Mám problém se psem

5
18.8.23 01:18

Mám problém se psem

Ahoj, mám takový problém. Mám dlouhosrstou čivavu. Je u nás teprve tři měsíce. Jde o to, že jsem di ho vzala od kamarádky, která ho měla dva roky a potom se jí narodilo druhé dítě a poprosila mě, abych si ho vzala, že ho nechce dát někomu cizímu a vi, že se u mě bude mít dobře. Jelikož máme domě ještě labradorku kříženou s zl. retrivrem a huskyho + kočičáky (bydlíme v domečku se zaharadou), tak jsem jí na to kývla, že to bude stejně náš “gaučák”.

Hned od začátku jsem pochopila, že je absolutně nesocializovaný, takže bylo trvalo dva týdny, aby si zvykl na naše pejsky a kočky, ale zvládli jsme to. Po měsíci se mi kamarádka svěřila, že mi ho dala, protože začal být agresivní.

Potom to u nás začalo taky. Začal na nás vrčet, cenit zuby a jednou mě i kousl. Nevzdávala jsem to a promluvila si s kamarádkou. Samozřejmě jsem jí vynadala, že mi to měla říct hned, ale jelikož je u nas, tak ať mi to řekne celé. Vyslo z ni, že její starší syn ho dost furt tahal za packy, ocas a pes ho začal nenávidět. Nakonec že už nevěděla, co s ním.

Nechci tu řešit, co udělala ta kamarádka, to je jasné, prostě sprostý poděl. Ale už ho doma mám a nechci to vzdát.

A tak se chci zeptat, co mam dělat? Ani jeden z větších pejsků nám to nedělá, huskyho nemáme od štěněte, ale též od dvou let.

Ale čivavák na me třeba vyskočí, natahuje hlavu k ruce, ale jakmile ho pohladím tsk začne vrcet. Když mu dám nějaký příkaz, třeba na místo, udělá to, ale vrčí u toho. Mate nějaký rady a tipy jak na tyhle hafany? Jak zkrotit tu agresi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3871
18.8.23 03:10

Já myslim, že to není agrese, jen klasicky nevychovany pes, co si myslí, že je alfa. U malych psů - „gaučáků“ je to celkem časté. Vlastně nemají žádné mantinely a můžou vše. Takže buď důsledná a měj jasná pravidla. Když se ožene, chytnout za krk a dat k zemi s jasným povelem. Mělo by si to sednout. Je to pracné napravovat zkazeneho psa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20896
18.8.23 04:13

Zajdi s ním pracovat na cvičák pod dohledem odborníka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
769
18.8.23 05:10

Pes je společenské zvíře, funguje jako součást smečky. Často zkouší, kam se může v hierarchii smečky probojovat. Pokud majitel není důrazný ve výchově, stane se, že je pes dominantnější a svéhlavější, chce velet. Je nutné trvat na plnění pokynů, po útoku psa musí následovat nekompromisní trest. Učenlivost různých plemen je pochopitelně odlišná, základní povely ale zvládne každý a i když nejjednodušší je výcvik ve štěněcím věku, na nácvik povelů není nikdy pozdě. Nejlepší volbou bude cvičák pod dohledem zkušeného chovatele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
557
18.8.23 06:25

Zkus na Facebooku skupinu stafordi a spol. - mají spoustu videí jak a co dělat. Řeší u psů agresi, stres, když se bojí, konfliktní chování všech psů. Je úplně jedno jestli je malý nebo velký.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
18.8.23 07:38

Dekuju za rady, když si to tak přehraju, tak je to jako rozmazlené dítě a když to nejde, tak sebou hodí o zem. Zajdu s ním na cvičák a holt budu důslednější.

Prave kdybych ho měla od štěňátka, tak tohle vrceni a kousání zatrhnu hned a je to.

Ale děkuji vám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4622
18.8.23 08:31

Zkousi co si muze dovolit, my mame jorka 1,5 roku a taky zkousel, kam az ho necham zajit. No prepocital se, me 2 kg pes ridit nebude :mrgreen:. Tyhle mala plemne maji velky ego.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4785
18.8.23 08:33

Panebože je to čivava, to snad zvládnete.
Prostě dejte tomu pejskovi adekvátní vyžití, choďte s ním ven, cvičte s ním podle zásad operantního podmiňování. Udělejte mu nějaké bezpečné místo, kde nikoho neohrožuje a nikdo zároveň nemůže ohrozit jeho, a cvičte pobyt tam za odměnu. Unavený pes = hodný pes. To ostatní se časem upraví samo. Máte velkou výhodu, že je to maličký pes, těžko někomu reálně ublíží. Určitě bych nepoužívala násilí, prostě jen důslednost, stále stejná pravidla, časem pejsek zjistí, že se mu nic neděje a bude to ok…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39648
18.8.23 08:37

@Angie07 Tak mě napadá, jestli jste sepsaly třeba darovací smlouvu. :think: Ono by se taky mohlo stát, že psa vycvičíš/napravíš chyby, co udělala, a ona po nějaké době třeba může začít s něčím takovým jako „malý už chodí, nudí se, bral by kamaráda, chci ho zpět“… Teď, kdy výchovu pokazila, by Ti na něco takového mohla kývnout, i když si nemyslím, že by to nastalo. Stačí, že někdo takto zkazí psa a pak jen proto, že se mu narodí dítě (tak to snad plánovali, a věděli, že mají psa, ne?), se ho ještě zbaví. :roll: To, že Ti něco takového zatajila, už nekomentuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
18.8.23 08:41

Ta už ho nikdy zpátky chtít nebude, to jsem si jistá. Já to taky nechápu, taky jsem ji řekla, proč si pořizovat psa, když k nim nemám vztah. Zda se mi, že s většími psy je to lehčí, nicméně to, že mi neřekla, že je až tak nevychovaný, že se nezdráhá vyjet po někom, tak to jsem myslela, že jí zabiju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2072
18.8.23 09:04

Pro začátek bych mu ukázala, že je ve smečce na posledním místě. Takže dostane jako poslední žrádlo, jako poslední ze dveří, nesmí na klín, na gauč. A určitě zkušený cvičitel psů, nejlépe ho pozvat domů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
18.8.23 09:33
@Angie07 píše:
Dekuju za rady, když si to tak přehraju, tak je to jako rozmazlené dítě a když to nejde, tak sebou hodí o zem. Zajdu s ním na cvičák a holt budu důslednější.

Prave kdybych ho měla od štěňátka, tak tohle vrceni a kousání zatrhnu hned a je to.

Ale děkuji vám

On si ten pes taky uzil svoje, kdyz mu ublizovalo decko tve kamosky, tak mozna tohle jeho chovani plyne i z toho.
A vzhledrm k tomu vsemu musis byt na nej opravdu mnohwm vic prisnejsi a duslednejsi, nez kdybys ho ty piplala od stenete; ty ted navic toho psa musis napravovat.
Ale snazila bych se ho i pritom samozrejme mazlit, vypozorovat jestli ma rad drbani za ouskem treba, nebo na brisku, kokino za dobre zvladnutou vec, kdy nezavrci a tak. Takze duslednost ale zaroven jistotu, ze s tebou uz si zadne skarede zachazeni nezazije.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
18.8.23 09:39

@Ahep Právě. Jakmile vidí děti, tak je na něm vidět, že je nervózní a neví, jak se zachovat a má strach, takže vždy děti upozorňuju, že to není žádný mazel.

Dřív jsme ho nemohli vzít za packu, hrozně vrčel a až když pochopil, že se nic nestane, tak je s tím v pohodě.

Ale bála jsem se té agresivity, jestli se to dá napravit ve dvou letech, ale očividně to chce být víc duslednejsi a ukázat mu, kdo je vůdce. Akorat je to pro mě těžší, jelikož je malickaty a roztomilý. Takze dekuju všem za rady, zkusíme cvicak a já se přestanu nad nim rozplývat. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
18.8.23 09:56
@Angie07 píše:
@Ahep Právě. Jakmile vidí děti, tak je na něm vidět, že je nervózní a neví, jak se zachovat a má strach, takže vždy děti upozorňuju, že to není žádný mazel.

Dřív jsme ho nemohli vzít za packu, hrozně vrčel a až když pochopil, že se nic nestane, tak je s tím v pohodě.

Ale bála jsem se té agresivity, jestli se to dá napravit ve dvou letech, ale očividně to chce být víc duslednejsi a ukázat mu, kdo je vůdce. Akorat je to pro mě těžší, jelikož je malickaty a roztomilý. Takze dekuju všem za rady, zkusíme cvicak a já se přestanu nad nim rozplývat. :srdce:

Klidne se nad nim rozplyvej, mazli ho, ale pres urcite nevhodne projevy nesmi jet vlak a musi IHNED nasledovat tvoje nesmlouvava a tvrda a adekvatni reakce; feny to davaji stenatum taky hned vyzrat, kdyz se vuci nim chovaji tak, ze se to fenam nelibi.
Deti bych k civave vubec nepoustela, pokud se tedy nejedna o tve vlastni. Nechtela bych ji stresovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3353
18.8.23 10:15

@Angie07 nedávno jsme si vzali 3 letou psychicky labilní fenu, jen trochu větší - 45kg. Vrčela, hlídala si misky, apod. U nás jsem to vyřešila následovně: připla jsem jí na stálo couračku, abych ji mohla kdykoliv ovládat (za obojek to nešlo, oháněla se). Když někam nechtěla, protože jen prostě nechce, jela smykem i s vrčením a s nasazeným náhubkem. Ruka je POUZE NA HLAZENÍ a nejen ruka! Když se ti něco nelíbí, musíš psa učit jako štěně, vzít za provázek a odvést k jiné činnosti (nám kouše věci, tak jen přijdu a psa odvedu k míčku, ke kostičce…). Chodit mezi lidi, do města, restaurace, vlak - vše s citem, ale pořád učit. Nedá se vše takhle popsat, kdyžtak se ptej, je to běh na dlouhou trať, ale jde to, zvlášť u takhle malého psa. U nás to bylo někdy i fyzicky náročné, ale dnes máme mazla, venku chodí na volno, k nám chodí cizí děti… prostě pohoda, i když stále učíme a ne vše je 100%.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný