Mám strach z antikoncepce

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
28.3.23 20:23

Mám strach z antikoncepce

Gynekoložka mi chce nasadit antikoncepci. Už od svých 20 let se peru s polycystickými vaječníky a veškerými problémy s tím spojenými - nepravidelná menstruace, která si chodi jednou za 2-3 měsíce, když přijde, tak klidně někdy trvá 2-3 týdny a musí se zastavit prášky. Ochlupení mám taky zvýšené - na rukou, pažích, na bradě mám chloupky, na bradavkách, dole na břiše atd. K tomu mám hodně jemné vlasy, které mi vypadávají, akné naštěstí nemám, toho jsem se nějak zbavila a teď mám pleť úplně ukázkovou, jsem i celkem hubena, respektive na 173 Cm mám 65kg, což je normální váha. Prošla jsem si náročným obdobím, kdy jsem byla psychicky hodně mimo, ale teď se cítím prostě skvěle, sebevědomě, úplně super woman.

No a teď mě děsí, že prostě antikoncepce mi to všechno zase rozhodí - všude čtu, jak to všem ženám jen zhoršilo pleť, pribraly, nemají chuť na sex, měly deprese a vůbec se necítily jako ženy a jak jim vysazení strašně pomohlo. Antikoncepci jsem nikdy nebrala, tak se toho celkem dost bojím, hlavně těch vedlejších účinku, jak všichni popisují :( nějaké uklidnění nebo případně i tipy na jinou možnou léčbu pcos než antikoncepce, nebo se tomu nevyhnu? Je mi 25 let, děti ještě nechci, s přítelem se chráníme jinak…jsem z toho taková mrzutá, trochu se bojím, že všechno, na čem jsem poslední roky pracovala (sebevědomí, psychika, pleť, postava atd) půjde do kopru :(

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Janli
28.3.23 20:26

Prosím tě, klid. Antikoncepci berou statisíce žen a jsou s ní naprosto v pohodě. To jenom těch pár, kterým nesedla, to píše všude. Úplně zbytečně se to démonizuje.

• Citovat
  • Upravit
3725
28.3.23 20:38

@Janli Mne třeba nevyhovuje. Ať zkusí. Uvidí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.3.23 20:44

@Janli jakože ja vím, že někomu sedne a někomu ne, ale prostě mám z toho trochu strach, protože slysim poslední dobou spíše negativní věci a bojím se, jak to bude působit tedy na mě, nechtěla bych zase řešit špatnou pleť, váhu, psychiku apod, když mi trvalo tak dlouho se dostat do tohoto stavu, kde jsem a jsem konečně se sebou spokojena, co se tyče pleti, váhy apod :( ale tak uvidím no

• Citovat
  • Upravit
4958
28.3.23 21:06

A proč ti chce HA nasadit? Kvůli PCO? Já jsem brala HA asi tři měsíce a pak se rok léčila se zánětem žil. A žiju bez ní už 20 let. Takže jestli to má být je ochrana před početím, nesla bych do toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.3.23 21:21

@ProfZav chce to nasadit jako léčbu na PCOS, prý ho mám hodně silné - menstruace mi chodi 4-5× do roka, nekdy trvá klidně 3 tydny, musím si pak pro hormony na zastavení, mám ochlupení zvýšené atd - takže to chce prostě jako léčbu a na snížení těch mužských hormonu, před početím se chráníme s přítelem kondomy a dalšími způsoby

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.3.23 21:24

@ProfZav dělala mi testy na trombozu a tak, mamka trpí na křečové žíly a babicka měla problémy se srážlivostí krve a prakticky na to i umřela (v posledních letech prodělala infarkt skoro každý půlrok a nakonec na něj zemřela v nemocnici) - takže bych se tohohle taky bála - jako já se antikoncepci vždy vyhýbala a nikdy jsem ji brát nechtěla, ale prý mi to pomůže a zmírní mi to ty nepříjemné projevy a tam, ale bojím se, že se to i naopak zhorší

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.3.23 21:25

No, já měla z antikoncepce mozkovou mrtvici ve svých 26 letech, takže já bych ty sra*ky do sebe už v životě nedala…

• Citovat
  • Upravit
4958
28.3.23 21:54
@Anonymní píše:
@ProfZav chce to nasadit jako léčbu na PCOS, prý ho mám hodně silné - menstruace mi chodi 4-5× do roka, nekdy trvá klidně 3 tydny, musím si pak pro hormony na zastavení, mám ochlupení zvýšené atd - takže to chce prostě jako léčbu a na snížení těch mužských hormonu, před početím se chráníme s přítelem kondomy a dalšími způsoby

