Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Nedivím se, že se cítíš trapně, prostě říci na veřejnosti, že máte doma štěnice pro mnoho lidí znamená, že jste špindíry. Ale opak je pravdou, dnes jsou štěnice i v luxusních hotelích a šíleně se jejich populace rozrůstá.
Ano, i my jsme je řešili. Začali jsme to řešit hodně rychle, malá měla typické štípance v řadách. Nenašli jsme nikdy ani jednu, ale přesto jsme DDD volali. Dělal u nás postřik pro jistotu ve třech místnosech, kde se spí a postřik se opakoval. Stálo nás to taky nějak 3 tis. My jsme se mohli vrátit do bytu asi po hodině, tak nevím
. Je to už asi čtvrt roku a je po kousancích.
Přeju ať máte tuto nepříjemnost za sebou. Já nemohla spát, v noci jsem chodila k dětem s baterkou a hledala je, ale museli jsme jich mít fakt jen pár, nenarazila jsem na ně.
Bydlíte v domě nebo v bytě? jestli je to v bytě, mohly se zatoulat od sousedů a pak jednorázová deratizace u vás, je fakt naprd, protože to bude pořád u sousedů
Jinak v bytě nesmíš být, bo je to insekticid, nejde až tak o smrad, ale byl by průšvih se toho nadýchat ![]()
Dál nám dýmovnici jen a nesměli jsme do bytu jen 6hodin pakvyvetrat a vše bylo ok ![]()
Hele u nas v baraku- v sousedni vchode se taky objevily. Mluvila jse s jednou pani co tam bydli a ona rikala, ze jim menili okna a ti remeslnici sebrali koberec co nekdo postavil k popelnici a jak sli patro po patru tak z toho koberce roztahali stenice po celem dome ![]()
Vubec se za to nemusis stydet. Tyhle brebety si casto cestu najdou. Snad se toho rychle zbavite
Já se snažím o prevenci při návratu z dovolené dám všechny věci do auta a na sluníčko, vysoka teplota černé pasažéry zničí.
Tak rozhodně nestačí dát věci na sluníčko. Je potřeba vše vyprat a to na 60 stupňů. To zabije i štěnice i jejich vajíčka. Jinak postřiky se dělají dva, protože zabijí jenom štěnice, ale neprostopí do nakladených vajíček.
Jojo, postřiky budou dva v pondělí jeden a asi za 10-15dní další druhý a říkal že to můžem si domů donést i z tramvaje
a pak ty věci všechny musíme vyprat na 60stupňů…,už mám z toho nervy v kýblu teď to bude potom úklidu všechny potraviny musíme dát do ledničky a děti říkal aby aspoň po tom postřiku tady týden nebyly tak budou u našich že prý to smrdí
Hele pokud prijedes z dovolené tak stací teplem desinfikovat všechny věci a je jdno jestli to uděláš teplou vodou nebo jen teplem, myslím limit je 55stupnu celsia pokud je vzduch suchej, ale auto na sluníčku udělá v létě mnohem víc.
Pokud máš štenice už v bytě tak už potřebuješ deratizátora.
@Anonymní píše:
Tak rozhodně nestačí dát věci na sluníčko. Je potřeba vše vyprat a to na 60 stupňů. To zabije i štěnice i jejich vajíčka. Jinak postřiky se dělají dva, protože zabijí jenom štěnice, ale neprostopí do nakladených vajíček.
Podstatné není „vyprat“ věci, podstatná je teplota.
A teplota v létě v autě, na přímém slunci, dosáhne za několik hodin mnohem víc než 60% - což k zahubení štěnic stačí.
Pak už stačí vyprat na běžnou teplotu.
Případně druhá varianta je strčení oblečení do mrazáku a nechat pár hodin promrazit, ale teplota k tomu musí být cca -20. Tj. chce to takový ten velký samostatný mrazák s regulací teploty… Je to dobrá varianta pro ošetření věcí, které nesnesou praní na vysoký stupeň a když venku zrovna není sluníčko. Následně také vyprat na obvyklou teplotu.
Asi před deseti lety jsme s tím měli v rodině bohužel také zkušenost - jeden z mých blízkých si je přivezl z toulek po Indii. ![]()
Stydět se nemusíš, neznamená, že když máš doma štěnice, tak jsi nějaký dobytek. To se ti rozšíří ani nevíš jak. Rozhodně volat deratizátora a pokud bydlíš v paneláku, je dost možné, že nejsi jediná, u koho jsou a bude třeba udělat očistu celého domu. Jestli se stydíš chodit po sousedech a ptát se jich, tak dej na domovní nástěnku nějaké upozornění a třeba se ozve více lidí.
@Anonymní píše:
Jojo, postřiky budou dva v pondělí jeden a asi za 10-15dní další druhý a říkal že to můžem si domů donést i z tramvajea pak ty věci všechny musíme vyprat na 60stupňů…,už mám z toho nervy v kýblu teď to bude potom úklidu všechny potraviny musíme dát do ledničky a děti říkal aby aspoň po tom postřiku tady týden nebyly tak budou u našich že prý to smrdí
Ono je možné, že existují různé postřiky, protože ten, co u nás používal nebyl za hodinu cítit. Ale nám právě řekl, že v postelím máme dále spát a rozhodně nemáme dlouhodobě odejít z bytu. Štěnice by mohly odejít do sousedního bytu. Bylo potřeba, aby právě vylezly a dostaly se do kontaktu s postřikem. Né všechny je to muselo zasáhnout, když byly zalezlé. Po postřiku jsme akorat setřeli místa, kde by se toho mohly děti dotýkat.
@Anonymní píše:
Ono je možné, že existují různé postřiky, protože ten, co u nás používal nebyl za hodinu cítit. Ale nám právě řekl, že v postelím máme dále spát a rozhodně nemáme dlouhodobě odejít z bytu. Štěnice by mohly odejít do sousedního bytu. Bylo potřeba, aby právě vylezly a dostaly se do kontaktu s postřikem. Né všechny je to muselo zasáhnout, když byly zalezlé. Po postřiku jsme akorat setřeli místa, kde by se toho mohly děti dotýkat.
No nám řekl, že musíme na 24hodin z bytu a potom ještě tak 2 dny tam nevodit děti, že to smrdí…a že ty hračky potom a nádobí v lince omýt…to je jako jedovaté?
Z toho si vubec nic nedelej kamoska je treba chytla v british airlaines, můžou bejt všude ![]()
Ahoj maminky, dnes jsem u malého na roštu postýlky našla štěnice:-(už skoro 3 měsíce nás furt něco štípalo a dneska jsem to objevila u malého přitom před měsícem tam nebylo nic už tu byl pán z deratizační firmy v pondělí bude postřik musíme všechno vyklidit nacpat věci do pytlů a 24hod po postřiku se nesmíme zdržovat v bytě:-(bo prý to smrdí…píšu anonymně bo je mi fakt trapně nevím kde jsme k tomu přišli…dělali už u vás u někoho kdo jste to měli postřik a jak to fungovalo? taky jste nesměli být 24hod v bytě? Jo a bude nás to stát 3tísice