Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobry den
pred 4 dny jsem dostala krecovite pichani v pravem podbrisku. Myslela jsem si ze je to slepe strevo ale kamaradka me zdelila ze ho mela a ze by to bylo horsi tak jsem tuto moznost vyloucila. Druhy den vecer byly bolesti cim dal tim horsi tak jsem jela na pohotovost tam me poslaly na gynekologicke vysetreni a tam me doktorka nasla 4cm Cystu
a rekla mi ze by mela v prubehu menstruce prasknout jen ze jsem jeste menstruaci nedostala! Chtela jsem se zeptat jestly je to mozne kdyz mam tu Cystu tak ze muzu mit opozdenou menstruaci? A jeste jsem se rozhodla ze bych sla na operaci jen ze z ni mam strasnej strach a vubec nemam tuseni jak dlouho by si me tam nechaly! Moc bych byla vdecna za jakoukoliv radu
dekuji moc za odpoved ![]()
Ahoj, cysta může ms posunout, mě říkali že do 3 cm odchází většinou samy a větší se musí sledovat a případně operativně odstanit. Já měla 6 cm a šla opertivně laparoskopicky ven, což je asi 3 až 4 dny v nemocnici, jak kde
@Wendelinek123 menší cysty se neoperují, většinou prasknou samy. Já měla tu poslední 5 cm a ani jsem o ní nevěděla. Byla jsem na kontrole s tělískem, tak mi na ní přišla. Když praskla, tak jsem to tedy poznala. Někomu se cysty prostě dělají a nic s tím neuděláš. Měla jsem už 4 stopro (byla jsem na UZV), ale určitě jsem měla i nějaké, o kterých ani nevím.
A ano, cysta ti může zpozdit MS, ale nemělo by to být o hodně.
Ahojky já cystu měla ve svých 14 ti letech.Jak popisuješ tupá pichlavá bolest na vaječnících až k nevydržení. Pamatuju si to jako dneska, kdy jsem, šla k Dr. delší cestou a ušila si tak na sebe bič bolesti.Dr.Mi vypsala žádanku hned na gynekologii a já si v duchcu řekla tam mě NIKDO nedostane jelikož jsem v té době o gyndě nechtěla ani slyšet natož tam jít. Inu bolest mě donutila a tak jsem vyrazila.Po vyšetření jsem měla cystu na pravém vaječníků. Museli si mě tam enchat s tím, že byla zruba nějakých 6,5cm. Napřed jsem si poležela s tím, že jí rozeženou antibiotiky, ale bohužel 5dní v nemocnici na antibiotikách a verdykt zněl jasně musí ven, protože se ještě zvětšovala a nechtěli podstoupit riziko prasknutí tak že raději vytáhnout.
Nejhorší na té operaci jsou nejspíš předpřípravy jako je vycévkování, ale když jsem to zvládla já ve 14ti letech zvládne to každý. Operace se dělá laparoskopicky udělají jí maličkou dírku u pravého a levého vaječníku a v pipíku. Kamerku ti zavedoi dovnit pustí do Tebe plyn, aby mohli do Tebe vidět a vynají tu cystu.Po operaci nemůžeš moc se teda smát, protože tě to bolí ale opravdu na tom nic není.
Ba nejvtipnější na tom bylo to, že za měsíc jsem tu cystu měla znovu
Dali mi injekci.
Ovšem před menstruaci se maličké cysty dělají a pak s příchodem MS se ztrácí, ale divím se, že při tak velké bolesti jak popisuješ tě nechávají doma
![]()