Manželčin dům - věcné břemeno

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
20.6.22 11:28

manželčin dům

Ahoj.
Manzelka dostala darem dum - tudiz je jen jeji, nespada do SJM.
Je v dost spatnem stavu, takze by potreboval opravit.
Nicmene tam ma vecne bremeno doziti tchyne (vyhledove muze zit dalsich 30 let), takze domem nelze rucit na hypoteku a bydlet tam taky nemuzeme ( je to 2+1).
Nejake penize na zakladni opravy mame, ale mne se je za to nechce davat ( vyhledove si chceme brat hypo na byt).
Sice verim, ze s manzelkou vydrzim az do duchodu, ale prece jenom znam i lidi, co opravili cizi nemovitost (v puvodne stastnem vztahu) a pak byli vypakovani s holym zadkem.
Idealni by pro me bylo, abysme dum prevedli dum do SJM, ale bojim se to manzelce i jen naznacit.
Jine nemovitosti nemame.
Jak byste postupovali?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53190
20.6.22 11:36
@Anonymní píše:
Ahoj.
Manzelka dostala darem dum - tudiz je jen jeji, nespada do SJM.
Je v dost spatnem stavu, takze by potreboval opravit.
Nicmene tam ma vecne bremeno doziti tchyne (vyhledove muze zit dalsich 30 let), takze domem nelze rucit na hypoteku a bydlet tam taky nemuzeme ( je to 2+1).
Nejake penize na zakladni opravy mame, ale mne se je za to nechce davat ( vyhledove si chceme brat hypo na byt).
Sice verim, ze s manzelkou vydrzim az do duchodu, ale prece jenom znam i lidi, co opravili cizi nemovitost (v puvodne stastnem vztahu) a pak byli vypakovani s holym zadkem.
Idealni by pro me bylo, abysme dum prevedli dum do SJM, ale bojim se to manzelce i jen naznacit.
Jine nemovitosti nemame.
Jak byste postupovali?

No budete si muset narovinu promluvit, obzlvášť, pokud ten barák je potřeba nějak víc finančně dotovat. Ani ona si to nemůže „ze svého“ financovat, máte prostě SJM. Normálně se jí zeptej, jak si to představuje. Anebo holt schovávat všechny faktury za investice do nemovitosti, abys to v případě rozvodu mohl požadovat vyplatit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9267
20.6.22 11:37

A proč se bojíš o tom s manželkou mluvit? Já bych to doma pěkně na rovinu probrala. Vysvětlila své obavy a našla nějaké právníka, který by navrhl řešení, které bude pro oba přijatelné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2353
20.6.22 11:41

Měli jsme obdobný problém, převedli jsme do SJM každý něco a bylo vyřešeno. Ty nemáš nic, co bys mohl do SJM převést?

Nic nenaznačuj, prostě řekni to, jak to je. Taky jsem to řekla. Nechceš investovat peníze do nemovitosti, na které nemáš podíl. Vždyť je to rozumné.

Buď ať na tebe něco přepíše (nemusí celou nemovitost) nebo do nemovitosti zatím nic neivestujte (jestli to jde).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31268
20.6.22 11:57

Tak ono sjm znamená vlastnit polovinu, což by mohlo manželce nebýt. I my tu pořád všem hlásíme, hlavně měj zadní vrátka a přemýšlej!!!
Takže zakladateli, naprosto bych chápala, že jí nemusí chtít jen tak krajcvaj ti odevzdat polovinu darované nemovitosti a i chápu, že se bojíš to nadhodit.
Domluvila bych se třeba tak, že pokud bude potřeba větší investice, dá se udělat zástavní smlouva na určitou částku (tak jako by to bylo třeba se zástavou u hypoteční banky).
Měli jsme to tak s bývalým na jeho domě, když jsme do něj začali sypat do rekonstrukce.
No a upřímně, jak se to hodilo - taky sme si mysleli, že je to navždy, a pak najednou po dvaceti letech všechno jinak :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
20.6.22 12:01

