Mám své práce po krk

493
10.12.24 22:20

Mám své práce po krk

Zdravím všechny čtenářky a čtenáře. Chtěla bych se zeptat, jestli někdo někdy odešel z práce, protože už toho prostě bylo příliš, a nastal šťastný konec? Pracuju ve velké firmě jako manažerka. Docela vysoko. Ale teď se změnil nejvyšší management a na místo mého šéfa byl instalován naprostý blb. Jsem velmi výkonná a schopna pracovnice, hodně toho umím, rychle se rozhoduju a učím, podřízení mě mají rádi. Ale s tímto novým vedením si opravdu nevím rady. Vlastně jsem si uvědomila, že už tu práci dělat nechci. Že bych ráda sama podnikala, sama si řídila svoje aktivity a nepodléhala náladě nejvyššího šéfa. Taky jsem si uvědomila, že kvůli své práci nemám moc času na děti, své rodiče, manžela, o domácnosti nemluvě. Problém je, že vůbec netuším jak začít, a co dělat, co rozjet. Samozřejmě nemám takové úspory, abych třeba otevřela kavárnu. Na to nemám ani schopnosti. Umím dobře manažerské věci a navíc jsem kreativní. Ale co s tím? Měl to někdo někdy podobně? Ať už v práci a potom se to k lepšímu obrátilo nebo jste dali výpověď a začali něco znova a klaplo to? Budu ráda za podněty! Díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
50
10.12.24 22:29

Taky jsem nad tím někdy přemýšlela, ale pro mně zásadní informace ve tvém popisu chybí… Baví tě ta práce? Popisuješ příjemné prostředí, prima kolegy, myslíš si sama, že jsi ve své práci dobrá. Podle mně si spíš měla štěstí, že se ti tam obdobný vadný kus ještě nevyskytl. Třeba stačí počkat…přišel, tak zas odejde…u nás ve firmě se mění ředitelé každé 4roky, tak někdy stačí prostě počkat, soustředit se na svou práci. Když budeš rozjíždět podnikání, nebudeš mít rozhodně víc času na rodinu, teda myslim 🤔

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
493
10.12.24 22:34

@Ivusha1 Právě že práce mě přestává bavit. Dostávám zmatečné zadání, které je těžké vykomunikovat směrem k podřízeným. Nový šéf mě navíc nemá rád. Chtěl by na mé místo svého kamaráda z volejbalu, takže sympatie tam opravdu není. Už to vlastně dělat nechci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50
10.12.24 22:37

Já bych toho chtěla 😂 Nakonec se budeš muset rozhodnout sama, ale myslím, že až ten okamžik přijde,… nebudeš se muset ptát tady :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3712
10.12.24 22:41

@Kousavysvetr vyprdni se na to. Bud podnikej, jak píšeš, ale to sama musíš vědět v jaké oblasti..nebo prostě najdi jiného zaměstnavatele.. absolutně chápu tvoje pocity, když se změní šéf a jde to od desiti k pěti. Taky jsem si to letos zažila a kdybych neotěhotněla, tak už jsem pryč..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6381
10.12.24 22:48

Já bych nekončila, on je nový. Sedá si to. Jistě si to ještě nastavíte. Nakonec ti to ještě může sedět. Fakt bych tomu dala čas.
Já jsem třeba v takové pozici, že moje přímá nadřízená je v Německu, nemá vůbec ponětí, jak tady v ČR a dál na východ fungujeme. Chce požadavky, které jsou neprůchozí přes Country managera tady lokálně v ČR. Přestože on není můj nadřízený, i tak se to bije a vznikají konflikty, při prosazování.
Ale tohle je fakt to nejmenší. Já jsem zvažovala odchod kolem jara. To se to u nás vyhrotilo. Bývalá kolegyně mě obvinila z bossingu, dál na mě napsala nějaké věci a obvinění přímo mojí šéfce. Ostatní se k ní přidali a reportovali misconduct. Do toho surveye spokojenosti zaměřené na leadership. Úplně šílený hodnocení, červený čísla. Nejhorší fluktuace, největší náklady za nábory. Musela jsem se před týmem + HR zpovídat, řešit to, navrhnout akční kroky. A fakt to bylo šílený. Nespala jsem, bylo mi zle. Ale pak jsem si řekla, že to zlo přece nenechám vyhrát. A nakonec všichni ti potížisti dali do léta výpověď sami.
Teď je ta situace opačná, podařilo se nabrat tým se stejnou vizí a hned to jde lépe.
Proto bych se opravdu neukvapovala, ta situace se může vyvinout a zlepšit. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.12.24 23:21

Také jsem měla to samé, jakmile jsem se vypracovala na vyšší pozici. Měla jsem pod sebou lidi. Ale nakonec jsem to po dvou letech vzdala a zkrátila si úvazek. Stále dělám vedoucí pozici, ale za lepší pracovní dobu. Pro mě to nebylo. Byla jsem psychicky vyčerpaná a hlavně jsem měla málo času na rodinu a na sebe. Teď jsem spokojená. Náplň práce mě ale baví. O podnikání jsem také přemýšlela, přestávalo mě bavit dávat energii do cizího majetku, když můžu investovat do něčeho svého. Uvědomuji si ale, že podnikání stojí ještě více času, než když jsem zaměstnanec. O penězích ani nemluvě. Konkrétně u nás mi zas přijde, že podniků typu kavárna, kosmetika atd je u nás ve městě strašně moc a často tu podniky i padají. Neporadím ti, chápu tě. Pokud je situace hodně neúnosná, že chodíš s odporem, koukni na jinou práci. Já byla už v takovém stádiu, že jsem chtěla dělat úplně cokoli, klidně bych šla i uklízet. Nevzpomínám na to ráda.

• Citovat
  • Upravit
Leontodon
10.12.24 23:34

Já zrovna změnila práci a obor. Začala jsem teď v prosinci. Taky jsem moc nevěděla, co bych mohla dělat, ale přešla jsem ponuky a našla oblast, kde mám šanci a bavilo by mě to hodně. Zatím jsem nadšená :D. Plat o dost lepší, podmínky o hodně lepší, přímý nadřízený naprosto super - dává mi velikou volnost, důvěru a flexibilitu s ohledem na děti, práce v nové oblasti a velmi zajímavá, počítá se s mým rozvojem od začátku a hned zítra jdu na moc zajímavou konferenci o tématu, na který jsem si chtěla předtím zaplatit kurs. Nejlepší rozhodnutí :D, těším se strašně moc :mavam:.

• Citovat
  • Upravit
leopanda
11.12.24 01:02
@Kousavysvetr píše: Více

píšeš že nemáš čas na rodinu, ale v podnikání to bývá zpravidla ještě horší, minimálně ty začátky jsou náročnější obzvlášť časově.

Neuvažovala jsi spíš děla t něco jako kouče, e-book y a kurzy pro začínající manažerky - zaměřit se na ženy, které o takové pozice nyní usilují? Máš určitě spoustu užitečného know how…můžeš mentorovat…

• Citovat
  • Upravit
leopanda
11.12.24 01:03
@Dollorres píše: Více

ty jsi ale řešila podřízené…zakladatelka řeší nadřízeného…to může být jiný scénář..

