Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Určitě vidím, chybu vtom že ti od začátku nikdo nic neřekl…tys mohla zasáhnout už dávno a nemuselo to dojít tak daleko…řekly ti ktomu učitelky víc? Proč začne štouchat? Jestli je opravdu on ten který vyvolá spor a skončí to agresí? Nebo se jen brání?…je divné že je relativně v pohodě(ikdyž bouchne
)a najednou když to na něj praskne tak koušea mlátí všechny a navrch se ještě dvakrát počůrá…neposmívali se mu ostatní že dostal vyhubované? že by se tím bránil?…celé se, mi to zdá divné ![]()
Se školkou se snaž komunikovat. Domluv se s nimi, co můžeš udělat pro to, aby se to neopakovalo, že si vážíš jejich zkušeností atd.
Rozhodně nijak neřeš, „proč Ti to neřekly“ atd. - důvodů může být milion, a teď je na místě být kontruktivní, ne se v tom pitvat.
Bavte se o tom, co se realisticky dá dělat, snaž se jim vyhovět. Rozhodně si na něj ale učitelky nesmí „zasednout“: budou třeba dávat větší pozor, jak se chová, ale ne vyčleňovat ho z kolektivu, držet stranou atd., to by ho mohlo frustrovat ještě víc.
Chce to furt mluvit, řešit atd.
EDIT: To počůrání a odsazení bych viděla taky jako problém, to by se přesně stávat nemělo.
Jinak zkušenost mám jen zprostředkovaně, máme takového chlapečka ve školce, kam chodí dcera. Paní učitelky mě tak jednou dvakrát týdně varují, kdyby si stěžovala, že jí Adámek něco udělal (jim si stěžuje, je taková prdelka), tak že to prostě nemohly uhlídat, že je to mžik - naposledy třeba popadl a hodil kamínek na hřišti. Tam to teda už řeší několik týdnů, a zatím se to moc nelepší, i když teda rodiče velmi spolupracují.
Může to být klidně stres ze školky…jak zvládal adaptační období, jak se choval? Je velká chyba, že tě učitelky neinformovaly pravdivě, že dítě separovaly, prostě všechno špatně. Na stres ukazuje i to počůraní - jestli před tím zvládal chodit na záchod bez problémů. Je to těžké, ale nezbývá nic jiného než spolupracovat, domluvit si schůzku s učitelkami ( ne to řešit mezi dveřmi) a probrat vše. Jak se chová doma, co doma ne něj platí a pod, dítě se ve školce může chovat úplně jinak než doma. Do života mu vstoupila další autorita, musí se naučit spolupracovat, žít v kolektivu, být bez rodičů - je to hodně změn, každé dítě reaguje jinak, někdo brečí, někdo se vzteká. Syn si možná neví rady v nějakých situacích - nevím to by měly řešit učitelky - rozhodně není v pořádku aby bil děti, ale vyloučením z kolektivu se situace jenom zhorší. Syn tam nebude chtít chodit vůbec.
Příspěvek upraven 24.10.14 v 09:27
Je dobře, že to chceš řešit. Té mamince se nediv, kdyby nějaké dítě napadalo tvého syna, taky by se ti to nelíbilo. Nejdůležitější bude spolupracovat se školkou, zjistit, co agresi spouští, jak na ni reagují atd. A ten dětský psycholog taky nebude marný.
Se školkou spolupracovat chci a zatím jsme se domluvili, že každý den mi budou paní učitelky říkat (né před synem - to jsem si vymínila), jak se choval. Nechci ho zase zbytečně stresovat rozborem jeho chování paní učitelkou před ním.
A co se týká, co je spouštěčem, tak mi paní učitelky k tomu nebyly schopny nic bližšího říct k tomu kousnutí, protože to neviděly a ani u toho nebyly. U toho strkání je to prý tak, že syn jde a najednou do někoho strčí, bezdůvodně, ale prý ví, že se to nesmí a jde se hned omluvit.
Jinak školku do této chvíle zvládal skvěle - jen dvaktrát brečel, že se mu nechce a pak už se do školky vždy těšil. Ženský, abych se přiznala, já to hrozně prožívám (dnes jsem i před probuzím syna i zvracela), protože jsem sama byla hodně šikanována a nechci aby syn byl ani na jedné straně takovýchto konfliktů. Vím, že se konfliktům nevyhne, ale zatím jsem se snažila ho učit, jak to lze řešit i bez násilí a šlo to.
