Mateřská Osvč
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Mateřská Osvč
Ahojky,potřebovala bych poradit.Jsem Osvč,platím si nem.pojištění 600kč.Jestli je dobré platit nem.pojištění,někteří jsou pro a někteří proti.Uvažujeme o miminku a chtěla bych měsíc po porodu začít podnikat 2-3hod.deně.Nebo jsem slyšela,že bych rovnou nastoupila rodič.Nevím co by bylo lepší,nevím si rady.Mám už 7let zaběhlou činnost a nechtěla bych přijít o zákazníky.Přeji
krásný večer. ![]()
Děkuji za rady.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Momentalne se materska pocita z toho kolik si platis nemocenskou. Takze pokud bys chtela ppm, tak urcite platit nemocenskou.
Nicmene, pokud nechces prerusovat cinnost, tak ti to bude spis na obtiz, pokud ti vznika narok na ppm, a ty chces pokracovat v cinnosti, tak nemuzes pobirat ppm. Jeste je tam myslim napsano, ze MD nelze ukoncit driv jak 6 tydnu po porodu.
Z toho predpokladam, ze ji pak ukoncit lze, a slo by predcasne prejit na rodicak.
Dalsi moznost je nemocenskou neplatit, nevznikne ti narok na ppm a tim padem ti bude vyplacen jen RP ctyrlety ode dne porodu.
Asi bych se zeptala, jak to je s predcasnym ukoncemi MD a prestoupenim na RD, v Praze to resi socialni odbor, vsude jinde to resi na uradu prace.
Jeste pokud jsi z Prahy, tak funguje poradna pri ministerstvu prace, kde se zaobiraji otazkami nemocneske, ppm a dalsich prispevku, tam ti jednoznacne reknou (urednici jinde v tom mivaji zmatek), popripade maji i prehled o pripravovanych zmenach.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kamarádka dělá obchodní zástupkyni na živnosťák. PPM pobírala a činnost na tu dobu nepřerušovala. Volala dopředu na sociálku a řekli jí, že je to v pohodě, že to nikdo nezkoumá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Inge píše:
Kamarádka dělá obchodní zástupkyni na živnosťák. PPM pobírala a činnost na tu dobu nepřerušovala. Volala dopředu na sociálku a řekli jí, že je to v pohodě, že to nikdo nezkoumá.
Kdyz pominu, ze ppm se pobira jak nahrada platu, tak bych jen rekla, ze napr. na nemocensky kazdy kontrolu nemel. Jenze nekdo ji mel. Staci, aby jedna osoba nekde neco kontrolovala a ejhle, najde nesrovnalost… Nestalo by mi to za ty nervy, nerkuli za poruseni zakona. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Po dobu pobírání PPM nemůžeš sama vykonávat činnost. Stačí ale mít zaměstnance,nebo někoho na dohodu a tím je to vyřešené. Ale je pravda, že tohle nikdo nezkoumá.
No a pokud by jsi si platila 1014,– Kč (teď nevím, jestli je to přesné číslo), tak by jsi měla PPM něco kolem 950,– Kč na den - to podle loňských výpočtů, jak jsem zachytila mělo se to vrátit na lońské limity.
Nemocenská jde i doplatit, prostě vynecháš platbu 600,– a místo toho si doplatíš tak, aby jsi měla maximální PPM.
No a samozřejmě musíš splnit ten limit 270 dní pojištění + 180 těsně před nástupem na PPM.
Na rodičáku pak už můžeš podnikat jak chceš, tam žádné omezení nejsou.
Martina
- Citovat
- Upravit
Přerušovat živnost se kvůli mateřské nemusí, ale po dobu PPM nesmíš tu činnost osobně vykonávat, takže pokud bys po tu dobu něco fakturovala, tak musíš být schopna doložit, kdo tu práci odvedl, tj. buď mít nějakou spolupracující osobu nebo někoho na dohodu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj jsem ve 24.tt a termín mám 27.2 a platím si nem .poj. 1000kč měs. od začátku roku 2010.prosím poraďte může můj gynekolog ovlivnit nástup na PPM i kdyby o tři dny dříve? Důvod:nástup na PPM potřebuji v prosinci tohoto roku abych nemusela dle nového zákona platit vysoké důchodové poj.za leden a aby se mě nedotklo snížení dávky.
Děkuji za odpověď ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
laurinkaxxx píše:
Ahoj jsem ve 24.tt a termín mám 27.2 a platím si nem .poj. 1000kč měs. od začátku roku 2010.prosím poraďte může můj gynekolog ovlivnit nástup na PPM i kdyby o tři dny dříve? Důvod:nástup na PPM potřebuji v prosinci tohoto roku abych nemusela dle nového zákona platit vysoké důchodové poj.za leden a aby se mě nedotklo snížení dávky.Děkuji za odpověď
Já myslím, že to jde..Jsem na tom podobne. Doktora jsem poprosila o nastup uz 31.12. Vubec se nad tim nepozastavil. Ale je taky fakt, ze me to dela presne tech 8 tydnu pred porodem, coz je spis z pr.. klika. Nicmene si myslim, ze to muze dat driv i treba ze zdrav. duvodu, ale tezko rict..Kazdopadne drzim palce!
- Citovat
- Upravit
Ono záleží na tom,jestli náhodou nejsi na rizikovym.Pokud máš neschopenku,tak ti doktor může napsat mateřskou nejdřív 6 týdnů před termínem.
Co se týká nových pravidel,tak kdo odchází na mateřskou v lednu,tak se mu stejně bude počítat nemocenské pojištění zaplacené za předcházejících 12 měsíců,takže je to podle mě jedno.
S tím,co naši zákonodárci odsouhlasej, stejně nic nezmůžeme. Já jsem se rozhodla, že to prostě nechám osudu a nebudu se dopředu stresovat ![]()
- Citovat
- Upravit
Elis007 píše:
Ono záleží na tom,jestli náhodou nejsi na rizikovym.Pokud máš neschopenku,tak ti doktor může napsat mateřskou nejdřív 6 týdnů před termínem.
Co se týká nových pravidel,tak kdo odchází na mateřskou v lednu,tak se mu stejně bude počítat nemocenské pojištění zaplacené za předcházejících 12 měsíců,takže je to podle mě jedno.
S tím,co naši zákonodárci odsouhlasej, stejně nic nezmůžeme. Já jsem se rozhodla, že to prostě nechám osudu a nebudu se dopředu stresovat
Není pravda, že by se z neschopenky mohlo jít na mateřskou nejdříve 6 týdnů před TP, může se jít 8 - 6 týdnů před TP a termín nástupu na MD určuje maminka, nikoli lékař !!!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Obnovuji diskuzi a omlouvám se za anonym, ale zatím je tajné, že ještě uvažujeme o dětech.
Mám již 2 děti, tehdy jsem měla mateřskou okolo 24tis. měsíčně, ale to jsem byla zaměstnanec.
Nyní jsem OSVČ, ale teprve krátce, takže zatím platím na sociálku 2189 Kč, to je povinná částka, kterou mi spočetli.
Vím, že pokud bych chtěla mít na další dítě mateřskou, tak bych musela minimálně 12 měsíců platit nemocenské pojištění. Dívala jsem se i na kalkulačky na netu, ale moc tomu nerozumím ![]()
Můžu si na nemocenskou platit jakoukoliv částku (více než minimum), nebo je to i shora omezené?
Když bych platila maximum (ani nevím, kolik to je), jakou bych měla mateřskou?
Podle kalkulaček to vychází od nějakých 4tis. měsíčně do 12tis. měsíčně. A to bych pak živnost musela přerušit…
Vím, že současnou práci bych s malou pomocí babiček zvládala i při dítěti.
Tak zvažuju, jestli vůbec má smysl platit si nemocenskou, nebo se na to vykašlat a brát jen rodičovskou dávku (předpokládám, že bych si výši mohla zvolit podle příjmu manžela)
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Obnovuji diskuzi a omlouvám se za anonym, ale zatím je tajné, že ještě uvažujeme o dětech.Mám již 2 děti, tehdy jsem měla mateřskou okolo 24tis. měsíčně, ale to jsem byla zaměstnanec.
Nyní jsem OSVČ, ale teprve krátce, takže zatím platím na sociálku 2189 Kč, to je povinná částka, kterou mi spočetli.
Vím, že pokud bych chtěla mít na další dítě mateřskou, tak bych musela minimálně 12 měsíců platit nemocenské pojištění. Dívala jsem se i na kalkulačky na netu, ale moc tomu nerozumímMůžu si na nemocenskou platit jakoukoliv částku (více než minimum), nebo je to i shora omezené?
Podle kalkulaček to vychází od nějakých 4tis. měsíčně do 12tis. měsíčně. A to bych pak živnost musela přerušit…
Když bych platila maximum (ani nevím, kolik to je), jakou bych měla mateřskou?
Vím, že současnou práci bych s malou pomocí babiček zvládala i při dítěti.
Tak zvažuju, jestli vůbec má smysl platit si nemocenskou, nebo se na to vykašlat a brát jen rodičovskou dávku (předpokládám, že bych si výši mohla zvolit podle příjmu manžela)
Anonym II-nikdo taky ještě neví o plánování ![]()
Už jsem zjišťovala kdeco a moc moudrá z toho nejsem
Něco jsem čerpala tady z té diskuze: https://www.emimino.cz/…teni-307087/
ale třeba na OSSZ mi řekli, že není možné mít při pobírání PPM (mateřské) příjem
Takže my to budeme řešit přes muže, on je taky OSVČ, takže se přihlásíme jako spolupracující osoby a on jen bude fakturovat
Já třeba nepochopila, ještě budu zjišťovat, jak je to s výší té nemocenské, tady je kalkulačka https://www.penize.cz/…aterska-osvc#… a tam zjistíš, kolik minimálně a maximálně můžeš odvádět a podle toho mít výši PPM, ale mě na OSSZ řekli, že můžu platit maximálně 150 Kč a podlé téhle kalkulačky 200 Kč, takže nevím, kde je pravda
Hodně jsem to zvažovala, ale platit si budu, kdybych náhodou musela na rizikové, tak bych nedostala nic, takhle aspoň pár korun.
- Citovat
- Upravit
Anonym II
Ještě jsem chtěla, že přerušovat živnost je hloupost, pokud se chceš brzo vrátit
Tady je to dobře popsaný https://zena.aktualne.cz/…icle:809975/?…
- Citovat
- Upravit
Anonym II
A ještě když by ti vycházela PPM pod 7 600 Kč, tak po porodu to dorovnají z té částky 220 000 Kč a o to se zkrátí doba trvání RD ![]()
- Citovat
- Upravit