Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahoj holky, jsem na mateřské s 2.5 letou dcerou, mám to na 3 roky, takže pobiram 7500. jeste nez mi materska dovolena s ni skonci, ma se nam narodit 2. prcek. tech par mesicu na zacatku jsem s ni pobirala (mam na mysli materskou, pred rodic. prispevkem) cca 16000. chci se zeptat, jak vysokou materskou zhruba budu pobirat ted? stejnou nebo nejak vyrazne nizsi? do zamestnani mezi matwrskymi nenastoupim. dekuju mco za odpovedi!
ahoj,
mateřskou by si podle mě měla mít stejnou jak u prvního.
Pokud ti trva smlouva tak je.Pokud netrva smlouva neni a nemuzes volit delku.
A je stejna.
ale delku volit nemuzu, ne? myslim materskou, ta trva nejakych tech 6 mesicu cca..
A mateřská nebude úplně stejná, počítá se ze stejného platu, ale výpočet je každý rok malinko jiný… ale plus mínus to bude stejné, případně vyšší ![]()
takze pokud uz netrva smlouva tak musim pri druhym na 4 roky nebo jit mezi detma do prace alespon na jak dlouho? nebo co kdyz se da materska na manzela a druhy den prepise na me? teda RD
Ajla píše:
takze pokud uz netrva smlouva tak musim pri druhym na 4 roky nebo jit mezi detma do prace alespon na jak dlouho? nebo co kdyz se da materska na manzela a druhy den prepise na me? teda RD
Buď bys musela alespoň na 270 dní do práce nebo to jde udělat přes manžela, pokud splňuje podmínky on.
jj o tom vim ze to jde pres manzela…ale ted mi zanma rekla ze pokud mi skoncila smlouva (mne skoncila 3 mesice pred porodem) tak ze prej musim automaticky na 4 roky pokud se nemam kam vratit po matersky.. to mi prijde jako blbost
a ze to musim udelat pres manzela…
Ajla píše:
jj o tom vim ze to jde pres manzela…ale ted mi zanma rekla ze pokud mi skoncila smlouva (mne skoncila 3 mesice pred porodem) tak ze prej musim automaticky na 4 roky pokud se nemam kam vratit po matersky.. to mi prijde jako blbosta ze to musim udelat pres manzela…
Jako myslíš teď s tím, se kterým si aktuálně na PPM? To je blbost, pokud si teď na PPM, tak normálně nárok na volbu délky máš. Neměla bys pouze pokud bys neměla vůbec na PPM nárok a hned od porodu byla na rodičáku.
no prave ja mam PPM a znama mi rikala ze pokud se nemam kam vratit tak musim na 4 ja na ni cucela ze je to blbost a ona ze jeji syn se zenou to tak mnuseli udelat a ja rikam no jo ale ja mam odpracovano
(on jeji syn ani snacha nikdy nejak nemakali) tak to ji mozna zmatlo taky si myslim ze narok na volbu delky mam..a jeste dotaz muzu si to vyridit uz ted? Zenska na urade mi rekla ze az mi skonci PPM tak s tim appirem pak teprve prijdu ale ja bych radsi driv, jina kamoska mi zas rikala ze si to zvolila uz driv dopredu
Ajla píše:
no prave ja mam PPM a znama mi rikala ze pokud se nemam kam vratit tak musim na 4 ja na ni cucela ze je to blbost a ona ze jeji syn se zenou to tak mnuseli udelat a ja rikam no jo ale ja mam odpracovano(on jeji syn ani snacha nikdy nejak nemakali) tak to ji mozna zmatlo taky si myslim ze narok na volbu delky mam..a jeste dotaz muzu si to vyridit uz ted? Zenska na urade mi rekla ze az mi skonci PPM tak s tim appirem pak teprve prijdu ale ja bych radsi driv, jina kamoska mi zas rikala ze si to zvolila uz driv dopredu
Jde to vyřídit už dřív, ale zas ne extra brzo… Jestli ti platí PPM pobočka ČSSZ, kterou máš někde poblíž, tak tam už teď můžeš dojít - nechat si potvrdit ten fialový formulář jakou máš výši PPM a rodičák bych vyřizovala cca 14 dní před koncem PPM s tím, že vyplníš jak žádost o rodičák, tak volbu délky a přiložíš k tomu ten potvrzený fialový formulář a máš to všechno hotovo ![]()
Jo a informace od kamarádek se musí brát s hoooodně velkou rezervou ![]()