Hele nepropadej panice. Já myslím, že to fakt může být zkrat, a pokud se situace uklidní a učitelky se budou chovat profesionálně, tak se to může brzo zklidnit.
Rozhodně neuškodí ani psychologická poradna; třeba Ti taky poradí, jak na malého jít.
Pokud je vůle na obou stranách, tak si myslím, že to je fakt na dobré cestě.
Ono to není jednoduché ani pro jednu stranu. Můj syn, teď 2 roky a 9 měsíců, chodí taky do školky. Byl zvyklý chodit do školky na půl dne od 1,5 a ve skupince bylo 8 dětí na 4 učitelky. Teď je ve školce 20 dětí a 3 učitelky. Občas se prostě stane, že pozornost učitelek je někde jinde a on řeší situaci po svém. Takže se asi dvakrát stalo, že kousnul nějakého chlapečka. Vždycky tomu předcházelo to, že mu někdo jiný něco bral nebo ubližoval a on, protože je mrňavý, tak to vyřešil po svém. Mluvila jsem o tom s učitelkama a dělá to spousta dětí po nástupu do školky. Představ si tu situaci, do teď měl jen tebe - pozornost byla jeden na jednoho. A teď najednou se o pozornost jedné - dvou osob pere 25 dětí. A jsou děti, které jsou temperamentní a pro ránu nejdou daleko a takhle to pak dopadá. Separace nic neřeší, protože to bude jen a jen horší.
Znám i druhou stranu, v naší školce je i chlapeček, který neustále háže věcma a opravdu bije, Kryštof od něj má několik zářezů.
Zkusila bych promluvit s učitelkama, řekni, že chceš spolupracovat, že tě opravdu mrzí, jak se chová a nechceš, aby byl vyčleňován a byl za sígra. Pokus se je přesvědčit, že to všechno pramení z nedostatku pozornosti a popros je, jestli by třeba jedna učitelka ho mohla mít jakoby k ruce, ať ho zaměstnává, ať pomáhá roznášet třeba lžičky nebo něco jiného. Bude mít pocit důležitosti a nebude se takhle na sebe snažit upoutat pozornost.
Možná bych zvážila psychologa jestli jseš z toho tak vystresovaná. Poradí ti se synem a i tobě, je moc důležité aby si ty byla v pohodě ( dle možností).
A hlavně si možná znova přečti nadpis - ty sama už syna nálepkuješ jako okolí (nemyslím to zle). Syn se potřebuje naučit řešit konflikty - neumí to leckterý dospělý a automaticky očekáváme, že to budou umět děti. Hlavně by měl mít pocit, že stojíš při něm ( ne že schvaluješ to chování) protože ve školce si teď musí připadat osamocený.
Příspěvek upraven 24.10.14 v 10:04
@patlamatlaxy píše:
Zajdi k dětskému psychologovi
Taky bych to tak řešila
Podle mne by agresivní syn zasloužil pořádný výprask. Doporučuji však, abys teny výprask synovi nedávaĺa ty, jako matka, ale aby mu dal výprask otec.
Ahoj. Vím že reaguji na starší dotaz, ale nedá mi to. Mám skoro stejný problém. Syn začal chodit do školky a každý den na něj slyším jen to špatné. Tu někoho kousnul, tu štípnul tu strčil. Celý zbytek dne kdy ho vidím ho pak jen kárám. Takže místo toho abych se na něj těšila že ho vidím, je to naopak, bojím se co zase provedl. Doma nic z toho nedělá, i když připouštím že je tvrdohlavý a jako správný chlap „musí chtít“. Na příkazy ve školce moc neslyší a řeší to že se neděje podle něho agresivitou vůči dětem. A teď co s tím. Nevím jestli si už navštívila psychologa - my ano. Nepomohlo to. Jediné co se stalo je to, že mi podrobili tříhodinovému výslechu kde akorát přemýšlíš v čem je tvé dítě špatné a doporučili mi nechat si ho půl roku doma a objíždět s ním dětská centra. Na můj dotaz jak budu moci platit dětská centra když budu nucena podat výpověď mi psycholožka odpovědět nedokázala. Myslím že hlavní chybou je současný systém. V rámci šetření vlády je na dvacet dětí jedna a půl učitelky které nesmí na děti ani zvýšit hlas. Děcka si tam s nima dělají co chtějí a po nás rodičích pak chtějí abychom to napravovali. Dodnes jsem nepřišla na to jak mám syna zvykat na kolektiv bez kolektivu. Bohužel dnes chodí do školky jen na hodinu a půl denně, ačkoliv se mu tam líbí a nechce domů. Děláme psí kusy, motivujeme, domlouváme, vysvětlujeme - pořád stále dokola. I přes „zákaz“ psycholožky to asi brzy vyřeším tím výpraskem co tu doporučuje „Tomanek“. Snad ho syn nebude chtít aplikovat i na spolužácích.
@DanyP Promiň, ale výchova začíná v rodině. Napíšu to hnusně, ale máš kluka spratka, a svádíš to na systém. Mimochodem, tobě by se líbilo, kdyby to bylo naopak, a tvoje dítě někdo ve školce štípal a žduchal?
@DanyP píše:
Ahoj. Vím že reaguji na starší dotaz, ale nedá mi to. Mám skoro stejný problém. Syn začal chodit do školky a každý den na něj slyším jen to špatné. Tu někoho kousnul, tu štípnul tu strčil. Celý zbytek dne kdy ho vidím ho pak jen kárám. Takže místo toho abych se na něj těšila že ho vidím, je to naopak, bojím se co zase provedl. Doma nic z toho nedělá, i když připouštím že je tvrdohlavý a jako správný chlap „musí chtít“. Na příkazy ve školce moc neslyší a řeší to že se neděje podle něho agresivitou vůči dětem. A teď co s tím. Nevím jestli si už navštívila psychologa - my ano. Nepomohlo to. Jediné co se stalo je to, že mi podrobili tříhodinovému výslechu kde akorát přemýšlíš v čem je tvé dítě špatné a doporučili mi nechat si ho půl roku doma a objíždět s ním dětská centra. Na můj dotaz jak budu moci platit dětská centra když budu nucena podat výpověď mi psycholožka odpovědět nedokázala. Myslím že hlavní chybou je současný systém. V rámci šetření vlády je na dvacet dětí jedna a půl učitelky které nesmí na děti ani zvýšit hlas. Děcka si tam s nima dělají co chtějí a po nás rodičích pak chtějí abychom to napravovali. Dodnes jsem nepřišla na to jak mám syna zvykat na kolektiv bez kolektivu. Bohužel dnes chodí do školky jen na hodinu a půl denně, ačkoliv se mu tam líbí a nechce domů. Děláme psí kusy, motivujeme, domlouváme, vysvětlujeme - pořád stále dokola. I přes „zákaz“ psycholožky to asi brzy vyřeším tím výpraskem co tu doporučuje „Tomanek“. Snad ho syn nebude chtít aplikovat i na spolužácích.
Třeba fakt na kolektiv ještě není zralý, nemusí být zlý, ale nezralý…
Ahoj,
vím, že tu je spousta příspěvků ohledně agresivních dětí a většinou se jedná o období vzdoru. Ale stejně mi to nedá a přemýšlím co se stalo. Malý začal od září chodit do školky, celou dobu si ho paní učitelky chválí, že se sám obléká a podobně. A včera jsem zažila šok. Ráno mi jedna maminka říkala, že můj syn bije její holčičku. Ptala jsem se na to a on to popřel, tak jsem mu vysvětlila, že děti se bít nesmí (což ví a nikdy to předtím nedělal) a ať si s holčičkou podají ruku, že už budou kamarádi a je to dobrý.
Odpoledne šla pro malého babička do školky a tady nastal onen šok. Malý se 2× počůral, kousnul nějakého kluka a prý bil děti a musely ho paní učitelky přesadit na šatně, aby byl mimo ostatní děti. Dnes ráno ve školce jsem zjistila, že ona maminka ze včera vzburcovala všechny své kamarádky a ty si ne mého syna a mne stěžovaly. Ani nemusím psát, za jakého jakého jsem teď vyvrhela a ze syna udělaly skoro teroristu. Jenže jsem na druhou stranu v rozpacích, paní učitelka mi řekla, že do dětí strká od začátku a teď to vyústilo v tohle. Nechápu proč mi to nikdo neřekl a naopak ho chválily. Nechci syna omlouvat, to určitě ne, jen najednou nechápu, kde se to v něm vzalo. Celou dobu byl vcelku v pohodě, je temperamentnější, ale nebýval agresivní.
No a jako bonus jsem se od paní ředitelky dozvěděla, že nyní musíme sjednotit výchovu se školkou - což nevím co má znamenat (byla jsem hotová a ani se nezeptala).
No a teď si prostě nevím rady - poradíte?