Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
@kate02
To je mi jasné, že se to musí žádat přes elektrárnu, což taky bude asi chvíli trvat. Ale spíše potřebuji vědět, jestli je vůbec možné napojit nové kabely na 60 let staré… Ty původní končí ve starém elektroměru v domě, ale nový, do kterého to máme dotáhnout je venku, zhruba o 20 metrů dále. Navíc to chce všechno nové pojistky, jističe a takové ty blbinky, kterým já absolutně nerozumím, takže se do toho nechci zamotávat. Prostě mi jde jen o to, jestli se to může napojovat na starou elektřinu.
pokud budete musrt dělat nový pojistky, budete potřebovat i revizní zprávu a podle mě 60. let stará elektroinstalace „legálně“ revizí neprojde…
tak je potřeba tu elektřinu komplet překopat, pokud se budou dávat nový jističe, bude nejspíš potřeba navýšit i hodnotu hlavního jističe (protože ty starý, šroubovací pojistky mají myslim jiný hodnoty, než současný jističe) a minimálně k tomu navýšení budete tu revizní zprávu potřebovat… Podle mě to tak jednoduchý, jak to prezentuje ten spolumajitel, nebude… ![]()
@kate02
No, já si také myslím, že to tak nějak bude. Jen ten debil si myslí, že sežral všechnu moudrost světa. Ohání se tím, že má prachy a známosti, a že může všechno. Občas z něj mám pocit, že se snaží dědu dohnat do hrobu co nejdříve, tak vymýšlí různý hovadiny. Blbý je, že do všeho tahá právníka - i do takového nesmyslu - tak to není úplně příjemný
![]()
Anonymní máš tu málo info, je to dvoupatrový či dvouvchodový dům? Každý byt má svůj rozvaděč s pojistkama a z těchto skříní vedou dráty do 1 elektroměru, který je kde? A ty chceš rekonstruovat co pouze cestu od rozvaděče do jiného 20m vzdáleného elektroměru? Jinak teoreticky jdou staré hliníkové dráty pospojovat na nové měděné dráty, ale rozhodně to nedoporučuje, protože je velké riziko zkratů z důvodu zkřehlosti drátů a popraskání izolace. Jinak revize se dává pouze na ten elektroměr, takže tam bys ji možná mohla získat. Manžel doporučuje určitě obhlídku dobrým elektrikářem, takhle na dálku se hůře radí.
Není to předražené??
Prosím o radu, kolik si běžně účtují elektrikáři. Potřebuji předělat elektroinstalaci v bytě 1+1 (30m2), je bez nuláku. Byt bude komplet elektifikovaný = 2 přímotopy, bojler, sporák s troubou, pračka, lednice, osvětlení. Elektrikář spočítal materiál včetně přímotopů a termostatu na 16tisíc a za práci chce 20tisíc a to jen za montáž včetně dopravy
Šlici mi mají vysekat i zaházet dělníci extra
A za revizi navíc 1tis.
Jedná se o Prahu. Příjde vám to normální cena??
On může hned, ale mě se 20tis za montáž kabelů zdá dost. Když si to nebude sám sekat, není to snad víc jak 3 dny práce?
Elektrikáři berou 6-7tisíc/den? Takže si vydělají třeba 100tis/měsíc?? ![]()
@hBod projektu?? Prisel, rozhlidl se, rekl mi 35tis a kdyz jsem dodala, ze chci jeste svetlo protahnout zdi ven na terasu (s vypinacem uvnitr), tak si prihodil dalsi 2 tisice. Nic si nepsal, nic nepocital…videl velikost mistnosti a strelil to od boku… ![]()
Mam doma chlapa z oboru a pry to tak bohužel stoji. Neni to o velikosti bytu ale podle narocnosti prace. Navic se jedna o Prahu. Vypracovani projektu by stalo dalsich x tisic. Mas se zkusit poptat i jinde ale cenove se to o moc lisit pry nebude.
To s tema dělníkama je podpasovka mel by si to v te cene pry udelat sam.
Nevím asi hodně záleží na lokalitě. My jsme ted dávali 36000 za podkroví-80 m2,je v tom anténa, napojení venkovních rolet, pohybové čidlo+ něco zasahovalo předělání elektřiny v přízemí. A kopali si všechno sami. Možná to tak stojí, ale s tím, že si všechno i vykope sám. Určitě není jedinej, tak bych si nechala udělat ještě jinde cenovou nabídku.
Pokud ta první fakutra je bez zednickcýh prací, jak píšeš, tak je to pořádná darda! To posuzuji podle platby, kterou jsme zapaltili mi na baráku i se zednickými pracemi (elektrifikaci chodby - 2. patra + nová skříň, pojistky, tj. spousta materiálu). Kluci fakt makali.
Můj mužskej si bere 100 za hodinu +materiál, ale to si dělá všechno sám, včetně sekání.
@Tom-Jerry ježiš, to je zase málo!!
To mu řekni, ať zdraží
100,– se platí tak za úklid domácnosti a to je práce s odbornou kvalifikací 0!
@Tom-Jerry nemáš na profilu odkud jste, ale i kdyby ze zapadlé vesničky někde u hranic, je to fakt málo
![]()