Maminky celiatičky - kdy zavádět lepek?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Maminky celiatičky
Dobrý večer maminky,
má pár dotazů. Jsem celiatička a mám nyní skoro 6-ti měsíční holčičku. Když jste měly malé dítě vy, jak probíhalo prvních pár měsíců? Kdy a jakou formou jste zaváděly lepek, pokud bylo miminko na UM dávaly jste hypoalergenní? A jak miminka, zdědily celiakii? Budu moc ráda, když mi něco málo napíšete, děkuji moc. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Můj manžel i švagr jsou celiatici, neteře zatím celiakii nemají (5 a 3 roky), testy si nechala švagrová udělat kolem roku. Naše malá bude mít 9 měsíců a od mala je na Nutrilonu HA, pro jistotu, lepek dávám od 6. měsíce na doporučení dr. Tak uvidíme. Nemusí se jí to projevit teď, ale klidně až za 20 let
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hello Kitty75 Děkuji moc za příspěvek. Jj, bohužel se to může projevit v každém věku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hello Kitty75 můžu se ještě zeptat, jak dcerce dáváš ten lepek? Jako trošku mouky do příkrmu, nebo piškot, nebo kaši s lepkem?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hančíí
Musím se přiznat, že to moc neřeším, když to bude mít, tak s tím stejně nic neudělám
. Malá miluje těstoviny, takže je má tak 2× týdně a kůrku od chleba mívá také často. Kdybys něco ohledně potravin pro celiaky potřebovala, tak napiš SZ, manžel se v tomto oboru pohybuje. Každý rok se říká totiž něco jiného, jednou že se má lepek zavádět co nejdříve a další rok je to zase až kolem 1. roku. Prostě malou sleduj, zda nebude mít příznaky, ale myslím si, že by to bylo ještě brzy…Držím palce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hančíí píše:
@Hello Kitty75 můžu se ještě zeptat, jak dcerce dáváš ten lepek? Jako trošku mouky do příkrmu, nebo piškot, nebo kaši s lepkem?
Jelikož je na příkrmech od 4. měsíce, tak od 6. měsíce těstoviny, nyní je má tak 2× týdně. Pak kůrku od chleba nebo chleba s lučinou. Občas kousek rohlíku, ale ten se lepí na patro, takže ten moc nedávám. Kdybych ji nedrželo od cukru, tak bych dávala klidně do bílého jogurty piškoty. Kaši s lepkem zatím neměla, miluje totiž rýžovou a jáhlovou. Normální mouku doma ani nemáme
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hello Kitty75 děkuji moc. U nás doma se lepek taky moc nevede
Lepkové těstoviny jsme doma neměli tak 4 roky
A je mi jasné, že když celiakii má podědit, tak ji podědí i kdybych jí lepek dala kdykoli…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja mam celiakii diagnostikovanou teprve nedavno, přišlo se na to přes dceru (po narození plně kojená a měla krvavé průjmy). Na nic se nemohlo přijít, po cca půl roce jsem zkusila u sebe bezlepkovou dietu a dcera byla do týdne ok. Celou dobu kojení (do roku a půl) jsem držela bezlepkovou (+bezmléčnou) dietu a dcera také lepek nedostala. V roce a půl jsem ho začala dávat, postupně během následujícího půl roku měla nespecifické potíže, dlouhodobý kašel, neustále rýma, pak se přidaly průjmy, celiakie ani alergie na pšenici jí neprokázali. Nicméně od té doby, co opět nedávám lepek, je naprosto zdravá. A umělé mléko má Neocate, jiné nesnese (alergie na bílkovinu kravského mléka)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@valderano děkuji moc. Já dietu držím a teď o to víc, že kojím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hančíí
Nám docent z Brna řekl, že každé dítě, které má rodiče celiaka, se s celiakií narodí, ale buď se projeví nebo zůstane skrytá
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hello Kitty75 píše:
@Hančíí
Nám docent z Brna řekl, že každé dítě, které má rodiče celiaka, se s celiakií narodí, ale buď se projeví nebo zůstane skrytá.
Až tak!!! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja celiakii mam, dcera ma zatial testy ok, ma 3 roky, testy uz robene dva krat..
syn ma 11 mesiacov, testy zatial nema…
na alergologii mi povedali ze mam zavadzat lepok uplne stejne ako sa zavadza u ostatnych deti, ze neskore zavedenie lepku nie je vobec prinosom..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Hello Kitty75 To mi připadá divné, je genetické onemocnění, takže buď ten gen zdědí a pak se projeví nebo ne, nebo ho nezdědí a pak se nemá co projevit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit