Dá se použít půl roku otevřená mast na popraskané koutky?

434
28.12.25 09:57

Mast na popraskané koutky

Zdravím, poraďte mi mast na hodně popraskané koutky až do krve pro dceru. Doma mám Fungicidin a Infadolan, ale oba otevřené asi půl roku, nevím přesně. Dá se ještě použít? Skladované v ledničce, expirace až v roce 2026. Nebo nějaká jiná mast? Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3169
28.12.25 10:03

Jak pečovat o popraskané koutky úst?
Prvním krokem k zahojení popraskaných koutků je omezení olizování a škrábání. K léčbě koutků se používají hojivé krémy, případně i v kombinaci s krémy obsahujícími antimykotika. Ta působí proti kvasinkové infekci, a jsou tak vhodná zejména při stále se vracejících koutcích a v případě jejich svědění. Volně prodejné jsou přípravky s obsahem nystatinu nebo clotrimazolu.

Panthenol se zinkem v první linii
Ideální mast na popraskané koutky obsahuje panthenol či zinek v kombinaci s antiseptickými přísadami. Mast na koutky je potřeba nanášet několikrát denně, nejlépe tak, aby na koutku byla stále dostatečná vrstva. Tak zajistíte optimální prostředí pro hojení a omezíte případné další praskání koutku. Z přírodních mastí na koutky můžete vybírat z přípravků s obsahem konopného séra, tea tree oleje nebo s výtažky z lékořice.

Vhodné vitaminy a strava na poopraskané koutky
Trápí-li vás prasklý koutek, zaměřte se na doplnění vitaminů ze skupiny B, kyselinu listovou, zinek, železo a vhodná jsou i probiotika. Do jídelníčku proto zařaďte ořechy, semena, luštěniny, ovesné vločky, kvasnice, hovězí maso, ryby a kysané mléčné výrobky. Kromě vyvážené pestré stravy můžete podpořit svoji obranyschopnost i pravidelným pohybem, dostatkem spánku, omezením konzumace alkoholu a kouření. Vaše tělo vás odmění nejen zdravými koutky.

Bolavé a popraskané koutky u dětí
Zhruba patnáct dětí ze sta trpí na popraskané koutky, nejčastěji se tento problém pojí s nadměrným sliněním a olizováním rtů. Na vině bývá často snížená imunita, nedostatek tekutin, vitamínů B, železa, zinku. Svou roli hraje také počasí, zvlášť to hodně horké, větrné nebo mrazivé. Koutky mohou dětem mokvat či hnisat a pořádně jim znepříjemnit pití a konzumaci jídla i samotné mluvení. Vhodné přípravky pro děti (určené k ošetření koutků) neobsahují alkohol, příchutě ani barviva.

Režimová opatření
I když zrovna nemáte prasklý koutek, nezapomínejte na pravidelnou péči a rty i koutky pravidelně promazávejte balzámy na rty v krému či v tyčince, a to zejména v nepříznivém počasí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21905
28.12.25 10:40

@cestovatelka 1 zkus Dexilip, maji v lekarne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
141
28.12.25 10:52

Infadolan vydrží fakt dlouho, určitě se použití nemusíš bát pokud nezměnil barvu nebo „vůni“. Zkusila bych ten, nám doma pomáhá hodně.
Ještě pomáhala mast s propolisem nebo takový ten zázračný kelímek růžový z Oriflamu. Anebo obyčejné vepřové sádlo :)
Určitě ale důležitě mazat, mazat mazat! Ať to má pořád mastné, ona se ta kůže pak spraví.
Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7859
28.12.25 13:14

Ten Fungicidin pomáhá, a expirace se fakt neboj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.12.25 19:13
@cestovatelka 1 píše: Více

Fungicidin mi vždy pomohl. Kde jsi ho sehnala? Mě doktorka už před lety řekla, že se to přestalo vyrábět.
Načatý v lednici vydrží roky, neboj.

• Citovat
  • Upravit
76805
28.12.25 19:21

jo, klidně se dají používat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
434
28.12.25 19:26
@Anonymní píše: Více

Normálně v lékárně, i teď když se dívám na Dr. Max tak to mají

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42203
28.12.25 19:30

Použij, jen odmáčkni trochu, aby se odstranil ten začátek. A pořiď dceři B-komplex.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.12.25 19:34

Děkuji, koupím. Mě už pak ani nenapadlo ho hledat :-)

• Citovat
  • Upravit
434
28.12.25 19:44
@Havlova píše: Více

Dneska jsem B-komplex koupila 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie