Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Kdo se v tom má vyznat…
Potřebuji poradit,
již několik let chodím na sono vyšetření do městské nemocnice. Gynekoložka nebo praktická mi vždy v rámci prevence napsala žádanku - zašla jsem si na sono a o. k. Letos mi při vyšetření byl zjištěn nález, který chtějí pro jistotu ještě prověřit na mamografu a doktorka mi také doporučovala vzhledem k rodinné zátěži a mému věku provést i genetické vyšetření.Mamograf v nemocnici sice mají, ale prý mě na něj nemůžou poslat v rámci žádanky na preventivní prohlídku (prý nejsou diagnostické centrum). Poslali mě domů s tím, že mám chtít po své gyn. nebo pratické žádanku přímo na mamograf a pak se k nim zase objednat.
Volala jsem tedy na svou gyn. s tím, že bych potřebovala vypsat novou žádanku. Sestřička byla z toho mírně řečno rozladěná, že jim to dělá nemocnice pravidelně u více pacientek, že se mají o mě postarat, když k nim chodím (udajně to dělají, protože v této nemocnici nemají akreditaci na mamograf). Pokud teď vypíšou novou žádanku tak budou muset ten mamograf platit oni… Říkala jsem, že chápu že je to nejspíše boj o peníze, ale co, že mám vlastně teď dělat já
…když mám teď papír, že vyšetření potřebuji… Navíc jsem doteď byla s vyšetřním v nemocnici na sonu spokojená. Sama doktorka říkala, že je dobré chodit do jednoho centra…jdou pak porovnávat výsledky. Ten nález co mám teď jsem ještě minule neměla…
Sestra říkala, že ještě zavolá mojí praktické (sídlí ve stejné budově jako gyn.), zda mi žádanku nevypíše ona. Nakonec volala zpátky, že se to paní doktorce (nevím které) také moc nezdálo a že mi pošle poštou doporučenku do GynCentra do Mamologické poradny - že mě pan doktor prohlédne zda ten mamograf potřebuji a někam mě potom pošle.
Tak teď nevím
(Anonym…informace i zdravotním stavu), na internetu jsem se dočetla, že v našem městě jsou tři centra s akreditací na mamografické vyšetření, takže mě z GynCentra po opětovné prohlídce pošlou stejně nejspíše na jedno z nich. Takže nevidím moc velký smysl v návštěvě další poradny. Navíc pokud se nepletu tak za registraci na GynCentru se platí 500 Kč a sono je tam také zpoplatněno 500 Kč. Řešil jste někdo něco podobného? Případně Vaše zkušenosti s GynCentrem? Uvažuji, že své objednání v GynCentru zruším a zajdu přímo za svou praktickou dr., zda mě rovnou nemůže poslat na jedno z těch akreditovaných středisek. Nechce se mi skoro měsíc čekat na opětovné vyšetření (které už mám) jen od jiného soukromého doktora a pak další dobu čekat zase na ten mamograf… Navíc by se mi pak těžko vracelo do poradny v té své nemocnici. Omlouvám se za román…člověk má strach z toho co mu to vlastně najdou a musí řešit i jejich přetahovačky o peníze
.
Nejsem si jista, jestli tomu dobre rozumim… doted jsi chodila jen na sono, nebo do nejake jine mamologicke poradny?
Jestli jsem to dobre pochopila, byla jsi jen na sonu a tam nasli nejaky nalez, vzhledem k anamneze ti doporucili zvazit i geneticke vys a kontrolni UZ. To je naprosto v poradku. Ale nemeli te posilat ani za praktickou ani za gynekolozkou, nechteji to psat, protoze jim to jde do indukovane pece ( i kdyz jedna kontrola by je asi nezabila)… Meli te asi rovnou poslat do mamologicke poradny (samozrejme zalezi, co ti nasli, to nepises), kde te budou bud sledovat a psat zadanky na potrebna vysetreni ( aby sis to nemusela platit), event. te poslou na tu genetiku, pokud usoudi, ze je to potreba. Pokud se tvuj problem vyresi, nebo nebude potreba to dal sledovat a genetika bude bud normalni neno nebude potreba, chodit tam pak dal nemusis. Kdyby se ovsem potvrdila nejaka geneticka zatez, budou ti ridit sled vysetreni, nikdo jiny ti to psat nebude, neni to levna zalezitost.
Ahoj, děkuji za reakci. Do městské nemocnice jsem chodila z počátku jen na sono (chodím tam již cca 10 let), ale zhruba před 5 lety mi tam doktorka řekla, že nemusím nosit žadanky, že mě tam mají již evidovanou v mamologické poradně, že můžu již rovnou chodit k nim. Moje gyn. ty žádanky na sono vystavuje automaticky dále - tak je tam vždy sebou nosím (i když bych asi nemusela).
Ano na sonu mi našli nález, ale je to v rámci mamologické poradny (aspoň jsem si to myslela mají to i na netu). Doporučili genetické vyšetření (babička teta zemřely na rakovinu prsů). Nedoporučili provední kontrolního sona, ale rovnou provedení mamografického vyšetření. (Na lístek mi napsali dva nové kódy diagnóz, které by měli být na nové žádance (zjistili dilatace duktů 33×12 mm a chcou vyloučit kalcifikace nebo něco dalšího) navíc vzhledem k mé velikosti prsů je prý vyšetření sonem nedostatečné.
Takže jsem zmatená z toho, že mám jít zase do jiné mamologické poradny, když už tam vlastně chodím, ale asi tam bude problém s tou akreditací. Kdybych donesla tu žádanku tak mi udělají MMG vyšetření rovnou u nich (měla jsem již rovnou číslo na objednání) i gen. vyšetření.
Teď budu muset znovu na sono… akorát na to GynCentrum. Pak teprve asi konečně na MMG nejspíše do Fakultní nemocnice. Takže se podřídím systému i když mě to vlastně, momentálně odvede z městské nemocnice, kde jsem chodila ráda… Každopádně dík za odpověď.
Příspěvek upraven 11.07.19 v 21:13
Anebo mas druhou moznost - na kontrolu muzes jit bez zadanky, vysetreni si zaplatis. Ale pokud bude potreba jeste neceho dalsiho, bud stejne skoncis v poradne, nebo to bude drazsi, MG stoji kolem 800, obvykle.
@Anonymní píše:
@mroeAhoj, děkuji za reakci. Do městské nemocnice jsem chodila z počátku jen na sono (chodím tam již cca 10 let), ale zhruba před 5 lety mi tam doktorka řekla, že nemusím nosit žadanky, že mě tam mají již evidovanou v mamologické poradně, že můžu již rovnou chodit k nim. Moje gyn. ty žádanky na sono vystavuje automaticky dále - tak je tam vždy sebou nosím (i když bych asi nemusela).
Ano na sonu mi našli nález, ale je to v rámci mamologické poradny (aspoň jsem si to myslela mají to i na netu). Doporučili genetické vyšetření (babička teta zemřely na rakovinu prsů). Nedoporučili provední kontrolního sona, ale rovnou provedení mamografického vyšetření. (Na lístek mi napsali dva nové kódy diagnóz, které by měli být na nové žádance (zjistili dilatace duktů 33×12 mm a chcou vyloučit kalcifikace nebo něco dalšího) navíc vzhledem k mé velikosti prsů je prý vyšetření sonem nedostatečné.
Takže jsem zmatená z toho, že mám jít zase do jiné mamologické poradny, když už tam vlastně chodím, ale asi tam bude problém s tou akreditací. Kdybych donesla tu žádanku tak mi udělají MMG vyšetření rovnou u nich (měla jsem již rovnou číslo na objednání) i gen. vyšetření.
Teď budu muset znovu na sono… akorát na to GynCentrum. Pak teprve asi konečně na MMG nejspíše do Fakultní nemocnice. Takže se podřídím systému i když mě to vlastně, momentálně odvede z městské nemocnice, kde jsem chodila ráda… Každopádně dík za odpověď.
