Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, potřebovala bych poradit. Koupili jsme dům, kde je odpojená elektřina a plyn z důvodu neplacení původního majitele. K domu náleží ještě chata, kde elektřina je, tu si ten majitel kabelem táhl do domu a využíval elektřinu z ní. Bývalý majitel vyhlásil insolvenci, čeká na rozhodnutí soudu. Při předání nemovitosti jsme udělali přepis, ale ještě jsme to nehlásili, protože on nám řekl, že tu elektřinu co do teď spotřeboval platit nebude, že na to nemá. Je to u společnosti EON, po kterých jsme chtěli nový měřák, abychom začali od nuly, což odmítli, že máme udělat klasický přepis na nového odběratele. Jenže jsme se dozvěděli, že pokud jim to on neuhradí, můžou to nárokovat po nás, protože po někom ten dluh budou chtít uhradit. To samé pokud budeme chtít znovu napojit měřáky od plynu a elektřiny co jsou teď odpojené, že i tyto společnosti by to mohli po nás chtít. Máte prosím s tímto někdo zkušenost? Přepisoval jste někdo energie po dlužníkovi? Pokud ano, řešili ten dluh pouze s ním a vy jste normálně jeli od svého stavu ke dni měření? Budu ráda za každou radu a zkušenost. Děkuju ![]()
@a1j2a3 pokud to na sebe přepíšeš a on to neuhradí, tak půjdou 99 % za Tebou. Řešili jsme na baráku. Nakonec jsme vydupali nové napojení, nové měřáky - ale museli jsme to celé zaplatit. Jenže u nás to vyšlo podstatně levněji, než dluh na el. en, který byl fakt obr..
Veškeré pohledávky (dluhy) jsou vždy vymáhány pouze po tom, kdo je účastníkem smlouvy. Pokud měl bývalý majitel nemovitosti smlouvu, budou dlluhy vymáhány jen a pouzepo něm. Není třeba se obávat přepisu. Začnete od nuly, bez dluhů.
Tak teď ste mi poradila každá jinak
Je to složitější ještě v tom, že majitel nemovitosti byl syn, takže kupní smlouvu máme s ním, ale energie byly všechny psané na toho otce
@martina.se máš na mysli, že ste si zaplatili demontáž a montáž nového měřáku?
Já se tímto živím…:-) je-li uzavřená smlouva s panem A (a je jedno, jestli je nebo není majitelem nemovitosti) tak jsou veškeré dluhy vymáhené po panovi A. Vy jste novým účastníkem smlouvy po přepisu. K datu přepisu jsou vystaveny ukončovací faktury opět za panem A. Vy začnete od začátku.
pokud by i probíhal černý odběr (kabel od sousedů a tp.) tak se na vás můžou poskytovatelé energií max obrátit k osučinnosti - jestli náhodu nevíte kde jepan A, jeho adresu, telefon - žádné povinnosti platit, jen budou max. heldat info.
@a1j2a3 my máme praktickou zkušenost s ČEZem (ale je to tedy už pár let) taky jsme si takhle „převáděli“ elektřinu s dluhem a bylo nám řečeno, že máme počkat, až tomu dotyčnému z důvodu dluhu odmontují elektroměr a pak si požádat o připojení… a neplatili jsme za to nic. A co vím aktuální podmínky, tak by se taky nic platit nemělo, pokud ten elektroměr není sundaný déle jak 5 let.
My to řešili asi 2,5 roku zpět, šlo o dluh na plynu. Přepsalo se to společně s přepisem domu, dluh šel na bývalého majitele, i když teda pokusili se část naúčtovat nám. Šli jsme s předávacím protokolem, kde byly tyto stavy zapsány, na danou pobočku dodavatele, oni si tyto stavy přepsaly a rozúčtvali nám to až od těch, které jsme měli v papírech. Tam to sice odpojené nebylo, ale dluh tam byl v řádech desetitisíců. Je tedy fakt, že vůbec netuším, jestli to z něj vymohli nebo jak to dopadlo. O osobním bankrotu taktéž netuším, jestli je to v těchto případech jinak - možná
My s tím problém nemělia to si tvrdím říct, že jsme jednali s jednou z nejpodlejších šmejdských společností. Díky Bohu, že už jsme od nich odešli.
@neschopná mamka tak když v tom děláš tak věřím, že víš co a jak a moc děkuju, trošku nás to uklidnilo, že to nebude tak zlý. Ještě se teda zeptám, ohledně přepisu té jedné elektřiny máme normálně napsat na Eon žádost o změnu odběratele a u té druhé odpojené elekřiny a plynu si je obvolat, aby nám znovu napojili měřáky, s tím, že s nima rovnou sepíšeme smlouvu a pojedem od nuly?
@a1j2a3 píše:
Při předání nemovitosti jsme udělali přepis, ale ještě jsme to nehlásili,
Co znamená „udělali jsme přepis, ale ještě jsme to nehlásili“? Tomu nerozumím.
„Udělat přepis“ podle mne je protokolárně převzít nemovitost, kde se zaznamenají stavy měřidel (jsou-li). To, že on něco dluží dodavatelům energií, co je vám do toho?
Taky jsem kdysi (v roce 1991) kupoval nemovitost, je byla elektřina odpojena kvůli neplacení. Ten majitel ji opravil tak, že měl všecko připojeno načerno.
Po kupení nemovitosti jsempozval elektrikáře, nechal jsem si udělat novou přípojku a elektriku, novou revizní zprávu, s tou jsem zašel na E.In a oni mi nainstalovali hodiny.
Odkud bral elektrikář energii při té rekonstrukci, to už nevím. Možná nějaký provizorní elektroměr, už si to nepamatuju.
Ale: Po tom, že ten býv. majitel neplatil, vám nic není. Jeho dlujy vůči energtickým společnostem jsou jeho dluhy a ne břemenem, které by vázlo na věci.
@a1j2a3 píše:
Jenže jsme se dozvěděli, že pokud jim to on neuhradí, můžou to nárokovat po nás, protože po někom ten dluh budou chtít uhradit.
Co je to za pitomost?
Po někom ten dluh budou chtít uhradit? Chtít můžou, nárokovat to ale můžou jen po dlužníkovi (povinném).
@a1j2a3 já jsem zastánce chodit na ZC osobně, ale určitě má e-on nějakou zákznickou linku - tak si zavolej a budeš to mít z jedné vody - většinou požadují jen OP, stav měřidla a případně kupní smlouvu(výpis z katastru),rozhodně ale řešit co nejdřív, ať se smluvní vztah odběru energie vyjasní co nejdřív, zvlášť pokud tam je ČO.
@eumedon tak jsem to myslela, že jsme převzali nemovitost, což jsme zaznamenali v předávacím protokolu i s těmi stavy a nehlásili jsme to ještě energetickým společnostem tu změnu odběratele. Vystrašil nás tímto ten kdo mu vyřizuje tu insolvenci. A že zítra má mít schůzku s někým kdo snad poradí jak toto řešit, aby ty dluhy nevymáhali po nás, doslova nám řekl, že ty společnosti to po někom zaplatit chtít budou a pokud on si je do tý insolvence nedal, což nedal, tak to klidně můžou chtít i po nás
@a1j2a3 necetla jsem celou diskuzi, ale staci zajit na elektrarny s kupni smlouvou o nemovitosti a nejsem si jistá, zda nebudou chtit vypis z katastru, tam misto výpovědi vypisete cestne prohlášení, ze s tim panem nemate nic spolecneho a sepisete novou smlouvu na energii. Dostanete nove hodiny do nekolika dnů, myslim ze do 5.
Tak to bylo u nas v cezu. Dluhy s vami nebudou mit nic společného.
@a1j2a3 Ale oni se do té insolvence mohou (či snad dokonce musí, pokud tam chtějí být) přihlásit sami…