Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Janny Jandofkaa píše:
Tak to vubec netusim nic takovyho nerikal![]()
@matkabagristy
to bys měla mít v průkazce
@ka2ka píše:
Tak pokud ti vyhrožuje nemocnicí kvůli tlaku tak to chápu a bud ráda že budeš pod kontrolou, já měla nastoupit do nemocnice kvůli tlaku a rodila jsem akutním císařem víkend před nástupem, protože se mi tlak zbláznil a už nešel srazit
Právě že pod kontrolou moc nebude. Ale už znám poměry tvé porodnice, takže chápu ![]()
@Janny Jandofkaa píše:
@myskalucka otazka jak
od blbca, ale proc se bere? No zatim si nemerim nikdy jsem s tim problem nemela, ale asi se domluvim s praktickou jestli k ni muzu obcas zajit se zmerit…a jak casto bych mela chodit? jsem na toto hloupa, pac jsem nikdy takove problemy nemela u prvniho bylo vse „cajk“ a jelikoz mi dr nic poradne nerekl a ani nevysvetlil tak hledam odpovedi zde a na netu…Příspěvek upraven 26.05.15 v 18:43
Dela se krevni obraz, v 16tt a ve 30tt…mne treba v tom 30tt zjistili spatne trombocity…pritom v 16tt byly dobry…
Bere krev na krevní obraz, pohlavní nemoci ( HIV, syfilis, žloutenky ), protilátky, je to to same co kolem 10-12 týdne, vždy se to za těhotenství mezi 30-32tt opakuje ![]()
S tím tlakem je spojeno riziko preeklamsie, to je lepší mít doktora po ruce
Holky mozna se jen zbytecne stresuju, ale kdyz on mi poradne nic nevysvetlil a jen me vystrasil
Furt jen rikal uvidime za mesic… Hele a co ten vysokej tlak vlastne muze zpusobit??? ![]()
@Janny Jandofkaa píše:
Holky mozna se jen zbytecne stresuju, ale kdyz on mi poradne nic nevysvetlil a jen me vystrasilFurt jen rikal uvidime za mesic… Hele a co ten vysokej tlak vlastne muze zpusobit???
No ja mela ve 34tt tlak taky 160/80, otoky nohou, v moci teda bilkovina nebyla, ale mudr me poslala do porodnice, kazdy den mi rano i odpoledne merili tlak a kvuli tomu, ze jsem mela zjisteno malo krev. desticek mi brali i kazdy den krev…pod kontrolou jsem teda byla a ne malo..:)no a za tri dny mi praskla voda a uz jsem rodila ![]()
@Janny Jandofkaa : vysoký tlak je jeden z příznaků preeklampsie
@Janny Jandofkaa Hele, nejdřív podle průkazky zhodnoť, jak moc ti ten tlak stoupl oproti minulým měřením. Pak zhodnoť, za jakých podmínek ti byl měřený ten poslední (jestli ti ho neměřil hned po tom, co jsi vyšlápla dvě patra do ordinace). Podle toho pořiď ten tlakoměr a fakt ráno, v poledne a večer měř. Jestli se ten horní bude pořád držet nad těmi 150, nebo hůř ten dolni stoupne nad 90, tak k doktorovi. Pokud ten tvůj to nebude chtít okamžitě řešit, tak k jinýmu doktorovi. Už teď bych to skoro viděla na léky na snižování tlaku.
Pokud bys pociťovala neobvyklé bolesti hlavy, motání hlavy, mžitky před očima, velké otékání apod., tak OKAMŽITĚ rovnou do nemocnice do porodnice.
@RadkaCh píše:
Právě že pod kontrolou moc nebude. Ale už znám poměry tvé porodnice, takže chápu
předpokládám, že to jinde funguje líp
a navíc pokud se jí udělá špatně, může zazvonit na sestru a né shánět hlídání, volat rychlou a nechat se odvézt s tlakem 200/120
Holky dekuju za rady a vysvetleni, zitra se zajdu mrknout po tom tlakomeru, no doufam ze to nejak zvladnu z domova a vse bude ok…a doufam ze malicka tam jeste tech par tydnu vydrzi a doroste…
jo jak tu jiz nekdo psal, do karticky mi dr neco zapsal ale jaksi neumim lustit hyeroglify ![]()
@Janny Jandofkaa váha myslím, že je v pohodě, moje děti měli ve 31tt kolem 1600g. I tvoje váha si myslím, že je OK. Kamarádka za těhu 18kg zhubla
a to nebyla nijak extra silná.
Krev se bere kolem 30tt normálně
S tlakem neporadím, ale tlak bych nepodceňovala ![]()
@Janny Jandofkaa teda Tvého doktora fakt nechápu. Nevysvětlí nic, neřeší nic, vystraší Tě a nakonec řekne uvidíme za měsíc
![]()
Pro uklidnění - váha Tvojí maličké je naprosto v pořádku. Přikládám tabulku ![]()
To, kolik přibereš Ty se na miminku nijak neodrazí (tedy pokud nemáš těhotenskou cukrovku). 3 kila nahoře ve 29tt mi příjde OK, ono to ke konci bude skákat nahoru ani nebudeš vědět jak ![]()
Co se týče tlaku, nejlepší pro tebe bude opravdu koupit si tlakoměr a měřit se v klidu doma. Mám za sebou preeklampsii dvakrát a věř, že tenhle stav rozhodně nepřehlédneš. Nemocnice se neboj a určitě se nenervuj měsíc dopředu, třeba nic takového ani potřeba nebude ![]()
@Janny Jandofkaa 1300g 29 tyden?? My meli 1350 g ve 30 tydnu, malej se narodil ve 39 tt a mel 3800 g
takze se niceho neboj
a pekne v klidu se najez ![]()