Příspěvek upraven 11.07.19 v 21:13
Tomu tedy opravdu nerozumim. Pokud jsi vedena v poradne, není duvod proc by ti nemohli napsat zadanku na MG nebo te poslat na genetiku. Jedine ze to je nejaka " poradna". A v tom centru, kam chodis na sono, delaji normalne i MG? Je to akreditovane centrum? Najdes v seznamu na www.mamo.cz
A to jsem nevěděla, že MMG stojí jen cca 800 Kč
. Myslela jsem, že daleko více, když se o to tolik handrkují… Když v tom GynCentru sama zaplatím minimálně 1000 Kč. Zítra ještě zajdu do té městské nemocnice a zeptám se jich jak to vlastně s tou jejich mamologickou poradnou (že jsem měla informaci že jsem normalně evidovaná)… a pak uvidím. Každopádně díky.
Ne nemají právě tu akreditaci, už jsem se právě dívala přesně na ty stránky co mi posíláš.
Ale MMG vyšetření normálně provádějí…viz odkaz
http://www.mnof.cz/…-mamografie/
Možná, že u akredetitaci měli a teď jí nedostali (četla jsem že se uděluje na dva roky).
Proto ta poradna už asi není poradna…a dr. mi říkala, že mi to memůže napsat, protože nejsou diagnistické centrum… Nebudu to komlikovat zajdu do toho Gyncentra a pak na do Fakultní nemocnice na akreditovaný MG…
@mroe píše:
Anebo mas druhou moznost - na kontrolu muzes jit bez zadanky, vysetreni si zaplatis. Ale pokud bude potreba jeste neceho dalsiho, bud stejne skoncis v poradne, nebo to bude drazsi, MG stoji kolem 800, obvykle.
u nás stojí 700,–- a být zakladatelkou, raději bych si to zaplatila sama a měla rychle vyšetření za sebou, než lítat od čerta k ďáblu a možná propást drahocenný čas, který uplyne, než se začne léčit
@stinga
Díky, právě také uvažuju podobným způsobem… ta cena za mamograf opravdu není tak vysoká…
@Anonymní píše:
Ne nemají právě tu akreditaci, už jsem se právě dívala přesně na ty stránky co mi posíláš.
Ale MMG vyšetření normálně provádějí…viz odkaz
http://www.mnof.cz/…-mamografie/Možná, že u akredetitaci měli a teď jí nedostali (četla jsem že se uděluje na dva roky).
Proto ta poradna už asi není poradna…a dr. mi říkala, že mi to memůže napsat, protože nejsou diagnistické centrum… Nebudu to komlikovat zajdu do toho Gyncentra a pak na do Fakultní nemocnice na akreditovaný MG…
Na te strance jsou centra diagnostiky prsu, radiologicka, tam uz musis prijit s zadankou od klinika( praktika, gynekologa, chirurga, onkologa). V mamologicke poradne ma sedet prsni chirurg, to s tim nema co delat. Pokud ma smlouvu s pojistovnou, coz predpokladam, opravdu neni duvod, pric by ti nemel napsat zadanku na vysetreni, ktere doporuci akreditovane screeningove centrum, mimo jine, je to jeho prace. Takte to bude nejaka podivna poradna, tu bych asi radsi opustila…a pokud nechodis na sono do akreditovaneho centra, tak doporucuju zmenu tez…
Díky,
přiznám se, že jsem do nedávna vůbec netušila, že můžou být nějaká centra bez akreditace a že v našem městě jsou s potřebnou akreditací jen tři. Zařídím si vyšetření v jednom z nich.
Úplně dávno jsem chodila na vyšetření k jiném dr. byl to známy chirurg, ale potom bohužel zemřel. Tak jsem přešla do té nemocnice a vyšetření probíhala obdobně, takže jsem to moc neřešila, protože jsem neměla žádné problémy a byla to čistě prevence díky rodinné anamnéze. Ta doktorka co mu před těma 5 lety říkala, že teď už budu chodit jen k nim tam už také není. Takže kdoví jak jsem tam potom vlastně byla vedena. Díky za vysvětlení zařídím se dle rad…
Byla jsem jako samoplátce (stálo to asi 700-800kč), ale poptej se na pojišťovně, některé ti to i proplatí -myslím kritérium nad 40 let
Tak centra bez akreditace nemusi byt nutne uplne spatna, jen kdyz nemusi splnovat predepsane pozadavky( na vzdelani, vybaveni…), tak proste nevis, na koho narazis…ale ono je to dost divne tak nejak celkove, protoze jinde nez v akreditovanych centrech pojistovna vysetreni prsu nehradi…nekde je tedy delaji za primou uhradu…a nekde zrejme nejak podvadeji s kody, pokud sis vysetreni nehradila, potrebovala tedy zadanku ( k cemu, kdyz to nemuzou vykazat na pojistovnu?)… no, nevim, jak to tak maji…
@annasmyc píše:
Byla jsem jako samoplátce (stálo to asi 700-800kč), ale poptej se na pojišťovně, některé ti to i proplatí -myslím kritérium nad 40 let
Jen 207. Pak nejake mensi neco malo priplaci. A VZP mela nejakou akci v ramci bonusoveho programu, nevim, jestli jeste probiha…
Kdo se v tom má vyznat…
Potřebuji poradit,
již několik let chodím na sono vyšetření do městské nemocnice. Gynekoložka nebo praktická mi vždy v rámci prevence napsala žádanku - zašla jsem si na sono a o. k. Letos mi při vyšetření byl zjištěn nález, který chtějí pro jistotu ještě prověřit na mamografu a doktorka mi také doporučovala vzhledem k rodinné zátěži a mému věku provést i genetické vyšetření.
Mamograf v nemocnici sice mají, ale prý mě na něj nemůžou poslat v rámci žádanky na preventivní prohlídku (prý nejsou diagnostické centrum). Poslali mě domů s tím, že mám chtít po své gyn. nebo pratické žádanku přímo na mamograf a pak se k nim zase objednat.
Volala jsem tedy na svou gyn. s tím, že bych potřebovala vypsat novou žádanku. Sestřička byla z toho mírně řečno rozladěná, že jim to dělá nemocnice pravidelně u více pacientek, že se mají o mě postarat, když k nim chodím (udajně to dělají, protože v této nemocnici nemají akreditaci na mamograf). Pokud teď vypíšou novou žádanku tak budou muset ten mamograf platit oni… Říkala jsem, že chápu že je to nejspíše boj o peníze, ale co, že mám vlastně teď dělat já
…když mám teď papír, že vyšetření potřebuji… Navíc jsem doteď byla s vyšetřním v nemocnici na sonu spokojená. Sama doktorka říkala, že je dobré chodit do jednoho centra…jdou pak porovnávat výsledky. Ten nález co mám teď jsem ještě minule neměla…
Sestra říkala, že ještě zavolá mojí praktické (sídlí ve stejné budově jako gyn.), zda mi žádanku nevypíše ona. Nakonec volala zpátky, že se to paní doktorce (nevím které) také moc nezdálo a že mi pošle poštou doporučenku do GynCentra do Mamologické poradny - že mě pan doktor prohlédne zda ten mamograf potřebuji a někam mě potom pošle.
Tak teď nevím
, na internetu jsem se dočetla, že v našem městě jsou tři centra s akreditací na mamografické vyšetření, takže mě z GynCentra po opětovné prohlídce pošlou stejně nejspíše na jedno z nich. Takže nevidím moc velký smysl v návštěvě další poradny. Navíc pokud se nepletu tak za registraci na GynCentru se platí 500 Kč a sono je tam také zpoplatněno 500 Kč. Řešil jste někdo něco podobného? Případně Vaše zkušenosti s GynCentrem? Uvažuji, že své objednání v GynCentru zruším a zajdu přímo za svou praktickou dr., zda mě rovnou nemůže poslat na jedno z těch akreditovaných středisek. Nechce se mi skoro měsíc čekat na opětovné vyšetření (které už mám) jen od jiného soukromého doktora a pak další dobu čekat zase na ten mamograf… Navíc by se mi pak těžko vracelo do poradny v té své nemocnici. Omlouvám se za román…člověk má strach z toho co mu to vlastně najdou a musí řešit i jejich přetahovačky o peníze
.
(Anonym…informace i zdravotním stavu)