Já se v problematice PCOS vůbec neorientuju, na tom, co píšeš, mi připadá nejhorší to dlouhé krvácení a nutnost zastavit je hormony. Dá se nějak porovnat hormonální zátěž z HA a těch zastavovacích léků?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.3.23 22:01

@ProfZav právě to nevím, jako vždy to beru třeba týden nebo dva týdny, dvakrát denně, krvácení po tom vždy přestane, pak přijde menstruace do 2-3 týdnů, potom opět mi třeba nepřijde menstruace 2-3 měsíce a pak zase přijde, nekdy trvá normálně 5-7 dnů, někdy se ale prodlouží a trvá déle, třeba teď se mi to stalo dvakrát za rok, predtim to bylo třeba 1× za dva roky, proto usoudila, že lepší bude antikoncepce, než pořad předepisovat tyto léky/hormony na zastavení a i že mi to pomůže zvládat lépe ty vedlejší příznaky, ale nevím no, bojím se toho

• Citovat
  • Upravit
4958
28.3.23 22:16
@Anonymní píše:
@ProfZav právě to nevím, jako vždy to beru třeba týden nebo dva týdny, dvakrát denně, krvácení po tom vždy přestane, pak přijde menstruace do 2-3 týdnů, potom opět mi třeba nepřijde menstruace 2-3 měsíce a pak zase přijde, nekdy trvá normálně 5-7 dnů, někdy se ale prodlouží a trvá déle, třeba teď se mi to stalo dvakrát za rok, predtim to bylo třeba 1× za dva roky, proto usoudila, že lepší bude antikoncepce, než pořad předepisovat tyto léky/hormony na zastavení a i že mi to pomůže zvládat lépe ty vedlejší příznaky, ale nevím no, bojím se toho

Já bych si asi našla nějakou skupinu holek, které mají tytéž problémy, a zkusila zjistit, co pomohlo/nepomohlo jim.
Tvoje doktorka s tím má třeba u pacientek dobrou zkušenost, tak ti chce pomoct, ale taky to může být „stará struktura“, která třeba nestíhá sledovat nové trendy..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
388
29.3.23 07:58

Někde jsem četla, že se tento syndrom dá řešit právě zmíněnou HA nebo některými léky na cukrovku :think:
Pokud nechceš HA, nemá právo tě do ní nutit.
Nicméně podle mě je to taky zbytečně nafouknutá bublina. Kdo bere HA a nemá problémy, o tom slyšet není, kdo problémy má, hned se ozve :nevim:

Já jsem za HA vděčná. Bez ní mám silnou MS, příšerný PMS a beďary všude :oops:
Jelikož ale chci v blízké době miminko, tak uvažuju nad vysazením a strašně se toho bojím. Mně je prostě s HA lépe :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.3.23 16:09

Já jsem brala antikoncepci a už bych do toho nikdy, nikdy nešla! Pleť jsem po ní měla ukázkovou, to jo, ale rozhodilo mi to v těle co šlo. Hlavně psychiku. Nulová radost ze života, byla jsem jako chodící robot. Vysadit bylo nejlepší co jsem pro sebe mohla udělat. Na tvém místě bych hledala jiné řešení. Nejraději přírodní alternativu. Chápu, že to čím prochazis je dost na houby, ale fakt bych to neřešila antikoncepci.

• Citovat
  • Upravit
2617
29.3.23 17:53

Mě třeba HA pomohla na nepravidelný cyklus, silné krvácení, bolesti…
Vím, že mnoho žen má s HA špatně zkušenosti, ale mnoha také pomohla. Ono když se vše v životě ženy točí jen kolem gynekologických problémů. Trpí na silné a dlouhé krvácení, premenstruační syndrom, nedostatek železa a podobně. Samozřejmě vyzkoušela všechno možné. Ale ten problém je prostě hormonální, tak nakonec nic jiného nezbyde. Nebo vlastně zbyde. Dál držet diety, užívat bylinky, chodit na akupunkturu, zobat ascorutin jako bonbonky. A dál trpět, protože nic z toho moc nepomůže.
Ale tak volbu má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
29.3.23 18:00

Hele, neměla bys spíš co nejdřív maknout na dítěti? Pokud vím, tak s PCOS pravděpodobně nebude jednoduché otěhotnět, abys pak nelitovala. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí