Máte vlastní slova?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
8.12.14 17:14

Máte vlastní slova?

Používáte nějaký výraz, který jste sami či v rodině úplně nově vytvořili? Podělte se o vlastní slova, která jsou jen vaše, u vás v rodině běžně zaužívaná, ale kterým by nikdo odjinud bez předchozího vysvětlení nerozuměl. :-)

Já používám
přečňav - takový ten přečnívající kousek víčka od jogurtu, sloužící pro jeho snadné otevření
Triturovat - toto slovo nevím, jestli existuje, ale když jsem ho použila před někým, zeptal se mě: Coo? :D - ve smyslu jako…já ani nevím, jak ho nějak jednoduše jedno či dvouslovně popsat. Jako…sekat/drtit v mixéru třeba, jako ne míchat/mixovat dvě látky dohromady, ale fakt drtit takovýma těma nožíkama. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2398
8.12.14 17:25

Čepuk - kečup čubuju - potřebuju - vše patvary dětí, které se ujaly a používají stále, ikdyž už děti dávno mluví krásně:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
8.12.14 17:30

Starší zamlada používal HAKA - sednout si.. nějak se to uchytlo :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26574
8.12.14 17:31

@chicadelaesperanza
Triturovat bude od tritare-italsky sekat na drobno

Taky občas používám pokroucená slova z italštiny nebo angličtiny, protože mi přijde, že v češtině nejsou adekvátní jiná.

Ale teď mne zrovna nic nenapadá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1486
8.12.14 17:36

@martina.se haaa diky za tip :-) Nase mlade nonstop rika haka a my netusime vyznam. Uamerim se, jestli to neni sednout…ale myslim, ze neni :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
8.12.14 17:36

Zakarbovat - zamíchat třepáním

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
8.12.14 17:37
@quickyq píše:
@martina.se haaa diky za tip :-) Nase mlade nonstop rika haka a my netusime vyznam. Uamerim se, jestli to neni sednout…ale myslim, ze neni :-(
:mrgreen: u nás se taky dlouho přemýšlelo, co to je.. ale pak i plácal na židli a haka zůstalo jako sedni si :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4049
8.12.14 17:39

U nás se „vyhoudá“,tzn. když někdo něco chce za každou cenu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JLP
4646
8.12.14 17:52

Nevím, jestli to používáme jen my, ale máme tydýt (něco jako „ty jsi trubka“ - „ty jsi tydýt“). Potom „neondi sa“ něco jako „nestyď se“ - asi ze slovenštiny :) Pak nám po synovci zůstalo „jdu tatat“ - když ještě neuměl „k“ :) a pak jsme sloučili „namakaný“ a „mazaný“ do „namazaný“ :) Takže když manželovi říkám, že je namazaný, tak není opilý, ale zase vymyslel něco mimořádně namakaného a mazaného :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5667
8.12.14 17:53

Kolegyně v práci používala kadlba- plastová nádoba, ať už s víčkem či bez
a babička říkává gaglík-to je zas plechový hrnec, nebo plechová miska

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
8.12.14 17:55

Jéjda, já mám okno a přitom toho používáme tolik, naše rodina má snad na všechno vlastní slovo, ale teď mě napadají jen Jožíny - vložky. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106
8.12.14 17:59

Svetnout - rozsvitit, od toho odvozene - svetni - rozsvit - vymyslel nas syn kdyz zacal mluvit :dance:

Ja kdyz jsem zacala mluvit : etenten - vecernicek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
8.12.14 18:10

Když jsme u toho večerníčku, tak u nás taky zůstala moje děcká zkomolenina. Šelímek a Momocha - Křemílek a Vochomůrka. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4373
8.12.14 18:10

Já jsem si myslela, jak jsme malému nevymysleli přezdívku - Švonek, no a pak jsem zjistila, že slovo švon už se používá :lol: :oops: ale stejně na něj furt volám Švony, slyší na to líp než na jméno :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.12.14 18:12

Dcera komolí (i když to umí i správně) nádobí je dobido, cibule je cilube, bábovičky jsou babučiči, kelímek je kemilek a nahoru říká adudu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Dostihy a sázky

• (5) + 5 recenzí