Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky,
dcerka chodí do školy u nás na vesnici a uvažuji, (protože nejsem se školou celkově moc spokojená)že bych ji časem, možná od páté třídy chtěla dát do školy do města. Malá nemá ve škole žádné problémy, jen samé jedničky (někdy si myslím, že je paní učitelka málo přísná, protože samé jedničky tam má skoro každý
, což mi přijde dost nepochopitelné). Co mě ale trápí je angličtina. Já i manžel jsme se ve škole učili rusky a pak německy, i když manžel nějaké základy angličtiny má.. Ale naprosto se mi nelíbí její učebnice angličtiny, raději bych uvítala nějakou takovou komunistickou, takového typu, co jsem se němčinu učila já, ale s tím asi nic nenadělám, takové učebnice do angličtiny má asi skoro každá škola. Zkrátka samé debilní komixy, obrázky a ani slovo česky.. Takže prostě pro samouky to není. teď tu bohužel nenapíšu, jak se ta(modrá)učebnice jmenuje, jsou to nějaká dvě slova a je k tomu i pracovní sešit, holka ji má ve škole.. Co mě ale nejvíc zaráží a proč vlastně píšu.. je pololetí pryč a oni jsou v učebnici teprve u 4. lekce, na straně 23! učitelka tam tři týdny nebyla, takže se skoro neučili a v pátek, když jsem se holky ptala, co dělali nového v anglině, tak prý koukali na Hurvínka
. Přijde mi to tempo zkrátka pomalé a mám strach, aby holka nebyla oproti jiné škole, když ji teda dám jinam zbytečně ( a hlavně teda ne její vinou) moc pozadu!!
Doufám, že jsem to napsala aspoň trochu pochopitelně a budu moc ráda, když mi napíšete, jak jste na tom s angličtinou svých dětí u Vás.. Ahojky K.
Ahojky,
ta učebnice by asi mohla být Project English, a project english workbook…
Může být a nemusí
![]()
Možná bych doporučila třeba nějaké doučování angličtiny, aby si dcera jela napřed a měla nějaké znalosti i bez pomoci učitelky.
Já sama jsem chodila také na vesnickou ZŠ. Tenkrát byla naštěstí jen do páté třídy. Skoro všichni jsme měli neustále vyznamenání. Do šesté třídy jsem přecházela jinam a v prvním pololetí jsem vyfasovala čtyři trojky a čtyřku
- prostě jsem nebyla zvyklá se tolik učit.
Naštěstí se mi to po nějaké době podařilo srovnat, ale vyznamenání jsem na ZŠ od té doby neměla nikdy. Vždycky se našla nějaká trojka.
Teďka už tu naší vesnickou školu prodloužili až do deváté třídy a naprostá většina dětí se absolutně nechytá na středních školách
![]()
Já teda takhle staré dítě nemám, ale napadlo mne,jestli ta učebnice není na víc let.
Ale hlavně děti na druhém stupni i na víceletém gyplu(přestože tam dělaji z aj přijímačky) začínají s angličtinou v podstatě od začátku, možná jedou úplný začátek trochu rychleji, ale stejně je to od začátku, protože tam bývají nový žáci(zš) či všicni jsou noví(gympl) a znalosti je potřeba ujednotit. Učila jsem na obouch typech, byť ne aj, takže proto to vím. Tak bych se nebála ![]()
Napíšu svoji zkušenost ale muj syn chodí do 4 třýdy.Syn má učebnici (nevím ted název)a pracovní sešit který normálně nosí domu a dělá i domácí ukoly.Zezačátku to byl marasd protože ani jeden z nás neuměl anglicky,a syn v tom dost plaval.Učili se na muj vkus docela rychle.Měli se naučit do příští hodiny až 10 vět ale je fakt že celkem dost opakopvali ale i tak mu to dělalo problémi.Tak jsem mu řekla at si domluví doučování a je po problému.My si ty věty opakovali doma skoro pořád prostě během dne nebo i v autě .Do školy chodí ve vesnici a je hodně přísná a s nikým se nemazlí a myslím že je to dobře (sice někdy nadávám že je toho na ně moc,ale s tím nikdo nic nenadělá.Jo a ještě něco jeho bratranec chodí taky do 4 tř.ale do jiné školy a v AJ se učí co se muj syn se učil v první třídě
a taky tam mají skoro všeci samé jedničky ![]()
Ahoj,
děti tam staré nemám, ale jsem jazykářkou na SŠ.
To, co popisuješ je problém v hodně rodinách - rodiče jazyk neumí, v učebnici se nevyznají, je celá psaná anglicky. Jinou učebnici bohužel ale v dnešní době neseženeš.
A co se týče tempa - hodně často se s tím bohužel setkávám, že děti v prváku neumí po třeba 7 letech „výuky“ jazyka nic. Já vím, jsou to JEN malé děti, ale když neumí ani základní slovesa a jejich časování, přijde mi to jako promarněný čas, vždyť malým dětem to jde nejsnáz, ne?
Na Tvém místě bych fakt volila nějaké doučování, kde by se dceři někdo věnoval, zopakoval, co bylo ve škole a ev. doplnil o něco dalšího.
A ta učebnice fakt může být na několik let, nemusí ji probrat celou letos.
Je hodně notebooků na učení angličtiny a skoro všechny jsou na stejné bázi (kniha + notebook). Ano, ve všech jsou komixy a všechno možné, s tím nic nenaděláš. Můj brácha (4 tř.) má taky jednu takovou. Já jsem hodina na základní školu s rozšířenou výukou jazyků (jely jsme ve všem o moc rychleji) a měli jsme učebnice PROJECT ENGLISH. Myslím, že nejsou špatné a není špatné učit děti formou her nebo tak. Já si pamatuju, že jsem si i víc pamatovala z komixu než jen tak z učení. ![]()
Problém je, že jedou tak pomalu. My jeli jednu a půl knížky za rok. Mimoto Hurvínek má pramálo s angličtinou společného. My se třeba dívali na Jane Eyre (v angličtině !), což je anglická slavná novela. Asi bych ho přepsala, aby nestrádal na střední nebo tak potom. ![]()
Ahojky,
děkuji moc za odpovědi, které se tu zatím objevily.. Já jen pro upřesnění - u dcerky ve škole se s angličtinou začíná od třetí třídy, takže když nepočítám kroužek angličtiny, do kterého chodila ve druhé třídě, tak vlastně začínají.. ta učebnice se jmenuje nějak na CH, jsou to dvě stejná krátká slova na Ch.
Doučování mě zatím přijde zbytečné, ona v té angličtině nemá problém, zvládá to a kdyby byla napřed, tak by ji to pak asi ve škole moc nebavilo.. jen se mě prostě zdá málo, to co se za půl roku naučili(když to porovnám s tím, jak nás mořili ve škole s ruštinou a pak s němčinou).No nevím, jsem z toho taková „zmatená“.. Možná to ani moc neodkládat a co nejdřív někam do jiné školy?? ![]()
Jo a domácí úkoly z angličtiny, jako namalovat do sešitu nějaký obrázek, což už jsme měli za úkol xkrát mi fakt přijdou úplně zbytečné a na hlavu.. jasně, uznávám učení hrou, ale co je moc, to je na mě moc.. A jestli ta učebnice, která má cca 60 stran, je na víc roků, tak se fakt nedivím, když v prváku děti neumějí téměř nic…
a přitom jazyky jsou tak důležité!! ![]()
Chtěla jsem tady nějaké srovnání, ať vím, jak jsou na tom v jiných školách a mám něco " v ruce", protože se nejspíš zajdu pobavit přímo s paní učitelkou angličtinářkou, případně paní ředitelkou.
kačenka11: No, já měla na základce 3 jazyky (od 3. třídy NJ, potom 5.třída AJ a 8.třída FJ), jenže jak už jsem řekla, tak to byla jazykovka.
Namalovat obrázek to asi taky není moc k angličtině, nebo si to nedokážu moc představit.
Je pravda, že jazyky jsou důležité. Já docela i angličtinou žila a opravdu se mi to vyplatilo! Žiju v jiné zemi a v práci mluvím jen anglicky.
Vážně je to důležitá věc, zvlášť v téhle době. A už vůbec nemluvě angličtina. Já být tebou, tak jí vážně přehlásím. Můj brácha když byl v 3.třídě, tak za úkol obrázky neměl, ale musel třeba nahlas číst nějakej článek, nebo se něco naučit atd. Chápala bych třeba i anglickou doplňovačku, s tím se dá dost učit, ale obrázek?
Je malá skoro jako můj bráška, takže to není zas tak málo na to aby ve škole kreslila obrázky (no neřeknu jednou dvakrát…). Brácha měl dobrý, že když jsem žila ještě s rodičema, tak jsem mu pomáhala já (mamka ani taťka neuměli anglicky).
Je to určitě Chit Chat, loni jsem z toho učila třetí třídu ![]()
Podívej, učebnice jsou dneska všechny takové, záleží opravdu na učiteli, jak se k tomu postaví…
My máme tu modrou, jak píšeš, na třetí třídu, pak je žlutá Chit Chat 2 na čtvrtou třídu a pak se přechází na Project, ty jedem skoro každý rok jeden díl a to je docela maso, protože je tam toho hodně, zvlášt na tom druhém stupni. Ale opravdu je od školy, jaký systém si v tom zavede…
je fakt, co už tu někdo psal, že pokud rodič neumí anglicky a dítko není schopno to všechno pochytit v hodině )ne třeba jeho vinou), tak může nastat problém… ale učitel by měl být schopen to vysvětlit tak, aby to v té třetí třídě dítku stačilo a doma si to mohlo samo pakovat, popř. to i „vysvětlit“ rodiči… pokud budeš něco potřebovat, ptej se, ale učebince nemám doma, letos to neučím.
Jo, ještě, mají pracovní sešit? Tam jsme toho procvičovali nejvíc, do sešitu psali málo, jen opravdu to nejnutnější a slovíčka, ale to si někteří ani nepíšou… já učím jazyk na druhém stupni a mám možná trošičku jiné postupy než učitelé, co učí na prvním (však to taky pro mě byl mor ta třetí třída
)
Ano Chit Chat
, No ale pochybuju, že za školní rok zvládnou celou tuhle učebnici probrat ![]()
Já jsem asi zastaralá, ale vůbec se mi prostě celý takový systém výuky příčí.. A není to jen tím, že sama angličtinu neumím.. Já se v páté a šesté učila rusky, z toho si teda nepamatuji nic a potom jsme si mohli vybrat mezi AJ a NJ, tak mě naši dali němčinu, protože s tím mě mohl aspoň někdo v rodině pomoct.. Nakonec jsem z ní maturovala za jedna, což už je teda 15 let a hodně jsem z toho (protože ji málo využiji) zapomněla.. Nevím, jestli je to jen můj pocit, ale prostě se mi zdá, že vůbec a to nejen, co se týká jazyků, ale celkového všeobecného přehledu dětí, to jde se školstvím pěkně z kopce.. Stačí kouknout na nějakou vědomostní soutěž pro děti, to člověk nestačí koukat, jak jsou ty děti hloupé.. ![]()
Kačenko, to není názor jen tvůj, ale bohužel i učitelů a můžu ti říct z vlastní zkušeností, že jen vinou učitelů to rozhodně není
Učím 10 let (teda vlastně 8,5, byla jsemna mateřské), úroven strašně klesá a učitelé se mohou na hlavu stavět, ovšem když jde shora to, co odtamtud jde, je to pak těžko… samo ne každý učitel je kvalitní, ale to by možná bylo na jinou diskuzi ![]()
V té 3.třídě by děti měy co nejvíce mluvit a poslouchat, já jsem ale (oproti jiným) zastávala názor, že i psát už něco musí, sice jsem na to třeba při testech nebrala takový ohled, když udělali pravopisnou chybu, ale něco prostě psát museli, bez toho to dle mě nejde. Proto jsem trošičku anrážela u učitelů prvího stupně, kteří to prostě berou jinak… já je chápu, ale pak to podle toho dopadá, dítě přejde na druhý stupen a není schopné napsat ani jak se jmenuje…
ted frčím pro dcerku do školky, ještě se odpoledne objevím, kdybys něco chtěla vědět.
Díky moc za odpovědi a za to, že mě aspoň někdo trochu chápe
. Já nechci, aby moje děti byly jednou takové.. Často, když stojím před školou, tak se mi z těch smradů zvedá žaludek.. Jak je to možné, že mají takový slovník? Odkud to proboha berou? za každým slovem ku, pi, 50 metrů od základky si zapalí cigáro!!
Do každého auta, kolem kterého projdou třísknou, pozdravit neumí.. no hnus.. Kde mají rodiče, to oni před nimi tak mluví? To neví, jak se jejich děti chovají? Já to chápu, učitelé jsou na ně krátcí, bojí se jim snad i vynadat, protože takový „hajzlík“ dobře ví,kde si stěžovat a ještě by mohl učitel taky jednu schytat, že? Já bych teda učit nemohla, obdivuji všechny, co to zvládají..Je špatná doba,stačí se kouknout na telku, tam se lecčemu děti přiučí..
Až někdy holku lituji, jak to může v té škole vydržet. Jasně, naše generace taky zlobila, ale s tímhle, co si ty děti dovolují se to nedá srovnat.. Jaké to bude za pár dalších let.. Někdy mě z toho přepadne taková depka, že je mi až líto, že mám děti a že vyrůstají do takové společnosti..
Tak to není nic..Dcera ani na konci páté třídy neuměla odpovědět na klasické HAU ÁR JŮŮŮŮŮŮŮ..neřekla ani fajn..
![]()
učebnice stejného typu - samo omalovánky, rohovory bez překladu, žádná výuka slovní zásoby - protože to by se přece učilo nazpamět, a to je nemožné - vše musí být hrou - nejlépe audiovizuální na pc..
Ted přešla na gympl - je v té horší skupině, páč neuměla ani hello a začíná konečně normálně od znovu.. Škola hrou mě začíná sprominutím ve všech předmětech pěkně srát a myslím to vážně..To je samý program a vychytávky jak děti upoutat, ale znalosti žádné…
Na učení se něco nazpamět nevidím vůbec nic špatného..