Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všem, který máte čerstvého prvňáka.
My máme syna v první třídě, ve škole, kde mají od 3tího dne úkoly…jedou podle mě celkem dost rychle.
Syn je šikovný, ve škole se mu moc líbí, stejně tak v družině…doma nemá problém s úkoly všechno dělá s chutí ale všimla jsem si, že někdy ve škole nestihne úkol dokončit.
Třeba dnes malovali stejnou barvou stejné slabiky…úkol udělal dobře ale tak na 80%, část úkolu nestihl.
Dává si hodně záležet, je pečlivý a pak nestíhá.
Co s tím?
Bude tohle zatím učitelka tolerovat?
Děkuji za info a Vaše poznatky ![]()
Hanka
@Haňule1 obrať se přímo na učitelku - to je nejlepší řešení
u nás v první cenila učitelka hlavně tu snahu - minimálně na začátku.
Hlídám holčinu co je teď prvňačka…je pravda že těch domácích úkolů už měli docela dost, ale jí to docela baví, vyžívá se v tom a cítí se důležitá, že už je ta školačka…hm..jsem zvědavá jak dlouho jí to vydrží ![]()
Já jsem právě přemýšlela jestli se mám takhle brzy obracet na učitelku nebo tomu mám dát ještě čas?
@Haňule1 píše:
Já jsem právě přemýšlela jestli se mám takhle brzy obracet na učitelku nebo tomu mám dát ještě čas?
my měli už třídní schůzky - je fakt, že je kluk třeťák, ovšem schůzky měla celá škola. Právě kvůli provozním záležitostem atd.. nebo napiš mail.. lepší se zajímat brzy, než pozdě ![]()
@Haňule1 A to co dělají ve škole jim učitelka kontroluje? Nebo má z toho špatnou známku, třeba nějaký puntík? Pokud ne, a v žákovské nic není, tak bych neřešila, max se učitelky na to zeptala, jestli je lepší že bude dítě rychlé a nepečlivé, nebo pečlivé ale pomalejší
.
Zatím má jen samé hezké razítka a jedničky ale dnes mi řekl, že úkol nestihl a dostane mračouna. Myslím, že mračouna nedostane ale trápí ho to:-( Nevím jak se k tomu mám jako matka postavit. Jestli mu mám říct, že to nevadí a příště ať se snaží úkol udělat dobře ale rychleji a nebo být přísnější… ![]()
Mam prvnaka take, ukoly maji kazdy den, ale kratke. Ale vetsinou mu to same davam jeste procvicit na papir, on prave moc peclivy neni. (maji vzdy ukol z pisanky). probereme to co meli ve skole. zatim stiha, jen mam obavy, ze budeme mit s psanim problemy. Dneska zapomnel ve skole penal
Take ma zatim razitka a jednicky, myslim, ze pani ucitelka je moc moc hodna. mohu srovnavat se starsim, co je ted ve treti, ten ma ucitelku prisnou, donesl jako prvnak v zari trojku, ja myslela, ze vyletim z kuze a za jeho ucitelkou jsme dosli. pritom slo jen o upravu v pisance
No, prisna je dodnes…
I se starsim delam skolni veci, ukol a pripravu.
zabere nam to asi hodinu a pul
, do toho rve mala, no neni to idealni.
Ve středu mám volno tak zkusím ráno odchytit pí. uč. Jinak bohužel nemám šanci. Malý chodí ráno do družiny a odpol ho vyzvedávám kolem 16h a to už tam uč. taky není…
My děláme úkoly už půl roku každý den na doporučení PPP. Jsem za to teď šťastná jak blecha, protože máme školní návyky. Snad to nějak zvládneme i když nepatříme k dětem, které jdou do první třídy a umí psát a číst…Malý umí sčítat a odčítat do deseti, zná asi 10 písmen, ale o to víc bych teď řekla, že ho to baví a zajímá se o vše. Úkoly a přípravu děláme každý den 30min až hoďku.
Mám taky holčičku v první třídě a úplně stejný problém, je hodně pečlivá a občas úkol nestihne dokončit. Mluvila jsem o tom s její paní učitelkou a ta mi říkala, že je Adélka šikovná a hodně se snaží, že to vše dělá poctivě a tím pádem jí to trvá. Ale nemám se prý bát, že časem pochopí že to musí dělat rychleji. ![]()
Dcera je uz ted ve treti, ale v prvni i druhe tride obcas nestihala ve skole udelat, to co meli, tak to pak mela dodelat doma. Horsi je to samozrejme pri pisemkach, diktat, petiminutovka z matiky, to holt stihnout musi, to se doma dodelat neda.
Já čtu až teď, ale taky máme prvňáčka.
Každý den mají 1-2 úkoly. Rozjezd měli pozvolný, vlastně až teď - 3. týden jedou podle rozvrhu (je fakt, že předtím neměli tělocvik, hudebku, výtvarku - právě ty odpočinkové předměty).
Paní učitelka říkala, že známkovat bude nejdřív od října, takže zatím nosí razítka - jednak za každý den v deníčku (pokud byla šikovná, hodná…), jednak u těch vypracovaných úkolů.
Dcera toho dost zná, takže zatím nevěnujeme přípravě do školy příliš času, jen 15 - 30 minut. Ale zase - jejich paní učitelka říkala, ať jim domácí přípravu rozdělíme třeba do dvou 15 minutových bloků.
Taky má občas nedodělaný úkol ze školy - to se jí vždycky zeptám, proč a co další děti - mám tedy srovnání, je ve třídě s kamarádkou (sousedkou), takže my (maminy) sdělení holek ještě zkonzultujeme.
Že něco načatého měla dodělat doma se stalo zatím jednou. (To že je pečlivá a tím pádem pomalejší, jsem řešila už ve školce - teda jen já, ne z popudu učitelky).
Všude má razítka různé obrázkové i motivační (sluníčko s nápisem „pěkné“, ryba s nápisem „bystrá“ a tak).
Zatím mi přijde, že např. místo vybarvování stejných slabik je kroužkují, což je rychlé a stíhají všichni.
Tak uvidíme, nic zatím neřeším (protože vím, že někdo už byl bez razítka, že přeškrtla práci, která se jí nelíbila a tak).
Mám to strašně dlouhé.
Ale sama jsem si říkala, že založím podobnou diskuzi/skupinu, tak nebudeme to udržovat? ![]()
Tak se zase hlásím:-) Jak bojují Vaši prvňáčkové? Ten náš snad dobře. Nosí jedničky, má už i jedničku s hvězdičkou a podtrženou jedničku:-)) Snaží se. Trochu bojujeme se psaním čárek a vlaštovek…To mu úplně nejde ale snad se to časem zlepší.
Bohužel jsme ale byli ráno na pohotovosti a malý má angínu. Má zůstat týden doma. Jsem z toho úplně hotová. Budu každý den lítat do školy pro úkoly a učit se s ním doma ale stejně…Nechci teď vypadat jako nějaká šílená matka ale mám zkušenost, že jsou děti většinou po 2dnech fit. Myslíte, že bych ho třeba ve čtvrtek už mohla do školy poslat?
Děkuji ![]()
@Haňule1 Pokud má antibiotika, tak v žádném případě, zrovna angína není žádná sranda. Navíc naše doktorka vždycky říkala, že když děcka berou antibioka, tak jsou náchylnější na další viry a bacily. Je lepší vydržet doma. Je to sice „opruz“ všechno dopisovat, ale lepší, než kdyby něco znovu chytil a byl pak doma 2× tolik.