Mateřská a možná výpověď

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
877
27.7.15 19:39

Mateřská a možná výpověď

Dobrý den, mám pracovní poměr na dobu určitou zástup za mateřskou dovolenou. Není uvedeno za koho, takže toho zaměstnavatel může kdykoliv využít. V současné době jsou všechny z mateřské zpět. Poslední přišla v prosinci, ale smlouvu mi nezměnili. V říjnu nastupuji na mateřskou pro změnu já a chodím stále do práce. Je mi jasné, že pokud zaměstnavatel bude chtít, může se mnou pracovní poměr díky takto postavené smlouvě ukončit. Může to udělat během mé mateřské či rodičovské, když mám takhle nastavenou smlouvu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20767
27.7.15 19:43

Máš jí na dobu určitou, takže ti bude končit uplynutím doby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10248
27.7.15 19:43

Ano může, pracovní poměr na dobu určitou není povinen prodloužit… což není výpověď, kterou dát nemůže

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8112
27.7.15 19:58

@vivianr : a kdy ti smlouva konci? Zaměstnavatel ti výpověď dávat nemusí, smlouva ti konci, on ji akorát neprodlouzi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21225
27.7.15 20:04

Mám dojem, že pokud máš smlouvu na dobu určitou a uplynutá doba skončí (třeba návratem mateřské do práce) a ty vykonáváš s vědomím zaměstnavatele práci dál, automaticky se smlouva mění na dobu neurčitou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8112
27.7.15 20:08

@PaníBovaryová : mám pocit, že zakladatele teprve smlouva bude končit na MD/RD, tím pádem smlouva ji skončí a po RD bude nezaměstnaná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21225
27.7.15 20:16
@myskalucka píše:
@PaníBovaryová : mám pocit, že zakladatele teprve smlouva bude končit na MD/RD, tím pádem smlouva ji skončí a po RD bude nezaměstnaná.

nebude, já to chápu, že má smlouvu na dobu určitou (po dobu RD neurčené zaměstnankyně), všechny se už vrátily z RD a ona dál pracuje, ale teď jde sama na MD a RD a bojí se, že jí zaměstnavatel ukončí smlouvu. Ale to nemůže, její prac. poměr automaticky přešel na dobu neurčitou, protože i po vypršení sjednané doby dále pokračovala s vědomím zaměstnavatele v práci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
877
27.7.15 20:16

...

Vzhledem k tomu, že dotyčná za kterou jsem byla přijatá, se vrátila v prosinci a je skoro srpen, nikdo jiný na mateřské není, bych předpokládala, že se mi smlouva prodloužila na neurčito. Jenže když vidím, jak to chodí a jak se každý snaží obejít, co jde… Přijde mi, že se takhle postavená smlouva dá lehce využít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
27.7.15 20:20

@vivianr Na tvém místě bych se obrátila na právníka, ve větších městech najdeš bezplatnou právní poradnu, poradí ti nejlépe :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21225
27.7.15 20:20

@vivianr ano, ale těhotné se u soudu prý velice dobře zastupují a zaměstnavateli se pracovně právní soud nikdy nevyplatí. akorát se obávám, že až přijdeš z RD, dá ti výpověď pro nadbytečnost, ale aspoň budeš mít odstupné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16906
27.7.15 20:22

@vivianr a zamestnavatele jsi se na to neptala? U nás zástup za mateřskou dostává smlouvu do určitého data. Ví se, kdy se kdo vrátí, takže není těžké to do smlouvy uvést.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21225
27.7.15 20:28

@Izzz u nás se datum vůbec nedává - jedna kolegyně si už třikrát prodloužila RD o půl roku. Ale dává se tam konkrétní jméno zaměstnankyně, za kterou zástup je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8112
28.7.15 09:21

@vivianr : a teď mas smlouvu platnou do kdy? Nebo ji mas na neurčito? Já totiž nějak nechapu, že pises, že mas smlouvu na dobu určitou jako zástup za MD, ale že z MD už se vrátili a ty pořad pracujes :think:, to jako pracujes na jakou smlouvu, co je v ní napsáno? Jestli je v ní napsáno, že smlouva konci k tomu a tomu dni, tak s tím nic neudelas. Jestli tam není datum konce smlouvy, tak je to smlouva na neurčito.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8112
28.7.15 09:26
@PaníBovaryová píše:
nebude, já to chápu, že má smlouvu na dobu určitou (po dobu RD neurčené zaměstnankyně), všechny se už vrátily z RD a ona dál pracuje, ale teď jde sama na MD a RD a bojí se, že jí zaměstnavatel ukončí smlouvu. Ale to nemůže, její prac. poměr automaticky přešel na dobu neurčitou, protože i po vypršení sjednané doby dále pokračovala s vědomím zaměstnavatele v práci.

Takže ona měla smlouvu na dobu určitou, smlouva skončila a ona chodila dal do práce? Když už neměla platnou smlouvu? To jako někdo pracuje, když nemá platnou smlouvu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
28.7.15 10:08

Není podmínkou mít u smlouvy na dobu určitou datum ke kterému končí, typicky právě u zástupů za mateř nebo rodič. dovolenou. Nemusí tam být konkrétně jména za koho zastupujete, ale musí být uvedeno přesnější vymezení zástupu ve vazbě na prac. pozici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat