Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky, tak jsme se k tomu všemu, co už máme a plánujeme, stali majiteli pár včelstev. Aktuálně mi dovezou propolis seškrabaný. A já ať hledám, jak hledám (i když možná blbě), tak nikde není, jak ho vyčistit. Někdo navrhuje vodu (na vyplavení bordelu), jiný ji zavrhuje. Chtěla bych ho pak částečně použít do mastí. Jenomže nevím, jak ho mám dostat do stavu, aby to bylo akorát. Propolisové tinktury chápu - strčit do lihu a nechat louhovat, přecedit a je to.
Tak se prosím zeptejte svých včelařů:
1. jak vyčistit propolis, abych ho mohla dát do mastí?
2. jak dlouho louhovat na tinktury?
3. dá se nějak zpracovat ten vylouhovaný propolis?
Děkuji za odpovědi. Nehodlám s tím obchodovat (tedy s propolisem, s medem ano - máme ho fůru a je vynikající), jen tak pro rodinu a přijde mi škoda to nezpracovat.
Tak jsem mezitím googlila a našla úžasný článek, který odpovídá na mé dotazy. Pro ty, které by to zajímalo je to ZDE
Zdědili jsme jich 6 nebo 8, teď bych kecala. Ale pokud si zajistíme odbyt na med a posléze pokud se mi budou dařit masti s propolisem a tinktury, tak bychom rozšířili.
Tak drzim palce, at se dari. My mame obdobny pocet, meli jsme vic, ale v poslednich letech se nam moc nedarilo. Po medu je velka shanka, je fajn mit vlastni. Taky se snazime chov rozsirovat, tak snad uz bude lepe. Ja se do masti a tinktur zatim nepustila, az optimalizujeme chov, tak mozna zacnu.