Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mám dotaz, necháváte svoje prvňáčky psát doma i něco navíc kromě domácích u úkolů? Přijde mi že holka hrozně škrábe, že školy to má opravované s dovětkem ‚úprava‘ takže jsem ji domu koupila sešit a předisuju ji to co ji nejde. Jak to máte vy?
Jen když vidím, že úkol opravdu odfláknul, tak ho to nechám na papír napsat ještě jednou. Jinak spíš kreslí, tím se taky cvičí jemná motorika
Jak kdy, někdy to má docela pěkné, někdy je to horší.
Moc to opravované od učitelky nemá, žádné poznámky tam učitelka nedopisuje. A vy už píšete písmena? nebo jen ty čárky a klikyháky?
Pokud jí to nejde tréning neuškodí.
Jinak už jsem i uvažovala že ukol ji nechám první napsat na papír a az pak do sešitu
@spiky01 Nebyla by lepší stíratelná tabulka? Fix je na psaní nejlepší, klade nejmenší odpor. Procvičí si tahy, uvolní ruku a pak se mu bude lépe psát. A děti obvykle docela baví.
Koupila jsem sešity na uvolňovací cviky
Pak písanku pro první třídu
A co mu nejde trénuje
Grafomotoriku má děsnou, musíme makat
@spiky01 takhle to dělám já, u nás je matika v pohodě, to má hned až čučím, a le psaní je šílený, obvykle u toho roní slzy ![]()
Fixem pisou ve škole, tak doma cvičíme tužkou do sešitu.
@Krrysa slzy trefa neroní ale ty ksichty… a těch naschválů a čmáranic v sešite…
@spiky01 ona se hroutí u toho, když jí nakážu vzít si ten papír a nebo nedej bože jí rovnou v sešitě něco vygumuju a ona to musí přepsat…
![]()
Nechavam ji když chce ať si píše. Jinak hodně maluje.
Před každým úkolem se rozepisuje do cvičného domácího sesitu než píše úkol do školního sesitu.
Také bojujeme s psaním, ale nechávám ho napsat jen to, co má a víc ho netrápím.
Moje dcera je taky v první třídě, ale zatím vůbec nepíšou - jen uvolňovací cviky pastelkou. Na psaní písmen mi skutečně přijde hodně brzy.
@hanka.br. my už píšeme e a l. Příští týden se budou učit psát písmeno m. Číst už umí m, a,l, e,s, o.
U nás se učí velká tiskací písmena, nejde to podle abecedy, a le už toho fakt hodně napíše i přečte…