Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Plánuju v případě syna jméno MATOUŠ.
Na stejném principu, méně časté. ![]()
O tom nepřemýšlíš?
Na obě jsem alergická, tak jako tak to bude Maty a Máťa. Ale jinak radši Matěj.
Matýsků je mezi dětmi opravdu hodně, ve školce měli dokonce 5 v jedné třídě.. Hezčí varianta je Matyáš, k příjmení se asi víc hodí Matěj.
U vás bych vybrala Matěje, jde k příjmení mnohem lépe ![]()
Doma máme Matyáše. Taky jsem nejdřív řešila, že je to jméno nyní hodně dávané (i když v okolí vůbec o žádném zatím nevím). Ale nic jiného jsme prostě nevybrali. Navíc my máme s mužem oba jména, která nejen v naší generaci nosí opravdu spousta lidí (Tereza, Martin), a taky to zvládáme v pohodě ![]()
Vyberte, co se líbí vám ![]()
Ani jedno, už je jich tolik, až je to trapný. Jako kdyby lidi neuměli vybrat jiný jméno
v každý rodině tři Matýskové
Jsem Matěj a spokojenost, v okolí mám jednoho ve svém věku, který se jmenuje stejně, jinak žádného jiného neznám. To je spíše samý Kuba a Dan. U mladších dětí je to trochu jiný, někdy se jich sejde několik, ale no a co. Vždycky se nějaké jméno sejde, teď je to třeba ten Mates na x způsobů a Elinka na Y způsobů, ale za tři, čtyři roky, až půjde do školky, tak to může být jiné. Taky je to dost náhoda. Mamka dělá ve školce a má v jedné třídě čtyři Toníky, Máťu žádného i když v okolí asi budou, prostě se to tak sešlo. To nejde tak brát. Za mě 150 Mates, 150. Elinka a Terezka lepší, než nějaká exotika, jediná široko daleko. Když se Vám to jméno líbí, tak ho klidně dejte, k příjmení je lepší Matěj. Jinak je to úplně jedno, je to Máťa, Maty a Mates, tak jako tak. Oslovení jsou úplně stejná.
Mně se víc líbí jméno Matyáš, i když jich je všude mraky, ale k vašemu příjmení mi rozhodně víc sedí Matěj… Ve finále je to skoro stejné jméno, ty zdrobněliny se dají použít u obou v podstatě stejné - Máťa, Mates, Matýsek, Maty… Takže za mě Matěj ![]()
Když jsme u té četnosti, Matěj se v ČR jmenuje 38 519 osob a Matyáš 22 954. Dala bych Matyáše. ![]()
K vasemu prijmeni určitě Matěj, jak uz někdo zminoval Š a S za sebou zni divne. Je to cetne jmeno, ale hodne zalezi, jak to zrovna bude u vas, treba u nas je jediny kubik (nejcastejsi jmeno), my mame tomika, tech se tu teda zrovna seslo nekolik a pritom ja zadneho neznam
proste se nam libilo ve vsech tvarech, na cetnost nekoukam, doufam, ze nas syn bude vyjimecny diky necemu jinemu, nez je jmeno
u vas jde spis o dospělou a oficialni verzi, jako maly bude pro vetsinu lidi Maty nebo matysek, at uz se bude jmenovat Matyáš, Matej, Martin nebo Matous.
@Anett.taa píše:
Když jsme u té četnosti, Matěj se v ČR jmenuje 38 519 osob a Matyáš 22 954. Dala bych Matyáše.
Ono taky záleží, v jaké generaci… Troufám si říct, že kdyby se četnost brala třeba jen za posledních pět let, tak ten Matyáš bude daleko před Matějem ![]()