Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Angie07 a ještě koukám na radu chytit za krk, přimáčknout k zemi a dát povel
. Hele to fakt ne, právě kvůli tomu si naše fena nenechala sáhnout na krk. Krk je citlivé místo a jak už jsem psala, rukou hladím! Takhle přistupovat k velkýmu psovi, tak už tu ruku taky mít nemusíš. Blbá ráda.
Ten pes je proste zhrzeny a neveri Ti.
Jeho puvodni panicka ho najednou opustila, jeste pred tim dovolila, aby mu dite ublizovalo..
Musis mu ukazat, ze kdyz bude hodny, prinese to ovoce a taky, ze ti muze duverovat.
Zacni s nim cvicit za dobroty, zkus si najit trenink s klikrem, jak delat, urcite bude na netu hodne tipu. Civavy jsou chytre a dokazi super kousky, napriklad dog dancing apod.
Zacni s nim tedy cvicit zakladni poslusnost, nejake triky, odmenuj ho za spravne chovani, spatne mu netoleruj, ale nemlat pejska apod, jen proste udela neco spatne = pujde na misto.
Vyhrad mu nejake klidne misto, nejlepe treba porid psi klicku, kam dej pelisek, hracku, aby mel svoje bezpecne utociste..
Chce to cas, ale verim, ze se to upravi!
@vlker píše:
@Angie07 a ještě koukám na radu chytit za krk, přimáčknout k zemi a dát povel. Hele to fakt ne, právě kvůli tomu si naše fena nenechala sáhnout na krk. Krk je citlivé místo a jak už jsem psala, rukou hladím! Takhle přistupovat k velkýmu psovi, tak už tu ruku taky mít nemusíš. Blbá ráda. No a toho velkyho psa mirne jeste prikleknout, my to tam trenovali a fakt to jde,ale musi se to cl8vek naucit a pak taky plati,ze by si mel kazdy porizovat tak velkeho psa, na ktereho fyzicky staci
Nemas pravdu; ale ono je to nepresbe vyjadreni: ne chytit za krk, ale chytit za kuzi na krku, takhle trestaj i samotne feny.
Nas tohle taky ucili na cvicaku a u naseho 1.psa,str. velikosti, jsrm to musela tak cca 2× do roka pouzit (aniz by mu bylo fyzicky ublizeno, ale pro psy je toto jasny povel, kde konci jeho hranice)a pak byl z neho zas beranek, byl to jinak velmi namysleny PAN PES ![]()
Příspěvek upraven 18.08.23 v 13:16
@Kacatko1986 To on má, bít ho nemá cenu. Takže za trest jde na místo, kde má svoje hračky a když dostane nějakou milovanou pochoutku, tak si jí tam schová a tam mu nikdo nesahá.
Zkusím co jde. Vidím na něm, že je neuvěřitelně chytrý, ale taky tvrdohlavý a hlavně chci docílit toho, aby nekousl, věřil mi a nemusela se bát, že vyjede po ostatních.
@Ahep Nojo, ale nejake chytani za krk si muzes dovolit tak maximalne v momente, kdy toho psa teprve vychovavas. Pokud ma ten pes s chytanim za krk spatne zkusenosti z minulosti a boji se ho tak, ze se brani utokem, je nesmysl se snazit prerazit jeho strach tim, ze ho za ten krk budes chytat i nadale. To se pak proste musi vymyslet jiny zpusob a ten krk z toho vynechat, jinak si celou situaci pravdepodobne nakrasne zhorsis.
@Ahep tohle je přežitek. Fena a štěně je přeci něco jiného. Máme několikátého psa velkého plemene odebraného z nevhodných podmínek a ano, u prvního jsem si tyto praktiky zkusila a už se mi nepodařilo mít ze psa parťáka - mrzí mě to dodnes, ale zkušenost je nepřenosná. Další převychováváme laskavou, ale pevnou a spravedlivou rukou a lepší psy jsem nikdy neměla.
Za mě je chycení za kůži zbytečně agresivní chování a nevidím důvod to dělat svýmu kámošovi, zvlášť pokud má něco špatnýho za sebou a já mu chci ukázat, že na světě přeci není tak špatně
.
@Angie07 píše:
@Ahep Právě. Jakmile vidí děti, tak je na něm vidět, že je nervózní a neví, jak se zachovat a má strach, takže vždy děti upozorňuju, že to není žádný mazel.Dřív jsme ho nemohli vzít za packu, hrozně vrčel a až když pochopil, že se nic nestane, tak je s tím v pohodě.
Ale bála jsem se té agresivity, jestli se to dá napravit ve dvou letech, ale očividně to chce být víc duslednejsi a ukázat mu, kdo je vůdce. Akorat je to pro mě těžší, jelikož je malickaty a roztomilý. Takze dekuju všem za rady, zkusíme cvicak a já se přestanu nad nim rozplývat.
Jeziskriste, to co tady ctes je totalni neznalost a cesta do pekel, absolutne nechapu, ze toto jeste nekdo muze radit.
To co mas doma je strachova agrese!
Takze cim vic budes davat najevo, kdo je vudce, cim budes tvrdsi, tim to vsechno bude horsi.
Cesta vede opravdu jinudy.
Prvni, co ten pes potrebuje, je pocit bezpeci a duvera v to, ze se mu nic nestane.
To je ted alfa omega, abys k nemu tohle sdeleni dostala.
Jak konkretne:
Klid, je to jenom civava. Hlavu ti neukousne, pujde to.
@Ahep píše:
Nemas pravdu; ale ono je to nepresbe vyjadreni: ne chytit za krk, ale chytit za kuzi na krku, takhle trestaj i samotne feny.
Nas tohle taky ucili na cvicaku a u naseho 1.psa,str. velikosti, jsrm to musela tak cca 2× do roka pouzit (aniz by mu bylo fyzicky ublizeno, ale pro psy je toto jasny povel, kde konci jeho hranice)a pak byl z neho zas beranek, byl to jinak velmi namysleny PAN PES
To, že tak trestajú feny je mýtus a v trénerskom svete názor „za opicami“. Videla som odchovať veľa šteniat, nikdy takto fena netrestala. Dokonca som nikde nedohľadala ani video, ktoré by ukazovalo, že matka fena trestá šteňatá chytením za kožu na krku - ak niekto také video má, veľmi rada by som si ho pozrela ![]()
EDIT: pokiaľ ja viem toto gesto znamená v psej reči niečo ako vyhrážka smrťou (konieckoncov presne tak aj usmrtia korisť - potrasením a zlomením väzov). A deje sa to v úplne iných situáciách. Pri výchove šteniat fenou veru nie.
A používať na svojho parťáka zrovna gesto vyhrážania smrťou, to fakt nie je to čo by človek mal chcieť.
@Lenia_Lenia píše:
To, že tak trestajú feny je mýtus a v trénerskom svete názor „za opicami“. Videla som odchovať veľa šteniat, nikdy takto fena netrestala. Dokonca som nikde nedohľadala ani video, ktoré by ukazovalo, že matka fena trestá šteňatá chytením za kožu na krku - ak niekto také video má, veľmi rada by som si ho pozrelaEDIT: pokiaľ ja viem toto gesto znamená v psej reči niečo ako vyhrážka smrťou (konieckoncov presne tak aj usmrtia korisť - potrasením a zlomením väzov). A deje sa to v úplne iných situáciách. Pri výchove šteniat fenou veru nie.
A používať na svojho parťáka zrovna gesto vyhrážania smrťou, to fakt nie je to čo by človek mal chcieť.
Je to tak, nedelaji to feny u stenat, ale delaji to psi pri rvacce. Snazi se dostat druheho na zem, znehybnit a pak cekaji, az da najevo, ze se podrizuje.
Je to velmi vyhroceny souboj o to, kdo se musi podridit a kdo vyhraje. Ten prohravsi z toho ma pak ponekud posramocenou psychiku a rozhodne se pak s vitezem nejde kamosit.