Matematika - diskriminant

Sabriina.
29.3.11 17:22

Matematika - diskriminant

Ahoj, protože jsem nemocná, tak pokulhávám c matice. Učíme se diskriminanty - kvadratické rovnice

Takže mám příklad x2 - 3× + 1 = 0
tak podle D = b2 - 4ac
to upravím D = 9×2 - 4×2 = 5×2
a to je vše? Nic víc nepočítám.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4336
29.3.11 17:28

D=9-4
D=5

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
29.3.11 17:34
Sabriina. píše:
Ahoj, protože jsem nemocná, tak pokulhávám c matice. Učíme se diskriminanty - kvadratické rovniceTakže mám příklad x2 - 3× + 1 = 0
tak podle D = b2 - 4ac

Diskriminant jsou jen koeficienty = ta čísla, bez x. Takže ten vzorec pro D máš dobře, to dál už ne. Vynech tam ty druhé mocniny x a půjde to spočítat (viz první odpověď)

Pak to ale ještě není konec, musíš dosadit do vzorečku pro kořeny rovnice a vyjdou ti dva číselné výrazy s odmocninou :wink: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sabriina.
29.3.11 17:38
hkac píše:
Sabriina. píše:
Ahoj, protože jsem nemocná, tak pokulhávám c matice. Učíme se diskriminanty - kvadratické rovniceTakže mám příklad x2 - 3× + 1 = 0
tak podle D = b2 - 4ac

Diskriminant jsou jen koeficienty = ta čísla, bez x. Takže ten vzorec pro D máš dobře, to dál už ne. Vynech tam ty druhé mocniny x a půjde to spočítat (viz první odpověď)

Pak to ale ještě není konec, musíš dosadit do vzorečku pro kořeny rovnice a vyjdou ti dva číselné výrazy s odmocninou :wink: .

Pak to mám tedy upravid podle vzorců
X1 = (zlomek) -b + odmocnina D lomeno 2a

X2 = (zlomek) -b - odmocnina D lomeno 2a

? Jenomže to mám odmocnit 5? :( jsem z toho jelen

• Citovat
  • Upravit
30409
29.3.11 17:43

V tomto případě tam bude holt odmocnina 5, tu nech ve tvaru odmocniny.

výsledek bude x1 = 3+ odm 5 to celé lomeno 2
x2 = 3- odm 5 to celé lomeno 2

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
29.3.11 17:44
Sabriina. píše:
hkac píše:
Sabriina. píše:
tak podle D = b2 - 4ac

Pak to ale ještě není konec, musíš dosadit do vzorečku pro kořeny rovnice a vyjdou ti dva číselné výrazy s odmocninou :wink: .

Pak to mám tedy upravid podle vzorců
X1 = (zlomek) -b + odmocnina D lomeno 2a

X2 = (zlomek) -b - odmocnina D lomeno 2a

? Jenomže to mám odmocnit 5? :( jsem z toho jelen

Odmocninu z pěti nijak neodmocňuj, nech ji tam tak, jak to je. Takže první kořen (výsledek) bude zlomek, kde v čitateli (nahoře) bude 3 + odmocnina z 5 a ve jmenovateli 2, druhý kořen bude (3 - odmocnina z 5) lomeno 2

Předpokládám, že nejsi na základce, že je to příklad do matematiky a že jste odmocniny probírali (nevím, do jaké školy nebo kam to potřebuješ). Pokud jo, tak mně jako učitelce (a že učitelka matematiky jsem :-P ) by takový výsledek uspokojil. A rozhodně víc, než kdybys tu pětku odmocnila třeba na kalkulačce a výsledek zaokrouhlila. Pokud je to nějaká slovní úloha a očekává se „obyčejné“ číslo, tak použij kalkulačku. Pokud je to fakt matematika, tak kalkulačku NE :wink: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4336
29.3.11 17:45

Přesně tak, nech to ve tvaru odmocnina z 5.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4336
29.3.11 17:47

Pardon, nevěděla jsem, že tady máme paní učitelku na matematiku. Zas jsem si zahrála na chytrou, co? No, ale z matiky jsem aspoň maturovala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
29.3.11 17:49
pampalin píše:
Pardon, nevěděla jsem, že tady máme paní učitelku na matematiku. Zas jsem si zahrála na chytrou, co? No, ale z matiky jsem aspoň maturovala…
:potlesk:

To že jsem učitelka jsem psala jen proto, aby zakladatelka byla klidná, že to bude mít dobře :wink: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4336
29.3.11 18:04

Jo, jen já si to nedočetla celý a pak si připadala přechytrale. Nemám nic proti učitelům a profesorům - vše nej ke včerejšímu svátku! :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sabriina.
29.3.11 18:21

Odmocniny jsme brali dávno, jen jsem myslela, že to je nedopočítané.

Takže DÍKY, DÍKY :)

• Citovat
  • Upravit
21.12.14 01:13

Mně jako učitelce by výsledek uspokojil

Je vidět, že učíte matematiku. Z češtiny stojíte za h..o.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
24.4.16 14:26

Vzoreček pro diskriminant je b2- 4ac. Vzhkedem k tomu že hodnoty jsou a=1, b=-3 a c=1, je výpočet diskriminantu 9-4=5. Diskriminant je kladný, tím pádem má rovnice 2 řešení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí