Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj všem maminkám, chtěla jsem velmi poprosit zda má některá z Vás zkušenost se soužitím Rhodeského Ridgebacka a miminka. Jsem ve 33tt a máme 2 ročního ridgebacka a já se začínám trošku strachovat…On je moc hodný a miluje svojí rodinu, ale přece jenom je to velký pejsek a nebudu lhát, že je i trošku rozmazlený, takové naše první děťátko, tak mám strach, aby třeba nežárlil. Pořád mu říkám, že přijde miminko, a že bude malinké atd…a on jenom na mě kouká odzbrojujícím inteligentním pohledem, že to všechno chápe a proč mu to pořád opakuji…kdo ridgebacka má, tak moc dobře ví co mám na mysli a jako moc chytří psi to jsou…Předem velmi děkuji za jakoukoliv zkušenost či radu!
Ahoj, taky máme RR, ale už 8mi lettou fenku. Také byla hodně rozmazlená, před samotným porodem jsem jí už začala připravovat na to, že není na prvním místě jak to bylo předtím. Prostě ta pozornost byla menší, vystěhovali jsme jí z ložnice a následně i z patra domu a dole je spokojená. Když jsem přivezla malou, očichala a vzala v pohodě. Defakto si jí nevšímala, teď je dceři skoro 15 měsíců, aishy si všímá až moc tak je musím více hlídat, už se mi stalo že na ní 2× zavrčela. Nevím přesně proč, jednou sjem to jen slyšela z kuchyně a podruhé se jí dcera cpala do pelechu. Jinak jsou to ale kámošky, dcera jí chodí krmit, aisha je myslím hodně tolerantní vůči dceři, nechá si toho líbit hodně, dokonce vzít i kost kterou si malá následně rychle strčí do pusy ![]()
Já vidím u té naší, že jakmile jí dcera až moc narušuje její klid přestává se jí to líbit a to už zasahuji
Příspěvek upraven 24.09.12 v 14:28
Ahojky!
Já osobní zkušenost nemám. Ale kamarádka měla ridgebacka a miminko úplně zbožňoval..prostě fakt ochraňoval a byl parťákem. Vůbec bych se toho nebála. Hlavně mimčo většinu času prospí, takže náklonost pejskovi budeš vyjadřovat moct pořád. určitě si zvykne. Držím pěsti na pohodový porod a krásný sžívání s mimčem i pejskem! ![]()
Ahoj, my nemame RR, ale borderku (uz 11 letyho seniora). Malymu je 10 mesicu a pes si ho moc nevsima - maximalne, kdyz ma susenku. Myslim, ze je to u vsech ras stejny - dokud jsou decka maly, tak pejsky nijak „neohrozujou“… horsi to je, jakmile se zacnou plazit, lezt apod. a o pejsky se zajimat. To si musi clovek ohlidat. Ja teda za sebe musim napsat, ze nas pes nema rad cizi lidi a zmeny, ale miminko prijal celkem „dustojne“ Obcas probehne nejaky to zavrceni, kdyz se malej plazi smer chlupac, ale chlupac se vetsinou sebere a odejde. Akorat je potreba vsechny podstatny zmeny - napr. posunuti pelisku, apod. - provest jeste nez porodis, jinak to bude mit pejsek spojeny s mimikem a to neni dobry… ![]()
Ahoj já jsem taky 33tt a taky máme RR 3letýho..vůbec bych se ničeho neobávala, jo jo je to pes jak hovado, velkej, mohutnej, ale ten náš děti má rád..švagrová má 4letou holku, ta ho tahá za uši, ocas, skáče po něm, když má tu „hlodací“kost na zuby, tak si jí i nechá vzít od malé a nic neudělá, jen kouká tím svým typickým pohledem, určitě víš jakej pohled myslím:-)když mu tím svým hlásečkem rozkáže AT JDE NA MÍSTO on jí poslechne a poslušně jde, myslím, že tohle není vůůůbec nebezpečný pes k dětem..Neboj se nic, na nového člena si raz dva zvykne:-)
@Markolina Ahoj, ted jsem si tady v novych diskuzich vsimla tveho dotazu! Zkusenost mam a uplne presnou, akorat ty mas asi hafana a my mame fenku…
Cube byly presne dva roky, kdyz se nam narodilo prvni mimco. Ja byla v hroznym stresu, protoze pes samozrejem do ty doby na piedestalu naseho zajmu a taky takovej mezek tvrdohlavej. Doma sice plysak, ale venku umela bejt ostra a umi porad. Deti uz stenete nijak zvlast nemilovala, tak jsem se bala jak se bude tvarit az nastane takhle zmena. cizi deti od ni udrzim dal, ale vlastni doma to uz je horsi…
Ze zacatku jsem je drzela od sebe, krome prvotniho ocuchani, ale tak aby na nej videla a videla co se tady deje a mela cas a prostor si na to zvyknout. takze byla na pelechu v obyvaku, ale zastavila jsem ji tam malej stolecek a zidle, aby cucela, ale nemohla nic udelat pripadne. Nekdy jsem si malyho vzala na klin a ji o to vic hladila a vsimala si ji, ale musi se s tim fakt opatrne. protoze jak vsichni dobre vime, psi tlama je sakra rychla a i kdyz by nic nechtela nakrasne udelat tak je to morda velika u RR. Tak na mimino si zvykla celkem rychle, taky si dokazala spojit, ze s kocarem se chodi na prochazky kazdej den a na kocaru visi pytlik pamlsku…takze jsem ji to mimino hodne spojovala se samejma pozitivnima vecma.
Horsi to pak je, kdyz dite zacne lezt a je vsetecny, tak to a) do zblnuti opakovat diteti kam se nesmi b) do zblbnuti opakovat psovi poslusnost
ted (klukovi jsou 3) jsou to nejvetsi kamosi, ale i tak je clovek nesmi nechat o samote, protoze pes je porad jen pes, a dite je porad jen dite a i kdyby ho jen blbe cmuchla tak to ma presne v urovni obliceje kdyz uz ni stoji.
jinak doporucuju precist si knizku Modry pes, kterou napsala MVDr. Zertova je to o ruznych situacich se psem z pohledu psa a z pohledu ditete.
tak snad ti to trosku pomohlo
a zarlit ten vas hafan bude, to si pis, ale musis se k tomu postavit celem a hlavne nepolevovat ve vychove psa, jakoze nebrat ho jakoze je chudak, co jste mu privedli do pelisku nejaky mimino ![]()
Neni zas tak velky
u nas se resily dve dogy a jeden sarplaninec…kazdy si malou prijal po svem…nevetsi problemy byly se sarplanincem…kdyz se mala zacala pohybovat sama…nechapal to..musel byvat zavreny a k sobe jsem je vubec nemohla poustet…ted jsou z nich nejlepsi kamosi…takze vsechno jde..nemej strach i kdyby zpocatku byly problemy..muze se to zlepsit ![]()
@Jája1986 no jájo, já nevim, ono je to pes od psa. moje cuba proste deti nema rada, od jakziva, socializovala jsem ji s detma od stenete aby byla zvykla zadnou spatnou zkusenost s detma nikdy nemela, ale rada je proste nema…jsou to proste nejaci divni skreti, a tahat za ucho bych ji nenechala od nikoho ![]()
Tak my měli už 5letýho psa, pořídili jsme si ho taky jako první miminko.
On byl moc hodný, ale jako pes občas pořád zkoušel postavení v naší smečce. Bohužel miminko nesl hodně těžce. Spíš ho teda tak jako snášel, když musel. Ale jinak dost žárlil.
Problém začal když malý chtěl poznávat svět. Na zahradě jsem je nemohla nechat vteřinu bez dozoru, když jsem se jen otočila už mi ho chtěl obskakovat…
, vůbec nebyl opatrný, když běžel klidně malýho sejmul atp. Při jeho váze skoro 60kg to bylo dost nebezpečný. Nakonec jsme se po dlouhé úvaze rozhodli, že ho darujeme jedněm známým, co se mu mohli plně věnovat. Ani za rok a půl se to moc nezlepšilo. Tedka jsme všichni spokojení a to je hlavní.
Neber to jakože to tak budete mít taky. Myslím, že věk hraje velkou roli. Taky pohlaví, feny mají k dětem blíž. Jen jsem si říkala, že vždycky čtu jak jsou pejsci hodný a milujou děti. Tak teda ne vždy tomu tak musí být. Ale jinak jsou ridgebackové moji miláčkové. A občas si postesknu.
a knížka třeba tady http://naceradska.supereshop.cz/…odry-pes-cd/
Moc díky! My máme byt a neplánuji, nějaké posuny z jeho pelechem, nebo jeho věcma. Asi tak za 2 týdny chci postavit postýlku ať si zvyká na novou věc, která tam nějakou delší dobu bude, jak ho znám tak první reakce bude, že to je nějaký nový vylepšený pelíšek pro něj
, ale snad si zvykne jak říkáte. Doma je to fakt miláček plyšový a venku je taky v klidu, teda do chvíle kdy neuvidí kočku, nebo zajíce, tak to se prostě projeví ten jeho lovec, který je v něm a navždy bude…Můj bratr má 4 leté dvojčata a když byl Bazilek štěně, tak byl vždy tak šťastný, že je vidí tak se na ně vrhl a povalil je
Teď už si jich moc nevšímá, jen si k nim lehne a nechá se hladit a sem tam když je při chuti tak je chce „ojet“
ale to dělá i mě, ale zcela vyjímečně…S těma pamlskama na kočárku to je super, to určitě udělám…Jen se ještě zeptám jak jste řešily příchod z porodnice, ten náš pejsek je děsný vítací typ a šíleně skáče, tak nás asi s miminkem bude muset jít více ať se po několika dnech patřičně přivítám…Nevíte jestli jde to skákání odnaučit? On je jenom děsně nadšený, že někdo za ním přišel a vždy mě mrzí když jsem na něj kvůli tomu zlá, protože on to nemyslí špatně a dávám tím jenom najevo, jak má svojí rodinu rád…
@Markolina nám na skákaní pomohlo bud dát nohu před sebe skrčenou, že pes narazí do kolene a nebo, a to je podle me lepsi, rovnou se k nemu sklonit, drepnout a vitat „dole“ a nenechat ho teda vubec vyskocit ![]()
Ségra má RR fenku a dvojčata, fence jsou tuším 4, a v pohodě to zvládla, nepozorovali na ní žádný potíže, když děti hodně řvou, přijde se podívat, ale jinak jí nevadí, je poměrně klidná. Je teda fakt, že je zvyklá na naše děti, když tam jezdíme, a my máme 3, takže tam lítali a bylo kolem ní fakt živo a nikdy je nerafla.
Ahoj sice nemáme RR, ale máme doma 7 letou pitbulku.Jak píšeš domácí miláček a první dítě. Ze začátku očuchala a nevšímala, pak měla období, že pořád chtěla malou olizovat tak jsem jí v mezích nechala a teď zas si malý nevšímá přijde očuchá a jde pryč. Tak uvidíme až malá začne poznávat svět
@Markolina zkus pejska zvykat už teď, že nebude tolik času. Neříkám nevšímat si ho ale prostě ne si s ním hrát kdykoliv bude chtít, zkrátka zkus ho učit, aby byl trochu samostatný a vyhrál si i sám ale samozřejmě párkrát za den se mu věnuj, jděte na procházku atd. ![]()
Ojíždění nohy pejskovi netoleruj!
A odnaučit skákání určitě jde, nejlíp to začněte trénovat hned. Jakmile na vás nebo na kohokoliv jiného bude chtít pes skočit, otočte se k němu zády. On z toho bude vykolejený, možná se vás pokusí obejít a udělat to znovu ale reagujte stejně, prostě se otočte. Přivítejte se s ním až bude v klidu a nebude skákat a klidně ho za poslušnost odměňte, on to časem pochopí ![]()