Máme kozu

592
24.9.12 18:46

Máme kozu

Ahoj holky, chci se poradit. Chováte někdo kozy? My máme už dva roky kozu, byl to svatební dar. máme mjednu, pase se na kolíku hned u baráku na obrovský louce. V červnu měla kůzlata, 3 kozlíky, ted jim jsou tři měsíce a jdou pryč. Je to náš mazlík, teda spíš můj, manža jen kroutí hlavou nad tou mojí veškerou havětí :D No a teď k tématu. Pochopitelně má mléko. Ted je otázka, jestli dojit nedojit. Kdysi jsem zkoušela sýry z kravského, hodně by mě bavilo sýry dělat. Je to hodně časově náročné? Samotné mléko mi až tak nejede, ale asi bych se to naučila. Jde udělat i máslo, šlehačka? Jaký je jednoduchý a rychlý sýr? Mám dvě děti, dva roky a 4 měsíce a studuji VŠ, takže času až tak moc nemám. A ohledně dojení. Co dělat, když budu muset na den dva odjet a nebude podojená? To hned nebude mít mastitidu ne? Vydrží to třeba ty dva dny? lze dojit jen jednou děnně? Bojim se nejvíce toho, co budu dělat, když budu muset na těchg pár dní odjet. Podojit nemá kdo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
becky87
24.9.12 18:57

Pokud si kozu rozdojis, jetreba ji opravdu dojit denne. Nejlepe dvakrat. Nejsem si jista, ale podle me maslo ci slehajdu neudelas.Kozi mleko neobsahuje laktozu, ani neni tak tucne, co ja vim :think:
Ja mam ovce, delam predevsim syry, jinak na maso.Kozu jsem mela jednou a priznam se, ze nikdo mliko nechtel pit, protoze nam hrozne smrdelo, to same i syry :oops: :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Ema N.
24.9.12 19:09

My meli kozu, tedy spis tata, ja byla mensi a musela se opravdu dojit denne, jinak by onemocnela…

takze pokud rozdojit, tak uz opravdu denne.

Ale u nas mleko nikdo take nechtel pit, i po prevareni nam smrdelo, takze jestli nejake zvire na mleko, tak nejradeji kravu nebo ovci (na syr)…

• Citovat
  • Upravit
20203
24.9.12 19:24
@Kulišanda píše:
Ahoj holky, chci se poradit. Chováte někdo kozy? My máme už dva roky kozu, byl to svatební dar. máme mjednu, pase se na kolíku hned u baráku na obrovský louce. V červnu měla kůzlata, 3 kozlíky, ted jim jsou tři měsíce a jdou pryč. Je to náš mazlík, teda spíš můj, manža jen kroutí hlavou nad tou mojí veškerou havětí :D No a teď k tématu. Pochopitelně má mléko. Ted je otázka, jestli dojit nedojit. Kdysi jsem zkoušela sýry z kravského, hodně by mě bavilo sýry dělat. Je to hodně časově náročné? Samotné mléko mi až tak nejede, ale asi bych se to naučila. Jde udělat i máslo, šlehačka? Jaký je jednoduchý a rychlý sýr? Mám dvě děti, dva roky a 4 měsíce a studuji VŠ, takže času až tak moc nemám. A ohledně dojení. Co dělat, když budu muset na den dva odjet a nebude podojená? To hned nebude mít mastitidu ne? Vydrží to třeba ty dva dny? lze dojit jen jednou děnně? Bojim se nejvíce toho, co budu dělat, když budu muset na těchg pár dní odjet. Podojit nemá kdo.

Dojit! A mléko - mňam! Mohl jsem se za ním jako kluk utlouct. Pro děti je kozí mléko ideální potravina. Taky bych chtěl kozy, ale nemám je kam dát. Mimoto mě varují, že bych pak byl teprv uvázaný u baráku, jak ta koza na kolíku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
24.9.12 19:29

No tak predne..pokud doted krmila tri kluky..tak rozdojena je…a je potreba ji dojit dal…postupne ji muzes zasusit (snizis prisun obilovin a snizujes pomalu frekvenci dojeni) jde to i s leky..veterinar ti predepise takovou pastu co se strikne primo do vemene a zarazi se tim produkce mleka…mastitida muze vzniknou i u kozy dojene 2 x denne i u kozy dojene 1 x za dva dny..dojeni musis prizpusobit tomu kolik ma koza mleka..kdyz ma 4 litry denne tak ji proste nemuzes nechat dva dny nepodojenou..kdyz ti da denne sotva pul litru tak to neni problem…u syru kozich je postup uplne stejny jak u ovciho ci kravskeho ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
24.9.12 19:32
@eumedon píše:
Dojit! A mléko - mňam! Mohl jsem se za ním jako kluk utlouct. Pro děti je kozí mléko ideální potravina. Taky bych chtěl kozy, ale nemám je kam dát. Mimoto mě varují, že bych pak byl teprv uvázaný u baráku, jak ta koza na kolíku.

ver ze uplne kazda koza nema mnam mliko :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1418
24.9.12 19:34

Kozí mléko bych klidně odkoupila, jsem alergická na kravské, záležíé, kde bydlíš.
Dělám z něj i tvaroh a sýry, není to zas tak náročné a navíc se člověk cvikem zrychluje. Pokud ji rozdojíš, tak musíš každý den, jinak by trpěla. Nebo si najít nějakého hodného souseda, co pomůže.
Kozám zdar.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Did
405
24.9.12 20:26

Taky jsem chovala kozy - dva kusy - obě jsem dojila. Musí nebo by se mělo dvakrát denně - ráno a večer. Pokud není kůzle a koza je rozdojená, tak se prostě dojit musí. Co se týče šlehačky a másla - jako dá se udělat, ale kozí mléko je méně tučné než kravské a obsahuje méně /asi o 10%/ laktozy. Tudíž je spíše vhodné na výrobu sýrů či jogurtů. Chuť je opravdu jiná, ale pokud je koza chovaná v čistém chlévě a krmená kvalitním krmivem, tak je dobré - jen není tak sladké jako kravské. Nejlepší mléko měla naše koza, když žrala listí z třešně.:-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
592
25.9.12 13:45

Tak vám teda děkuji za příspěvky. Tak já uvidím, jestli jí nechám mléko zaniknout, nebo jí budu dojit…Kozí sýry mi chutnají. Nenajde se tu nějaký chovatel co mi poradí nějaký rychlý recept? Jde srazit na sýr i bez syřidla, např. octem? Moc díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
592
25.9.12 13:48

Jo a jinak, jsem z Benešovska. Jo a co se krmení týče - je na pastvě, večer dostává trochu ječného šrotu a vojtěškové granule, občas seno. Mělo by to dojíci koze stačit ne? Samozřejmě zelené zbytky z kuchyně, občas nějaké větve, zelí, tvrdé pečivo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
25.9.12 14:28

Ono to s tema syrama neni az takova sranda…ocet ti mleko srazi (davalo se nepletuli se 1 lzice na jeden litr)…take jsem tak kdysi zacinala ale neda se srovnavat s kozim syrem proste :-) syridlo dneska uz objednas po netu..je u nas k mani uz siroky vyber ceskych i zahranicnich…pak ti staci jen kysana smetana a syridlo a muzes si udelat zakladni tvrdy nebo cerstvy syr…formicku..da se propichat i nejaky kelimek…a taky zalezi kolik toho mlika mas…z mene jak z 5 litru to uplne ztraci smysl delat…pocitej z jednoho litru cca 10dkg syra…zalezi jak ho ma tvoje koza tucne…muze byt i mensi vyteznost. zapatrej po netu..co se ti libi a co vyhovuje…je tezky radit..je to trosku alchymie..nez najdes idealni syridlo, kultury apod. ja uz delam syry 7 let ale i tak se spatne radi…musis zkouset…kdyz koupis syridlo tak tam mas vzdy navod jak s danym syridlem zachazet a jak vyrobit zakladni syreninu.
jinak jedna koza…to ti to mleko bude stacit na takovou beznou spotrebu..na piti pro deti, na kase, na vareni do buchet. jogurt jen z koziho mleka udelat nejde..pridava se susene kravske…kozi nestuhne..jen se zakysa. jogurtovace se prodavaji taky bezne.
no kdyby si neco konkretniho chtela tak pis :-)

Příspěvek upraven 25.09.12 v 14:31

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
25.9.12 14:30

Jo a pro kozy ovce skot apod. je nejdulezitejsi slozkou potravy pastva a seno…zbytek uz zrovna koza sezere kde co..i kdyz jsou mlsny :-) je potreba i jadro…hlavne na zimu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.12.17 22:35
@Did píše:
Taky jsem chovala kozy - dva kusy - obě jsem dojila. Musí nebo by se mělo dvakrát denně - ráno a večer. Pokud není kůzle a koza je rozdojená, tak se prostě dojit musí. Co se týče šlehačky a másla - jako dá se udělat, ale kozí mléko je méně tučné než kravské a obsahuje méně /asi o 10%/ laktozy. Tudíž je spíše vhodné na výrobu sýrů či jogurtů. Chuť je opravdu jiná, ale pokud je koza chovaná v čistém chlévě a krmená kvalitním krmivem, tak je dobré - jen není tak sladké jako kravské. Nejlepší mléko měla naše koza, když žrala listí z třešně.:-))

Můžu se zeptat a to pak po kůzleti je nutné kozu opravdu pořád dojit? Nelze ji mít jen jako „sekačku na trávu“ i po kůzlatech? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20203
14.12.17 07:11
@Králičice okatá píše:
Můžu se zeptat a to pak po kůzleti je nutné kozu opravdu pořád dojit? Nelze ji mít jen jako „sekačku na trávu“ i po kůzlatech? 8o

Když jí necháš kůzle, tak ji bude dojit kůzle. Když jí kůzle vezmeš, tak se musí dojit, jinak ji bude tlačit mlíko a - mastitida.

Kozu nemám, ale to dá rozum (a beletrie typu To by se zvěrolékaři stát nemělo ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
653
14.12.17 08:03

Tak koza se da i tzv. zasušit-existuji na to i leky na zastaveni laktace. Ale pokud bys chtela kozu jako sekacku, tak urcite ne tu nasi kozu ceskou bilou, ale treba kamerunskou. Ta se dojit nemusi, ma mleko jen pro kuzle a nase kozy se pak samy odstavily a veminka splaskly. Navic kamerunky jsou mene narocne, nevyzaduji takovou peci… :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný