Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Poraďte mi někdo prosím.. Nebylo mi ani 15 let.. Mám ne moc velká prsa.. A jsou tvrdé! Ne, že by tam byla jen kulička, ale prostě jsou tvrdé celá.. Já nevím co s tím mám dělat.. Když je mačkám, bolí to.. Mám to asi tak od 10-11 let.. V 11 jsem s tím byla u dětské doktorky a ta mi řekla, že v takovým věku je to normální.. Nojo, jenže už to tak mám 4 roky.. Znovu se mi tam nechce, protože bych to musela říct matce.. A to se mi nechce už vůbec.. Co s tím mám dělat? Co to může být?
Chci to „vyléčit“ prosím..
Na to neumres. To se vyleci samo nejdele do 40. Anebo priber aspon dvacet kilo a bude po problemu.
Mam to uplne stejne. Driv v puberte jsem si dokonce myslela, ze mam rakovinu. Musim rict, ze uz je mi 35 a tvrda jsou stale. Neboj, nic to neni, proste je to takovy typ prsou. „Zmekla“ mi jen jednou v zivote, a to tesne po porodu, nez se nalila mlikem.
Pokud bys chtela mit jistotu, ze je vse ok, muzes jako samoplatce na vysetreni ultrazvukem. Ale nevim, jestli k tomu jako nezletila nepotrebujes souhlas mamky.
@Satan Queen jsi mladounka a máš pevný prsní svaly a celkově pevná. Věř mi..Jednou budeš vzdychat opačně.
A co je za problém, že by s tebou šla k doktorovi mamka? Pokud máš nějaký zdravotní problém, je potřeba to řešit a není důvod to před ní tajit - proč?
Jinak určitě pomůže, když si je nebudeš mačkat. Zhodnoť svoje podprsenky, jestli nejsou moc malé nebo příliš upnuté, nepadnoucí podprda dovede prsa pěkně potrápit. Po sprše je namaž tělovým mlíkem a zkus si jich víc nevšímat, nespat na břiše. Za pár dní by mělo být po problému ![]()
@Icestar Takhle jednoduse se toho fakt zbavit neda (pokud je to stejne jako u me). Prsni tkan je opravdu velmi tvrda. Napr. vubec nelze provadet samovysetreni prsu.
@Satan Queen píše:
@Essi1 tak co mám dělat? :/
No, nic, co bys jako chtela delat, jaka ti narostla, takova mas.
@Satan Queen ahoj, mně je 31 a take to mam přesně tak jak popisuješ.. od dětství… říkám si, že bych si s tím měla také někam dojít, možná i pujdu, ale mam to celý život.. když si je mačkám tak to také bolí… ale asi to nic enní.. přesně jak píšete, také někdy uvažuju, zda nemám nějaké zhoubné bulky, ale to by holt nebylo snad od puberty, nic se nezvětšuje, vše je simetricky stejné…
@Satan Queen
Ahoj,
potýkala jsem se se stejným problémem od začátku puberty. Myslela jsem si, že jsou to svaly. Zhruba před rokem mě preléčili na všechno možný. Koupila jsem si deodorant s kokosovým mlíkem od Alterra (Rossmann).Vylezla mi po tom taková bolavá bílá vyrážka vypadající jako akné. V obou podpaží. Byla jsem s tím na kožním a ta přesnou diagnózu neurčila, dala mi neúčinnou mastičku Pimafucort. Vyráżka pak po čase sama slezla. Teprve teď, když mi doporučili Carbosorb z lékárny (aktivní uhlí), prsa začli při příšerný bolesti měknout. To uhlí sbírá vše, co do těla nepatří (včetně některých léků). Žláza tvrdosti šutru je vpravo poloviční a vlevo ještě beze změny. Tkáň sama měkne. Stačí rozmíchat jednu lžičku denně ve vodě. Co vše to může být, prosím zde https://nemoci.vitalion.cz/…prsni-zlazy/. Gynekolog mi samozřejmě ukazoval samovyšetření a mírně je dvakrát prohmát. Rozhodně je ale nebral do ruky celé zespoda.
@Expertka01 píše:
@Satan Queen
Ahoj,potýkala jsem se se stejným problémem od začátku puberty. Myslela jsem si, že jsou to svaly. Zhruba před rokem mě preléčili na všechno možný. Koupila jsem si deodorant s kokosovým mlíkem od Alterra (Rossmann).Vylezla mi po tom taková bolavá bílá vyrážka vypadající jako akné. V obou podpaží. Byla jsem s tím na kožním a ta přesnou diagnózu neurčila, dala mi neúčinnou mastičku Pimafucort. Vyráżka pak po čase sama slezla. Teprve teď, když mi doporučili Carbosorb z lékárny (aktivní uhlí), prsa začli při příšerný bolesti měknout. To uhlí sbírá vše, co do těla nepatří (včetně některých léků). Žláza tvrdosti šutru je vpravo poloviční a vlevo ještě beze změny. Tkáň sama měkne. Stačí rozmíchat jednu lžičku denně ve vodě. Co vše to může být, prosím zde https://nemoci.vitalion.cz/…prsni-zlazy/. Gynekolog mi samozřejmě ukazoval samovyšetření a mírně je dvakrát prohmát. Rozhodně je ale nebral do ruky celé zespoda.
Tak nevim, ale ty jsi expertka na co? Na prsa tedy fakticky ne.