• Citovat
  • Upravit
204
11.12.24 02:00
@Kousavysvetr píše: Více
  1. „Jsem velmi výkonná a schopna pracovnice, hodně toho umím, rychle se rozhoduju a učím, podřízení mě mají rádi“ - Usuzuješ na to ze subjektivních pocitů nebo podle objektivních KPI?
  2. „Vlastně jsem si uvědomila, že už tu práci dělat nechci.“ - Někde jsem četl studii že po 5 letech u většiny lidí vyprchá naplnění z práce jakou dělají. Na druhou stranu, teď to vnímáš optikou aktuálních událostí, vidíš ty negativa, ale je možné že některé věci které teď považuješ za samozřejmost jinde mít nebudeš. Uvědomíš si to teprve po té změně až o to příjdeš.
  3. „Že bych ráda sama podnikala, sama si řídila svoje aktivity a nepodléhala náladě nejvyššího šéfa.“ - To je pravda tak na půl. Jako podnikatele tě tlačí cash flow, cash flow se odvíjí od poptávky a potřeb zákazníků, zákazníci mohou mít na věci velmi rozdílný pohled než ty.
  4. „Taky jsem si uvědomila, že kvůli své práci nemám moc času na děti, své rodiče, manžela, o domácnosti nemluvě.“ - S tímhle ti podníkání může pomoci, ale nemusí. Srážka s trhem bývá bolestivá, ale pokud to ustojíš a najdeš si tam místo, dostaneš se na mnohem vyšší pomyslnou hodinovku než kterou bys měla jako zaměstnanec. Pokud se nebudeš chovat konzumně, udržíš stejný životní standard za kratší pracovní dobu.
  5. „Problém je, že vůbec netuším jak začít, a co dělat, co rozjet.“ - V tom případě se do toho raději nepouštěj. Ta úvaha by měla stát obráceně - vidím problém na který nikde není řešení, vyřeším ho - zaplnil jsem díru na trhu. Jak tady někdo píše o coachingu a podobně - s tím se v posledních letech roztrhl pytel, hlavně na LinkedInu jsem to musel dost řádně promazat aby mi to nezaplevelovalo feed. Pokud nejsi člověk který opravdu něco vybudoval, neštěkne po tobě ani pes.
  6. „Umím dobře manažerské věci a navíc jsem kreativní. Ale co s tím?“ - Záleží jaké máš úspory. Počítej s tím, že pokud začínáš budovat svojí vlastní značku, potřebuješ mít neustále alespoň 6 měsíců rezervu na cash flow, jinak tě to bude tlačit do pro tebe nevýhodných smluv, které tě v dlouhodobém horizontu zadusí. Já si za posledních 8 let sáhl na dno třikrát, kdy jsem musel skoro všechno rozprodat. Pokaždé jsem se zvedl, ale to protože nikoho neživím a mohu si dovolit seškrtat svoje náklady na dřeň.

Na tvém místě bych si od toho dal na měsíc až dva odstup, vyčistil si hlavu, spočítal si jaké mám náklady, jakou mám rezervu a jaké mám reálné možnosti. Pokud si můžeš vzít dovolenou, vzal bych si dovolenou. Nebo bych dal výpověď pokud jsi rozhodnutá že to dělat nechceš. Dokud jsi v jednom kole a ve stresu, tak na nic nepříjdeš. Navíc je možné že následně sama objevíš něco co bys mohla rozjet. Doporučuji obklopit se novýma lidma. Existují různé inkubátory, networking akce, co-working centra a dalších X možností kde se dá mapovat trh, navazovat vztahy a hledat inspiraci. A kdybys nic nenašla, můžeš zalézt do managementu nějaké jiné firmy. Počítej ale s tím, že podnikatel (ať už živnostník nebo majitel firmy) je především obchodník, nikoli manager.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
493
11.12.24 06:34

Díky všem za odpovědi k věci! Emimino umí být fakt skvělé!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1236
11.12.24 07:02

Hlavně neotvírej kavárnu. Neni to úplně job na uživení. (Vlastní zkušenost).
My muj odchod z prace plánovali asi rok. Prodali jsme pozemek abychom měli vstupní kapitál. Tim jak ze me spadl stress jsem nečekaně po 10 letech otěhotněla. Takže teď si užívám svoje bistro a pětiletou dceru. Bylo to ale nejtěžších 5 let života. Ale nebylo to tak vyčerpávající jako v posedni práci (střední management - odborné trochu specifické). Práci poprvé opravdu miluju a těším se tam. To se mi nikdy nestalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
11.12.24 07:06

Osobně držím v práci po výměně vedení taky už rok jen zuby nehty, je to děs, když přijde jeden deb.il :zed: Ale doufám, že bude brzy odejit, protože práce mě baví, máme skvělej kolektiv a hodně HO. Na tvém místě, pokud tě to přestává bavit, bych zkrátka změnila firmu. S tvými zkušenostmi tě vezmou kdekoli všema deseti. A podnikání si víc promysli, než zanecháš stálého zaměstnání a vrhneš se do toho. Zvlášť, když máš rodinu - toho času mít víc nebudeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1236
11.12.24 07:07

@Analytik přesně tak - tak jsme s manželem uvazovali. A rok jsme opravdu odpoledne seděli a počítali. Vypadalo to že projekt je dobrý, i zkušení lide z gastro si mysleli že je to dobre nastavené.. Jen nás trochu zaskočil covid, ceny energií, změna obyvatelstva v lokalitě, úmrtí v rodině, rakovina matky….a asi milion věcí. Na něco se prostě nepřipravíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat