Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky. situace je jasná - vesnice, dům, velká zahrada. u nás ve vesnici je hodně nadšených koňáků a všude kolem se pasou a využívají koně. včera na jedné akci jsme se dostali s manželem do debaty, že kolem Vánoc bude k prodeji malý poník. cena lidová. bylo by možné i ustájení (krmivo + péče) za cca 1000Kč měsíčně. nevím, vůbec se v tom neorientuji, ale ceny mi to přijde dobrá. máme malou dcerku a klidně bychom jí ho koupili, ale samo nevím, co vše to může obnášet. můžete mi prosím někdo sdělit nějaké zkušenosti, jestli to není konina
díky
Dobre ranko moje mamka ma tri kobylky ceskeho teplokrevnika z toho jedno hribe a ja mam vetsiho ponyho jeste z detstvi.Rada ti poradim.Take je mela u sebe na zahrade ale pak si je dala do staje no a plati za ne devet tisic.Rada ti poradim.Jen se ptej.:-)
Poníka bych nechtěla ani omylem, měli jsem tažného koně, letos jsme ho prodali. Poník je podle mě jen na parádu. Když už tak pořádného valacha, ať něco podělá.
U koní pracuji už dvanáct let, tak něco snad poradím…
záleží, jakou má poník povahu, jestli je to kousavá ludra nebo hodný, bezproblémový, klidný kůň. taky záleží, jestli máte možnost ho mít mezi aspoň ještě jedním koněm, kůň je stádové zvíře a v samotě trpí. tisícovka je docela dobrá cena za ustájení, ale záleží, co v té ceně všechno máte. chtělo by to trošku asi víc rozvést. k čemu by jste koníka chtěli, a tak. většinou je jednoduší vzít dítko a jít se někam povozit. odpadá plno starostí a cenově to vyjde lépe, než mít vlastního koníka.
takže já osobně doporučuji, aby jste nějakou dobu chodili někam ke koníkům, svézt se, načerpat zkušenosti a třeba za rok, za dva si pořídili koníka vlastního. mít koně není jen tak a i z pohodového koně dokáže neznalý člověk, i nevědomky a neúmyslně udělat tak zlého koně, že mu pak pomůžou jen jatka.
poníci za hubičku jsou pořád, normální cena takového poníka je cca 5 tisíc.
Já bych do poníka šla. Naše malá by byla nadšená.
Rodina měla dva velké koně. Měli stáje na zahradě. Bylo kolem toho hodně práce, ale to je u každého zvířete.
Poník je k ničemu, jen ztráta času a energie, při přechodu z poníka na koně to akorát dělá paseku. právě to řečíme, od tří jezdí na poníkách a na velkém koni mají problém, trenér je z toho na nervy a jízdu na poníkovi by zakázal
![]()
Moc děkuji. ta paní, co ho bude prodávat, je od nás z vesnice (300obyv, známe se tu všichni) a má povícero koní. chodí s nima na nějaké zkoušky, aby měla papírové hříbata a některé prodává, někteří jim pomáhají v lese. ta paní s manželem + ještě víc nadšenců se těm koním s láskou věnují, je to jejich život. poníka mají momentálně mezi nima (nevím, kdy se narodil, říkala jen, že bude k odběru kolem vánoc a že vypadá, že to bude šimlík a že je suprový (aniž by ho podle mě chtěla nějak udat - vyplynulo to z debaty)) předpokládám, že poník by byl i nadále u nich, ale byl by jakože náš a mohli bychom kdykoliv za ním atd. chodit za cizíma koněma je totiž sice super, ale bydlíme fakt na malé vesnici a nejsme úplně chudí (nevím, jak to lépe podat) a asi víte jak to chodí…nehledě na to, že manžel (ikdyž z vesnice pochází a žije tu celý život) má takovou povahu, že se necítí úplně dobře chodit za koňma, odkud by ho mohl někdo vyhodit popř. mu to někdo vyčíst. no, píšu tu koukám spíš blbiny o vztazích a ne fakta o koních. my se na toho poníka jdeme dnes mrknout, takže pozjišťuju více a dám vědět a popř. se dále poradím. malá má jinak 16měs, takže by si ho užívala tak na jaře, kdy jí budou dva roky. jde mi taky o to, že když už bydlíme na vesnici, ráda bych toho využila na max a budovala v ní vztah ke zvěři a přírodě, aby prostě měla nějaké jiné zájmy než TV a PC. a když vidím jak miluje psa ![]()
tož tak…
Může být třeba ten poník někdy u nás na zahradě a někdy u nich ustájený?
Jak už tu psaly holky výše, hlavně si zjistit aby byl koník hodný, klidný, nekousal, neschazoval, nekopal…
Já za sebe zrovna dvakrát nepodporuji lidi co si chtějí koupit poníka aby se mělo dítko na čem svézt a nic o koních neví. Určitě bych nejdřív zjistila co koník všechno potřebuje, jak o něj pečovat, atd…
Jinak 1000Kč je super cena, ale přijde mi to hrozně málo. Ale možná, že jak píšeš, že jste z malinké vesnice, že tam to takhle levné je… ![]()
Tak at se dobře rozhodnete zda ho koupit či ne ![]()
@marcelka88 píše:
Jak už tu psaly holky výše, hlavně si zjistit aby byl koník hodný, klidný, nekousal, neschazoval, nekopal…
Já za sebe zrovna dvakrát nepodporuji lidi co si chtějí koupit poníka aby se mělo dítko na čem svézt a nic o koních neví. Určitě bych nejdřív zjistila co koník všechno potřebuje, jak o něj pečovat, atd…
Jinak 1000Kč je super cena, ale přijde mi to hrozně málo. Ale možná, že jak píšeš, že jste z malinké vesnice, že tam to takhle levné je…
Tak at se dobře rozhodnete zda ho koupit či ne
moc děkuju! a právě, že o koních nic nevím, proto se chci tady nejdřív zeptat, jak to chodí a hlavně, co by to obnášelo…a pak mě docela láká představa, že o poníka by bylo vlastně poměrně profi a dobře postaráno (vím, že ti lidé to dělají s láskou a věnují se jim dobře), ale byl by náš. navíc - jak jsem psala ti lidé nás znají, ví, že se nemáme špatně a chodíme k nim často za koněma a nosíme jim jídlo, ale není to prostě úplně ono - pro nás.
Pokud bude o poníka profesionálně postaráno, neviděla bych problém, je tam někdo kdo by dceru učil jezdit?
Jinak je péče o poníka vcelku nenáročná, takže bych se toho nebála.
Sama jsem koňák od malinka, chov koní jsem vystudovala a na ponících jsem začínala a s přechodem na velkého koně nebyl problém..Sama bych ráda dceři poníka pořídila
Zatím jezdí ve svých třech letech na hřebci orlovského klusáka ![]()
Jinak je potřeba každý den zajistit poníkovi pohyb, nebo pobyt ve výběhu, je potřeba ho pravidelně odčervovat a očkovat, předpokládám, že krmení a místování zajistí ve stáji kde bude ustájený. Péče o kopyta, poníci se většinou nechávají bosí a strouhají se dle potřeby, to vám poradí ve stáji a předchozí majitel poníka…
Určitě, jsou tam děvčata, co na koních jezdí a myslím, že by se malé věnovaly a učily by ji jezdit. nechci mít z dcery nějakého profi jezdce, abych se pak bála přechodu…to vůbec neřeším. jde mi o momentální štěstí a radost naší dcery a využití příležitosti a prostoru k tomu, abych v ní budovala vztah ke zvířeti se vším, co k tomu patří (ráda bych ji časem učila i povinnostem se o zvíře starat…
Ahoj, chcela by som sa zapojiť do diskusie ![]()
Budeme sa sťahovať a budeme mať pomerne blízko kone. Ja sama som po koňoch túžila celé detstvo, ale vtedy nebolo toľko príležitostí, až ako dospelá som si zaplatila akýsi základný výcvik. Takže malinko jazdiť viem, o koníky som sa ale nikdy nestarala, bol to len kurz, prísť, vziať koňa, zajazdiť hodinku, a domov. Práca v stajni mi chýbala, chcela som ju robiť, ale príležitosť veľmi nebola.
Teraz sme cez prázdniny navštívili známych, ktorí majú malinký ranč s 5 koníkmi, zase som si na ňom chvíľku posedela, čo ale je podstatnejšie, previezli sa i deti a najstarší syn sa pre kone nadchol. Takže teraz po presťahovaní pôjdeme omrknúť dve blízke miesta, kde sa dá jazdiť, a skúsime to. Ak by ho to bavilo, tiež by som po nejakej dobe uvažovala o kúpe koníka/poníka, a teda by som rada počula vaše názory, či pre syna poníka, alebo radšej nejakého malého koňa (hucula, prípadne iného) Aký je vlastne rozdiel medzi jazdením poníka a koňa? Prečo niektorí poníka pre deti neschvaľujú? A ďalej, ako to funguje s trénerom, jazdeckým klubom a vlastným prípade „klubovým“ koníkom? Ak by sme nejakého kupovali, tak určite staršieho skúsenejšieho koníka/poníka, ale ak by sme s ním potrebovali nejako pomôcť, kto nám s ním vlastne pomôže?
Sorry, asi mám hlúpe otázky, ale chcem v tom mať úplne jasno, než sa do niečoho takého pustím…
@michaela1808 ahoj jeste chci dodat k holkam, ze jestli to je mlady ponik treba je neobsedly a nemuze se na nem jezdit.chce to zjistit aby se na nem dalo teda vozit aby vam dcerkku nevyhazoval atd…