Mám nárok na volbu RD?

708
24.6.14 11:48

Mám nárok na volbu RD?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda mám nárok na volbu délky RD když jsem v říjnu 2012 porodila syna příčemž jsem byla zaměstnaná pod agenturou na DPČ a nevznikl mi nárok na PPM. takže jsem byla na nemocenské i 6 týdnu po porodu a pak jsem přešla na tříletou RD. v listopadu 2012 mi skončila pracovní smlouva, a ted přemýšlím kdybych stihla do řijna 2015 porodit druhé dítko zda bych si mohla volit délku RD? nechci zůstat na 4 leté..děkuji všem za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11370
24.6.14 11:56

@Hobdenc když nemáte smlouvu, tak nemáte nárok na PPM a tudíž ani na volbu výše a délky RD a RP… jedině že by jste to udělala přes otce dítěte a doložila jeho příjmy a volila si výši příspěvku přes něj… teda pokud k datumu narození dítěte bude zaměstnaný.

Příspěvek upraven 24.06.14 v 11:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
24.6.14 11:58

Ne nemas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
24.6.14 12:02

Zvolit si délku RD určitě ne, když nejsi zaměstnaná, nikde ti neběží smlouva. Výši RP si můžeš zvolit za předpokladu, že otec miminka bude ke dni porodu splňovat podmínky k přiznání PPM, to znamená zaměstnaný v den porodu, a aspoň 270 dní za poslední 2 roky nemocensky pojištěný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
24.6.14 12:05

Ne, volit si nemůžeš. Leda díky otci dítěte, pokud on splňuje podmínky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
708
24.6.14 12:32

@mejdylko ale ani tenkrát mi nevznikl nárok na PPM a stále jsem mohla volit délku RD..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12889
24.6.14 12:34

Protoze jsi byla na nemocenske. @Hobdenc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
708
24.6.14 12:50

A chlapa to nijak neomezí? dřív třeba musel být i na nějakou domu na mateřské on a pak se to převedlo na matku jestli si dobře pamatuju…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
24.6.14 12:55

@Hobdenc Ne, neomezí. Jen si nechá vyplnit příslušné formuláře a to je všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.6.14 22:22

Jen se chci zeptat. Ja jsem cerstve odmaturovala a zjistila jsem, ze jsem tehotna ve 3 mesici jsem moc rada, prala jsem si to. Pritel je uvedený jako živnostník a ja nemám odpracovano, nastoupila jsem do prace ale v mem stavu jsem tam nemohla zustat moc velke prasno a nocni. A tak jsem sla na nemocenskou. ted mi zjistili ze mam rizikove tej. a budu na nemocenske do porodu. A chtela bych vedet jak to bude s materskou, jestli si budu moct vybrat nebo ne:-) dekuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat