Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, určitě jsou tady holky co pracují v pečovatelských profesích, případně někdo, kdo pečuje o člena rodiny.
Můj muž je cca o 30 kilo těžší než já, rozdíl ve výšce méně než 10cm. Když je nemocný, tak se už poněkolikáté stalo, že mi zkolaboval a já mu prostě neuměla pomoct se zvednout, případně při pádu ho zadržet aby se nepraštil.
Jsou na to prosím nějaké tipy jak tohle zvládnout? Manžel je jinak zdráv, ale v nemoci ho to často sejme.
Budu vděčná za každou radu ![]()
Můj muž občas omdlí. Když jsem u toho, poznám to na něm a alespoň trochu, v rámci mých možností, brzdím jeho pád. Je také o 30kg těžší. Ráda si počkám, jestli někdo poradí.
Když třeba toho člověka za chůze podpiras, protože mu není dobre, a začne ti padat, podstrč pod nej bok/zadek, tim si ho nabalis na sebe a nespadne ti, případně ho takto muzes i táhnout.
Když leží na zadech a chceš ho zvednout, zvednes mu hlavu a podsouvas pod ni a následně pod zada v kleku kolena, až ho dostaneš do polosedu. Pokud ho chceš následně nekam odtahnout, polozis mu jeho ruku na hrudník, zespoda ji oběma rukama chytis a tahnes.
Nejhorší, co můžeš udělat s kolabujícím člověkem je snazit se ho podpírat nebo ho dát na židli. Vzdycky na zem a nohy nahoru. Do par minut mu bude lepe..
@Semtex píše: Více
No nevím, jestli takto utáhne třeba 50 kg žena 80 kg chlapa. ![]()
To je blbost. Delam sestřičku, vazim 50kg a tohle udelat, tak nedělám nic jiného než řeším pády a poranění hlavy.. vzdycky lehnout na zem a nohy podepřít
@lucad77 utahne, když má adrenalin a ví, jak na to
dělali jsme to na kurzu první pomoci, tam jsem zvedla i ležící kolegyni tak, ze jsem si lehla na ni, nabalila ji na sebe a vstala s ni na zadech ![]()
Pak omdlela u busu u silnice babča, spolu s jedním panem jsme ji postavili a vedli na bezpečnější místo, aby se posadila, jenže byla nějaká slabá a začala upadavat a tak jsem to udělala s tím zadkem a těch cca 6m ji úplně v pohodě odtahla, ani jsem nevěděla jak ![]()
No, což o to. V adrenalinu je člověk schopnej spousty věcí, ale dobrý postup to není… tohle dvakrát udělat, tak mám záda v pr..
@Anora tak když ti ten člověk spadne v bezpečném místě, není to potřeba. Když ti spadne u silnice nebo někde, kde by mu něco eventuálně hrozilo, asi není úplně fajn nechat ho tam jen tak odpočívat ![]()
@Anora píše: Více
Byla jsem na kurzu první pomoci zaměřeném na nenadálé situace v terenu, venku. Ne že by to snad měl člověk dělat denně v rámci nějaké pravidelne pece
🙈 na to určitě mate v zaměstnání vlastní pravidla.
Tak jasny, u silnice to je neco jineho. Ale na běžných místech neni problém toho člověka položit, i kdyby to bylo někde na chodníku, v obchode, kdekoliv.. stačí pár minut a tomu člověku se uleví
@Anora píše: Více
Zrovna včera mi takhle manžel začat kolabovat (byl při vědomí jen se neudržel na nohách), on se snažil dostat do postele, já už viděla, že to nedá, ale jaksi jsem ho nezvládla podepřít jak se sápal že půjde, a samozřejmě se praštil o zeď. Naštěstí to alespoň nenapral do futer. To bych řešila i rozbitou hlavu ![]()
Já si říkám, že právě ve zdravotnictví to ty holky musejí nějak dělat, aby ta cesta na zem byla bezpečná.
Měla jsem už partnera, který měl zdravotní komplikace, u kterých mu odcházela chůze, toho jsem ale zvládla v pohodě podepřít, když měl tak o 10-15kg víc než já.
Ten můj je ale hora svalů a je nad moje síly a já jsem z toho pak špatná, když nemůžu pomoct.
Nooo… tak já to příště zkusím ale nejsem si jistá, zda by na mě muž tedy nespadl. Jako pokud by na mě spadnul celou váhou, tak jsem v pr*eli asi oba dva
ale pokud by byl schopen se jakžtakž držet, tak by to asi šlo chvíli než sebou sekne úplně.
Naštěstí jsme byli doma, oba nemocní s chřipkou.
@Oudrey píše: Více
Já tam našla pouze videa na manipulaci s pacientem na lůžku a přesuny z lůžka. Můj problém je spíše kolabující člověk. Něco jako popisuje @Semtex i když ne v tak bojových podmínkách