly od narozeni, ale dostane cily a zdravy az az
doktorka ho porad merila a vazila, ale zadna dalsi vysetreni jsme nemeli…taky zalezi, kolik merite vy, rodice
pry dokud se vejde aspon na spodni krivku, tak je to ok… ![]()
@Dennulka můžu tě uklidnit, taky nás mudr honila po 3 leté prohlídce po endikrinologii a tam mi řekli, že není důvod k panice. Kolem 3-tího roku děti začínají růst podle toho jaké zdědily geny. Takže vem v úvahu vaši výšku…
Malej měl ve 3 letech 94 cm a asi 11 kg
Jak píše @miluver pokud je jinak " v normě", tak bych se nestresovala.
Já mám doma taky nejedlíka, teď už je to lepší, ale jíst začal až v 1,5 roce.
Doktorka furt stesovala, tak jsem jí sepsala jídelníček, kolik toho sní a pak dala pokoj. ![]()
Fakt se tím netrap, hold máme hubený děti a ne všichni v dospělosti musí měřit 2 metry ![]()
@Dennulka nas ma 32m, 11,5kg, a asi 89-90cm. Byli jsme taky vsude mozne, je sledovan na antropologii a tam rikali, ze v klidu. Ze je sice vahou pod grafem, ale rustova dynamika ok. Tam se pohybuje 4.-7.percentil. ja jsem mala, manzel celkem velky, ale podle tchyne se vytahl az na 2.stupni.
Jo a taky nezere, nema na to cas.
Svalovou dystrofii bys poznala. Nas je treba nejpohyblivejsi dite siroko daleko. Silnej je taky.
Ted má brasku, 4m a vahova krivka zacina vypadat podobne. Mudr uz v klidu, ze uz to videla, tak maleho nebude nicim trapit ![]()
Moc díky hlavně vám se stejně velkýma dětma, už jsem měla strach, že jsme jediní na světě ![]()