Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím,
jsem neskutečně naštvaná na přítele.
Zadal práci na bytě kamarádovi elektrikáři bez předchozí nabídky a ten mu pak dodal faktury na 40tis a 7tisíc za kompletaci zásuvek. Poznal by někdo z té faktury, co vše tam bylo děláno a jestli si tu práci výrazně nepřehodnotil?
V první bylo něco na způsob předělání jádra (pouze elektřina, zednické práce byly placené zvlášť), ale v klasickém bytě (pidi záchod zachovaný, vedle se rozdělila kuchyň na pidi koupelničku a kuchyň s obývákem, místnost dohromady (elektřina se předělávala jen v těchto místnostech+nějaký kabel do hlavního rozvaděče (před 1.patro).
Přijde mi to strašně moc, kolik bychom podle toho museli platit za elektřinu v novostavbě?
No a při druhé části za 7200,– jsem byla. Měl zkompletovat zásuvky, byli dva, přišli v osm, elektřinu vypnuli až kolem desáté, očividně tam posedávali a v poledne jsem je chytila, jak sedí opět na gauči, rýpla jsem si, jak dlouho jim to bude ještě trvat, tak se rozloučili, že jsou hotoví…
Neexistuje nějaká kontrola, kam se obrátit? Nechce ani přijít a předělat to, co pokazil, protože ví, že budu chtít přesně vidět, co vše je v tom započítané.
Vím, je to blbost přítele, že to přijal a zaplatil, ale mě to štve a nejvíc to, že ani nechce přijít opravit chyby…
Nebo si žiju v jiném světě a jsem tak naivní, že nevím, že se takhle ceny pohybují?
![]()
já teda nevím
ale mě to přijde hodně předražené, až přijde manžel z práce zeptám se ho, je vyučený elektrikář ![]()
Můj chlap je elektrikář a předražený to je teda určitě!
Nedávno dělal el.při stavbě novýho baráku a to bylo i s materiálem něco kolem 70 tis.
A co si pamatuju,tak taky dělal el.v bytě(koupelna a kuchyn)a vzal si 15 tis.
Taky mi to přijde nějak moc, zkusím se zeptat přítele až dorazí domů. Je elektrikář.
děkuji
![]()
teď jsem naskenovala rozpis té kompletace, údajně zásuvek (navím mně tvrdili, když jsem se divila, že jim to tak trvá, že dělají i revizi, ale teď tvrdí, že ta bude ještě zvlášť a že ta druhá faktura je jen za kompletaci…pobyli 4 hodiny, vypnuli proud ale až v deset a vždy, když jsem nakoukla zrovna nic nedělali..)
Zkusím to vložit jako obrázek..snad to bude čitelné
nejsem elektrikář, ale když jsem si některé ceny sjela na internetu, tak se mi to předražený nezdá. Máš tam rozpis materiálu, tak si to porovnej. Za práci si vzal cca 4 tis. bez daně.
materiál je na téhle v dobrých cenách, vadí mi ta čáska za údajnou těžkou 4 hodinovou práci
nepřijde mi to předražené…
4tis.za práci je podle mého normální, taky živý rodinu a peníze domu přinést musí… asi tak no…
Hele dělám el. firmě a mám doma elektrikáře…druhá fa je řekla bych v poho. Práce je sice trochu „dražší“ ale nevím na čem jste byli nebo nebyli domluvení…a u té první, záleží kolik stál matroš a kolik hodin na tom strávili…jestli použili Cu nebo Al kabely (měď / hliník) jaké typy vypínačů, strojků do vypínačů a ták…takhle se to vážně moc posoudit nedá…každopádně, karamádi se většinou „vyplatí“
Mně se taky ta rozepsaná faktura zdá OK. Je teda dražší, dovedla bych si sehnat určitě levnějšího elektrikáře, tak o tisícovku, ale zas bych se musela „porozhlížet“.
Ta první ale vypadá tak 3× dražší podle toho, co píšeš. Prostě práce od kámošů radši nebrat a už vůbec ne za peníze ![]()
takže u té druhé je to normální?..oni jen přidělali na už připravené díry 5 vypínačů a zásuvek (ty jim navíc nesouhlasí, čidlo a tu věc pro počítač a tv… žádná jiná práce…to přece museli mít ve dvou za mnohem kratší dobu…
Ale třeba se opravdu pletu a ceny takové prostě jsou… že já hloupá chtěla učit dětičky ve školce, elektrikářem jsem měla být ![]()
enia píše:
takže u té druhé je to normální?..oni jen přidělali na už připravené díry 5 vypínačů a zásuvek (ty jim navíc nesouhlasí, čidlo a tu věc pro počítač a tv… žádná jiná práce…to přece museli mít ve dvou za mnohem kratší dobu…
Ale třeba se opravdu pletu a ceny takové prostě jsou… že já hloupá chtěla učit dětičky ve školce, elektrikářem jsem měla být
Jo takhle, já počítala, že jednomu jsi zaplatila cca 500 na hodinu, což se mi i s dopravou zdá normální, pokud by mi to dělala nějaká vyhlášená firma. Za jak dlouho to měli mít udělaný, to já posoudit neumím.
hmm, kdo by to řekl… no my hlavně byli v domnění, že už tyhle práce byly obsažené v té první faktuře a ne, že přimontování zásuvek se platí zvlášť…a my je uháněli, aby přišli dodělat práci z minula ![]()
Vím, jak pracovali a nepracovali, podle množství vajglů, které mi stihli z balkonu naházet na zahrádku bych si troufla odhadnout, že se kochali vyhlídkou…
Tak včera jsem to nestihla, píšu až dnes, manžel říkal že ta cena za práci je předražená, na to co měli udělat.
Můj dělá na žl a bere 200 kč na hod.i s dopravou.A pro kamarády dělá zadarmo,prej pomáhá bližnímu svému
Bych ho ![]()