Nárok na mateřskou při podnikání
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Musela by sis platit sociální. nezadělala sis jen na problém s mateřskou a rodičákem, ale také s důchodem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Musela by sis platit ještě sociální, ale ne základ ale nějaký vyšší a to se málo komu vyplatí jestli si to pamatuju dobře.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@radkka tak důchod neřeším dle tabulek na něj budu mít nárok v 73 letech a na důchod si spořím sama na speciálním účtu. Počítáme že se firma zajede a rozjede do 3 let takže pak si budu moct dovolit platit živnost. Jen hledám možnosti, jde mi především o tu tříletou variantu rodičáku o mateřské si iluze nedělám.
- Citovat
- Upravit
Narok na materskou vznikne z platby socialniho plus nemocenskeho pojisteni a nema smysl zacit to platit kvuli materske, nevyplati se to, jak pisete.Mate narok pouze na rodicak po narozeni ditete, castka je bohuzel ta nejnizsi na 4 roky. Jedine pokud otec ditete socialni plati, da se vyse rodicovskeho prispevku stanovit pres nej dle priznane vyse jeho prijmu a odvodu. A do rozhodneho obdobi se pocita min. ctvrtrok pred narozenim ditete, uz si to nepamatuju.Jina moznost dosazeni trilete varianty neni.
Příspěvek upraven 22.06.14 v 23:15
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No jestli jsi uredne na pracaku, tak posupajdis na 4 roky a ptat se te nebudou. Takze bud se nech zamestnat nebo si udelej zivnost a plat nejmene 10 mesicu nem. pojisteni
pokud bys sla z pracaku, nedostanes ani materskou, ale rovnou rodicak a to az po narozeni ditete.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@marrlinka píše:
No jestli jsi uredne na pracaku, tak posupajdis na 4 roky a ptat se te nebudou. Takze bud se nech zamestnat nebo si udelej zivnost a plat nejmene 10 mesicu nem. pojistenipokud bys sla z pracaku, nedostanes ani materskou, ale rovnou rodicak a to az po narozeni ditete.
ještě může přes otce dítěte ![]()
Zakladtelko - řekni příteli, ať zajde na OSSZ, řekne pani, o co jde a ta mu vypočítá, kolik by měl platit, aby jsi si ty mohla vybrat variantu rodičáku. Známé manžel je taky OSVČ, ona bez zaměstnání a na OSSZ jim spočítali, kolik si má manžel platit. Kamarádka má tudíž 3 letou variantu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@omites píše:
ještě může přes otce dítěteZakladtelko - řekni příteli, ať zajde na OSSZ, řekne pani, o co jde a ta mu vypočítá, kolik by měl platit, aby jsi si ty mohla vybrat variantu rodičáku. Známé manžel je taky OSVČ, ona bez zaměstnání a na OSSZ jim spočítali, kolik si má manžel platit. Kamarádka má tudíž 3 letou variantu.
Na to není potřeba chodit na OSSZ - nebo tedy je, přihlásit se, ale počítat mu tam nic nemusí, stačí když bude platit tu odpovídající minimálnímu základu, tedy 145,–
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cricry píše:
Narok na materskou vznikne z platby socialniho plus nemocenskeho pojisteni a nema smysl zacit to platit kvuli materske, nevyplati se to, jak pisete.Mate narok pouze na rodicak po narozeni ditete, castka je bohuzel ta nejnizsi na 4 roky. Jedine pokud otec ditete socialni plati, da se vyse rodicovskeho prispevku stanovit pres nej dle priznane vyse jeho prijmu a odvodu. A do rozhodneho obdobi se pocita min. ctvrtrok pred narozenim ditete, uz si to nepamatuju.Jina moznost dosazeni trilete varianty neni.Příspěvek upraven 22.06.14 v 23:15
Sociální nestačí, musel by si platit nemocenské.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Potřebuji poradit. Přítel podniká na živnost je to taková malá rodinná firmička. Je nutné abych mu tam pomáhala, protože si nemůžeme dovolit zaměstnance ale to co si dohromady vyděláme je pro nás dostačující. Já si platím sama zdravotní pojištění to je vše, měla jsem i živnost ale ty tři tisíce co zaplatím navíc nám prostě chybí.Plánujeme miminko, mám ale určité problémy takže těžko určit kdy se zadaří. Já ale řeším jak to bude až otěhotním, pracuji sice od rána do noci, dá se říct do roztrhání těla, fakt se nadřeme, ale oficiálně jsem pro úřady bez odpracovaných let. Dá se tedy nějak něco platiti třeba jenom nemocenská aby později nějaký nárok na mateřskou vznikl? Nebo abych si minimálně mohla alespon vybrat 3 letou variantu?
Jsem z toho vážně zmatená
Holka neblbni, nestojí to za to, z vlastní zkušenosti: pracovala jsem se svým přítelem jako asi ty, ve dne dřela jako kůň, v noci makala na účetnictví aby všechno sedělo a bylo to od 10ti k 5ti, donutil mě, abych odešla z práce a zůstala doma, dokud měly obě děti do 15ti let, tak v pohodě, nemusela jsem si platit nic, ofiko v domácnosti, pak ale už bylo jen jedno do 15ti let a buď ÚP nebo živnosťák, ukecal mě a já si udělala živnosťák, ale jak říkáš ty platit 3 tis měsíčně nás vyčerpávalo, takže jsem byla oficiálně bez odpracovaných let ale přitom jsem byla udřená, domů jezdila po 22 hodině, spát chodila až po půlnoci, ani jsem neviděla jak děti odrostly,
ty léta mi teď chybí a to hodně, celej můj podělanej život se na mě podepsal, nejdřív 10 let tahání syna pomalu na zádech, protože ačkoliv dneska se všude všichni ohánějí jak postiženým stát pomáhá…my nedostali nikdy nic, noci co nemohl spát a dusil se v křečích a noci nad postýlkou v nemocnicích, prostě zdraví v pr… a teď co…
ne že se jednou ráno probudíš a zjistíš že to bylo zbytečné, roky a roky a roky, a nakonec nebude nic co by se dalo započítat třeba do invalidního důchodu jako mě.. bohužel jsem takto se svým teď už bývalým přítelem prožila 13 let…a to jeho podnikání šlo do hluuuubokého mínusu, kam vlastně stáhnul i mě, pak mi to došlo…odešla jsem a zametla stopy kam…
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@radkka tak důchod neřeším dle tabulek na něj budu mít nárok v 73 letech a na důchod si spořím sama na speciálním účtu. Počítáme že se firma zajede a rozjede do 3 let takže pak si budu moct dovolit platit živnost. Jen hledám možnosti, jde mi především o tu tříletou variantu rodičáku o mateřské si iluze nedělám.
Jenže ty se do něj nedostaneš ani v těch 73 letech, protože nebudeš mít splněnou dobu pojištění.
Spořit si na něj musíme každý, ale také bude jistě každý rád i za nějakou korunu od státu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Tak nevim kolik ti je, ale v 73letech zatím nejde nikdo do důchodu
sice nic neodvádíš státu, ale takových už bylo jako ty. Pak se najednou něco pos… a přišla vážná nemoc a najednou nebyl nárok ani na invalidní důchod. A věř, že je pak v těchto situací potřeba. Tím ti to nechci přát, ale určitě je dobré myslet na budoucnost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Callipo90 Jojo, přesně to s tím invalidním jsem to chtěla napsat… a nejen invalidní, ono by ani děti neměly nárok na sirotčí, když už tedy uvažujeme ty blbé eventuality.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já si to všechno samozřejmě uvědomuju, je mi 25 let a i když mám diplom nemůžu najít práci, jsme v regionu kde je to s práci mizerny takže jsem rada ze můžu dělat alespoň něco. Na úřadu práce nejsem.
- Citovat
- Upravit
Potřebuji poradit. Přítel podniká na živnost je to taková malá rodinná firmička. Je nutné abych mu tam pomáhala, protože si nemůžeme dovolit zaměstnance ale to co si dohromady vyděláme je pro nás dostačující. Já si platím sama zdravotní pojištění to je vše, měla jsem i živnost ale ty tři tisíce co zaplatím navíc nám prostě chybí.
Plánujeme miminko, mám ale určité problémy takže těžko určit kdy se zadaří. Já ale řeším jak to bude až otěhotním, pracuji sice od rána do noci, dá se říct do roztrhání těla, fakt se nadřeme, ale oficiálně jsem pro úřady bez odpracovaných let. Dá se tedy nějak něco platiti třeba jenom nemocenská aby později nějaký nárok na mateřskou vznikl? Nebo abych si minimálně mohla alespon vybrat 3 letou variantu?
Jsem z toho vážně zmatená