Mateřská a moje možnosti

3226
25.2.11 09:00

mateřská a moje možnosti

Ahoj holky,vím že podobných témat je tu už mnoho,ale nějak se pořád strácím a nenacházím co potřebuji,tak se nezlobte že zakládám nové :kytka:
chci se zeotat,nastoupila jsem v září 2008 na nemocenskou měla sem ryzikové těhu,smlouvu v práci jsem měla na dobu určitou do konce března 2009.v květnu 2009 jsem rodila,normálně sem byla v ochrané lhůtě tudíš sem pobírala vše jak má být,a volila 3 letý rodičák,chci se zeptat jak to bude ale ted,chtěla bych druhé mimi,vyloženě na něj nespěchám,ale přemýšlim jak a kdy abych měla nárok zase na 3letou mateřskou,když už vlastně nejsem zaměstnaná?když bych šla z mateřský na mateřskou tak bych asi volbu neměla co?ikdyž tudle možnost asi nestihnu za rok květěn 2011 budou malé 3roky.na jak dloho musim jít mezi tím do práce abych měla 3letou nebo nemusim?a co pracák počítá se dotoho.nevím jestly to není zmatené,díky moc. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13119
25.2.11 09:19

pokud jsi nezaměstnaná, tak abys měla nárok na MD a 3letou musíš jít pracovat - jen td nevím přesně, ale mám dojem, že zase to musí být těch 270 dní. Pracák ti nepomůže, tam automaticky dostaneš 4letou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1192
25.2.11 09:42

Tak před 2,5 roky to tak bylo.....bud stihnout druhé dítko do 3 let věku prvního nebo odpracováno 270 dní aby byl nárok na volbu …jak je to ted,nevím,vše se neustále mění :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1730
25.2.11 10:03

Tříletou variantu čerpání rodičovského příspěvku mohou volit rodiče, kteří mají nárok na peněžitou pomoc v mateřství nebo nemocenské poskytované v souvislosti s porodem.

Nic se v této věci nezměnilo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10016
25.2.11 10:47

Variantu muzes volit i pres manzela, jestli ma narok na PPM :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
25.2.11 11:00
Pavlínka05 píše:
Tak před 2,5 roky to tak bylo.....bud stihnout druhé dítko do 3 let věku prvního nebo odpracováno 270 dní aby byl nárok na volbu …jak je to ted,nevím,vše se neustále mění :roll:

Stihnutí dítka do 3 let věku prvního nezakládá nárok na volbu, obecně řečeno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1730
25.2.11 11:08
j.a.n.i1 píše:
Pavlínka05 píše:
Tak před 2,5 roky to tak bylo.....bud stihnout druhé dítko do 3 let věku prvního nebo odpracováno 270 dní aby byl nárok na volbu …jak je to ted,nevím,vše se neustále mění :roll:

JJ kdyz uz neni zamestnana tak je fuk jestli to steihne nebo nestihne…bude na tom s volbou uplne stejne :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
25.2.11 11:51
Andule píše:
j.a.n.i1 píše:
Pavlínka05 píše:
JJ kdyz uz neni zamestnana tak je fuk jestli to steihne nebo nestihne…bude na tom s volbou uplne stejne :palec:

A u zaměstnané je to taky fuk, neb ta má zas nárok na PPM vždy ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3226
25.2.11 13:54

a když bych si našla po těch 3letech práci pracovala třeba půl roku a šla na nemocenskou -jako už těhotná tak mám asi taky právo volit nebo ne??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
25.2.11 14:36
kubina01 píše:
a když bych si našla po těch 3letech práci pracovala třeba půl roku a šla na nemocenskou -jako už těhotná tak mám asi taky právo volit nebo ne??

Jojo, přesně tak ;-) Máš právo volit i kdyby ses do práce vrátila na týden (i když kdo by to reálně dělal, že).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1730
25.2.11 15:11
kubina01 píše:
a když bych si našla po těch 3letech práci pracovala třeba půl roku a šla na nemocenskou -jako už těhotná tak mám asi taky právo volit nebo ne??

Pro peněžitou pomoc v mateřství (dále jen PPM) obecně platí dvě podmínky. Základní podmínkou pro nárok na PPM je účast na pojištění v době nástupu na PPM tj. 8-6 týdnů před očekávaným dnem porodu. Druhou podmínkou nároku na PPM je účast pojištěnce na pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech přede dnem nástupu na PPM. Navíc u osoby samostatně výdělečně činné je nutná účast na pojištění jako osoby samostatně výdělečně činné po dobu alespoň 180 kalendářních dnů v posledním roce přede dnem nástupu na PPM.

Příspěvek upraven 25.02.11 v 15:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1730
25.2.11 15:13
j.a.n.i1 píše:
kubina01 píše:
Jojo, přesně tak ;-) Máš právo volit i kdyby ses do práce vrátila na týden (i když kdo by to reálně dělal, že).

Ty mluvis o vraceni do prace..ona je nezamestnana, takze by pracovat zacinala odznova..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3226
25.2.11 16:20

právě mě skončila pracovní smlouva už v březnu 2009.takže musim hledat odznova :roll: ale minulej zaměstnavatel mě ani nedal ještě započták,řikal až po mateřský tak doufám že mě ho dá.takže myslíte že když někam nastoupim a za půl roku otěhotnim a pujdu na ryzikovku že budu moct volit?budu vlastně zaměstnaná jen na neschopence.sem fakt asi natvrdlá :zed: je to těžký chci jít do práce ale zárověn nechci mít děti moc věkově odsebe,šla bych třeba dřív ale na 4letou si nemůžu dovolit jít :oops: takhle třeba najdu dobrou práci a jakoby uteču,ale co se dá dělat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3226
25.2.11 16:20

právě mě skončila pracovní smlouva už v březnu 2009.takže musim hledat odznova :roll: ale minulej zaměstnavatel mě ani nedal ještě započták,řikal až po mateřský tak doufám že mě ho dá.takže myslíte že když někam nastoupim a za půl roku otěhotnim a pujdu na ryzikovku že budu moct volit?budu vlastně zaměstnaná jen na neschopence.sem fakt asi natvrdlá :zed: je to těžký chci jít do práce ale zárověn nechci mít děti moc věkově odsebe,šla bych třeba dřív na mateřskou ale na 4letou si nemůžu dovolit jít :oops: takhle třeba najdu dobrou práci a jakoby uteču,ale co se dá dělat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat