Markýza pronajatý byt

Lupilulu
25.6.24 09:39

Markýza pronajatý byt

Dnes jsem si nástěnce všimla, že o nás jednali na schůzi svj ohledně markýzy na balkoně.
Jsme v podnájmu o schůzi nás ani majitele bytu nikdo neinformoval. Nikdo tu za námi nebyl skrz markýzu apod.
Celý problém je v tom, že jsme si na jižní balkón (v nájemní smlouvě balkón součásti bytu) dali teleskopickou markýzu bez předchozího schválení svj. Může mi svj markýzu zakázat?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3139
25.6.24 10:25

Řekla bych, že ano, protože se mění vnější vzhled domu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
455
25.6.24 10:42

Záleží na tom, co mají ve stanovách.
Pokud termínem „teleskopická“ je myšleno to, že se markýza rozepře mezi podlahu balkonu a jeho strop, čili nedojde k zásahu do fasády, tak si myslím, že by mohli takové řešení přijmout, protože instalace markýzy nic neporušila a po demontáži (až se třeba odstěhujete) nezůstanou žádné následky.
Na druhé straně vím, že u syna trvalo společenství i na stejně barevných zástěnách na balonové zábradlí, které se jenom přivazovaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5638
25.6.24 10:50

Jak máte tu markýzu přidělanou? Pokud do fasády, tak to je už společná část domu i když balkkon jako takový náleží k bytu, a tím pádem to podléháschválení SVJ. Plus jak zmínila annlady nademnou, změna vnějšího vzhledu domu je taky pádný argument.
Pokud by na to přišlo, tak by asi klidně mohlli trvat na odstranění.
Majitel bytu má ale právo vědět a účastnit se všech schůzí SVJ, přijde mi divné že by nebyl o plánované schůzi informován :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lupilulu
25.6.24 11:42
@Gracetheworld píše: Více

Teleskopické tyče.
Majitel bytu opravdu kontaktován nebyl mluvila jsem s ním dnes, schůze byla 19.6.
Neměla mě předsedkyně aspoň kontaktovat než kvůli tomu sjednali schůzi?

• Citovat
  • Upravit
1768
25.6.24 12:17
@Lupilulu píše: Více

Vcelku nevidím důvod, proč by předsedkyně měla kontaktovat podnájemníky, s těmi má jedna majitel. Nevím, jak mají řešené informování o schůzích, u nás vždy visí na nástěnce baráku + družstvo rozesílá mail. Schůze se podnájemníků netýkají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10260
25.6.24 12:38

@Lupilulu 1) Bez svolení vlastníka nemůžete takové úpravy dělat.

1. Schůze SVJ se vás jako nájemníků netýkají, nejste pro společenství partnerem (tím je vlastník)
  2. Pokud se skutečně jedná o SVJ, nikoliv o družstvo, a pokud není v místě např. památková zóna, tak by markýza spíše neměla být předmětem řešení SVJ. Možná existuje nějaký důvod, ale pokud by byl ten, že se to ostatním nelíbí, tak si myslím, že je v popisovaném případě nerelevantní.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26872
25.6.24 12:41
@Lupilulu píše: Více

Takže ty od podlahy po strop, které se nevrtají. Na podzim se sundají.
To by mě ani nenapadlo žádat souhlas SVJ. Anebo potřebujete soujlas i k pověšení prádla?
Vlastníkovi ukaž, co máte a on už to vyřeší. Kontaktovat osobně ho nemuseli. Stačilo to vyvěsit na nástěnku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lupilulu
25.6.24 12:47

@cecetka přesně…právě mě to taky nenapadlo…

• Citovat
  • Upravit
Lupilulu
25.6.24 12:49

@Premek_Orac majitel bytu s markýzou nemá problém. To he jako kdybych se jich měla ptát zda si můžu dát na balkón křesílko a slunečník.

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
25.6.24 12:49

Za mě záleží co máte ve stanovách SVJ a jak je ukotvená ta markýza. Jinak ano, může to být problém.

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
25.6.24 12:51

@Lupilulu schůze se nemusí kontaktovat jednotlivě ne?

Příspěvek upraven 25.06.24 v 12:52

• Citovat
  • Upravit
Lupilulu

@sysi mě nejde o schůzi, ale paní bydlí nad námi tak mohla zazvonit a domluvit se, upozornit, zeptat se…já bych jí to ukázala. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Lupilulu
@kocourGarfield píše: Více

A to se nestalo. Bylo rovnou schůze a my bod 2.

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
25.6.24 12:52

@Lupilulu teď o tom dumám a myslím si, že nemusí. O schůzi dali vědět informaci na nástěnce.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max