Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím dámy, manžel přestává slyšet. Poprvé zaznamenal úbytek sluchu před 3 lety. Chodí k ušnímu, bere léky, které mu moc nepomáhají, naopak se to ještě zhoršuje poslední dobou.
Vyměnil i lékaře a jezdí do vedlejšího okresního města.
Z práce musel odejít (dělal se zbíječkou a dalším hlučným materiálem.
Teď si hledá jinou práci a bojí se, že ohluchne úplně. Co potom? To nechce raději ani vědět.. Jak mu pomoci? Na jedno ucho slyší velmi slabě, nosí naslouchátko ve 37 letech a druhé ucho už má taky slabé. Neví někdo jak mu pomoc?
Děkuji za přečtení příspěvku a za rady.
Podle mě nenávratné, a následky ze zaměstnání. Kdyby měl na to papír, že to je kvůli hluku, mohl to mít v bývalém zaměstnání odškodněno
Nezname diagnozu, ale pokud je prognoza nejista ci spatna, je potreba se asi smirit a vzit jako novou vyzvu, znakovanim zacinaje… sluchatka ma v dnesni dobe kde kdo, je to sice cenove palka, ale uz jsou velmi chytra, spojeni s tel. apod… pokud k vasi prognoze neecistuje lecba v cr, tak zkuste zahranici, pokud mate dostatek financi… at je dobre ![]()
Je zedník sám na sebe, takže odškodné žádné. Finance na zahraniční léčbu nejsou.
@korneli změnit rychek práci a nedělat v hlučném prostředí. Plus sluchátka a špunty do uší, n poslouchat hudbu přes sluchátka atd
Chrániče sluchu do práce. Alespoň trochu pomáhají chránit sluch.
Domluvit se na ORL na sluchátka do uší. Existují malinká neviditelná, ale jsou dražší, nehradí je pojišťovna.
Sluchátko má v jednom uchu, malé drahé..
Teď mu přestává i druhé ucho slyšet. Diagnózu má údajně tinitus. V mládí poslouchal hudbu ve sluchátkách, dělal v hlučném prostředí a špunty do uší žádné.
Roky přibývaji a sluch se zhoršuje.
Kromě toho všeho bych se snažila realne připravit na to co prijde už teď. Zacit studovat znakový jazyk co nejdříve. Bude to mnohem snazší když ještě něco slyší a plno věci se da říci. Až to nepůjde tak bude studium mnohem horsi
@korneli tinnitus mám od loňských Vánoc. Přišel ze dne na den a už zůstal. Echo vyšetření jsou Ok a slyším normálně, jen mi nonstop v uchu piska. Nedelam v hlucnem prostředí, takže asi něco v eustachove trubici, protože to je zároveň v obou uších a zalehaji mi. Můj tata má zrneni od mladí, ale taky důsledek práce se sbijeckou
@korneli Ja mam tinitus roky, jednou mi na nej nasadili kapacky na 10 dnu a od te doby misto zlepšení jeste silnější.
Na sluch to ale presto nema vliv, podle audia slyším dle dr jak netopýr. I pres tinitus.
Tinitus je pruvodni projev neceho, ale nemuze byt pricinou oslabeni sluchu si myslím, jako laik.
Krome dg tinitus musi znat prece duvod, proc se to deje. V 37mi to není vekem.
Nemuzete se dostat na kvalitni orl, pri nemocnici třeba? Taky neurologické vysetreni by to chtelo.
@Konnny píše:
@korneli Ja mam tinitus roky, jednou mi na nej nasadili kapacky na 10 dnu a od te doby misto zlepšení jeste silnější.
Na sluch to ale presto nema vliv, podle audia slyším dle dr jak netopýr.
Me kapky dočasně zhoršily, jinak moc nepiju, protože pak jsem unavená a zas je to horsi, ale vrací se to do původní fáze, takže jednotlivá zhoršení jsou jen dočasná. S netopyrem to mám stejne takže vlastněné co řešit ![]()
Řekla bych, ze tinnitus nebude důvod. Ten mám prakticky celý život a sluch se mi kvůli tomu nezhoršuje. A tinnitus může mít spoustu příčin, třeba i problém s páteří (blokády atd.).
Tu nemoc z povolání jste zkoušeli řešit přes lékaře?
Asi bych se obrátila také na svaz neslyšících a nedoslychavych pro případné rady co dělat, kdyby neslyšel později vůbec.
Taky mám tinitus. Sluch mi to nezhoršuje, ale myslím, že to sluch zhoršovat může - doktor na ORL mi sluch měřil kvulii tinitu už dvakrát, jestli se to nezhoršuje. Já někdy mám pocit, že slyším špatně. Nejsem schopná rozumět tomu, co mi dcera šeptá nebo říká potichu. Někdy jsem pro změnu alergické na zvuky a nemuzu to vydržet - musím třeba odejít od děti. Nemívala jsem to - klidně mohla jet celý den jedna hračka porad dokola. Zkusila bych ještě jiného lékaře, pokud se mu to takhle zhoršuje.