Takhle to má ale spousta manželů, já taky dostala darem velký starý rd, ale my v něm žili a proto jsme ho prubezne opravovali alespoň aby se v něm dalo žít, přitom jsme ale věděli, že v tom baráku furt nebudeme chtít bydlet, ani v tom místě, takže jsme si zároveň šetřili na pořízení nového domu na jinem místě v tom samém městě tedy.
Nyní už x let bydlíme v novém rd a tento starý pronajímáme, společně peníze šly jak na opravu toho „meho“ domu, tak i příjmy z pronájmu jdou do společného, navíc se na starým baraku nadrel teda manžel dost hodne, bez něj bych ten starý dům vůbec nemohla pronajímat, protože je tu třeba stále plno oprav, kterým nerozumím a manžel na to najima i řemeslníky, ale i tak on musí vědět, co přesně je treba a ještě si opravy pohlídat.
My teda jsme spolu už přes 30 let, rozvod nehrozi a i kdyby, tak by mi ten barák samotné dříve či později spadl na hlavu, tak bych ho „za trest“ dala manželovi, ale on by si ho opravdu zasloužil už jen za to, co tam sám odedrel i postavil tam velkou garáž. Anebo bych dům prodala a nemám problém Mu z toho dát polovinu, kdybychom náhodou se rozvaděli.

Ten dům už teď chceme i tak prodat a pokud se to podaří, tak za peníze za nej koupíme SPoLECNY byt.

Příspěvek upraven 20.06.22 v 12:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3790
20.6.22 12:02

Tak se neboj a rovnou jí řekni, že pokud nebudete spoluvlstníci, tak do toho dávat peníze nebudeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2655
20.6.22 12:03

A dům manželka dostala od tchýně? A tchýně vydělává? Je to teda takový dost Danajský dar, když tam nemůžete bydlet, ale očekává se, že budete platit rekonstrukci. Proč se dům převáděl na vaši manželku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
20.6.22 12:09
@Livi92 píše:
A dům manželka dostala od tchýně? A tchýně vydělává? Je to teda takový dost Danajský dar, když tam nemůžete bydlet, ale očekává se, že budete platit rekonstrukci. Proč se dům převáděl na vaši manželku?

Přesně to jsem chtěla napsat. Pěkně vyčůraný. Dám ti barák, ale budu tady bydlet a dělat si co chci, ale dům je tvůj a ty ho koukej opravit a udržovat!

• Citovat
  • Upravit
Janli
20.6.22 12:12

Pokud tam tchýně může ještě 30let bydlet, tak bych v první řadě od ní chtěla příspěvek na fond oprav. Ať kouká každý měsíc poslat nějakou částku, za kterou se pak dům bude opravovat. Hodně by se mi nelíbil stav, kdy bych měla sponzorovat bydlení formou oprav a údržby domu ve chvíli, kdy ani já nemám vlastní nemovitost.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.6.22 12:13

Chápu tě, já vlastním byt, kde bydlíme a manžel domek/chalupu a z velké části si každý financuje to svoje i když nemám problém k němu koupit něco menšího jako je koberec/ židle apod a obráceně…
Zažila jsem i vztah, kde on vlastnil byt a ona do něj koupila vestavěné skříně a bydlela tam celou dobu „zadarmo“ (víte, jak to myslím, žádný nájem ani energie) a po letech, kdy šli od sebe chtěla zaplatit ty skříně, tak jí nabídl ať si je vezme, no komedie

• Citovat
  • Upravit
20825
20.6.22 12:23

@Livi92 @Janli prodat i s tchýni :mrgreen: ať si s ní řeší problémy nějací překupníci nemovitostí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
20.6.22 12:30
@Janli píše:
Přesně to jsem chtěla napsat. Pěkně vyčůraný. Dám ti barák, ale budu tady bydlet a dělat si co chci, ale dům je tvůj a ty ho koukej opravit a udržovat!

Já bych nechtěla sypat peníze do domku či bytu s věcným břemenem. Většinou takové dary dělají neplechu v rodinných vztazích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
20.6.22 13:00
@topazio píše:
Já bych nechtěla sypat peníze do domku či bytu s věcným břemenem. Většinou takové dary dělají neplechu v rodinných vztazích.

Já to hlavně vůbec nechápu. Proč někdo daruje dům, když v něm chce bydlet….

• Citovat
  • Upravit
53190
20.6.22 13:04
@Janli píše:
Já to hlavně vůbec nechápu. Proč někdo daruje dům, když v něm chce bydlet….

Máme to v rodině taky. Jednoduše proto, že věcné břemeno nemá peníze na opravy a barák by mu do dědického řízení spadnul na hlavu. Ale u nás tedy v tom baráku noví majitelé také bydlí, opravují, investují, dělají to pro sebe. Tam to dává trochu víc smysl, i když to udělalo taky hoooodně zlé krve v rodině. Ale třeba si to takhle nějak představoval i ten, kdo zakladatelce barák přenechal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí