Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ZItu píše:
Brala jsem to složenou trojčlenkou a vyšlo mi trochu jiné číslo.
Tu ja prave neumim. naprosto tupe me napadlo, ze pokud je analogicky 3husy,3vejce,3dny.ale asi je to blbe a proto se ptam, jak se to dela.
@K82 píše:
Tu ja prave neumim. naprosto tupe me napadlo, ze pokud je analogicky 3husy,3vejce,3dny.ale asi je to blbe a proto se ptam, jak se to dela.
Též neumím a doufám, že to tady někdo teda vysvětlí, nebo se tím budu dlouho trápit:-)))
@Fazulina píše:
Též neumím a doufám, že to tady někdo teda vysvětlí, nebo se tím budu dlouho trápit:-)))
Ja uz trpim (napetim) v sousedni diskusi o domacim ukolu ze zakladu prava ![]()
@K82 píše:
No, on to Jege zadal tak, že to nevychází na celočíselné násobky zadaných hodnot. Klasicky se tato úloha ptá na snůšku za šest dnů.
No a ještě tam obvykle bývají slepice, ne husy. ![]()
Takže jak řešit? Prvně vynásobíš dvěma počet hus - dvojnásobek hus ti snese dvojnásobek vajec, tedy tři vejce, za jeden a půl dne (čas při zdvojení hus nenásobíš). Teď máš správný počet hus a můžeš začít násobit čas. Za tři dny máš od třech hus šest vajec, za šest dní máš dvanáct vajec a za sedm a půl dne máš patnáct vajec.
Za další půlden bys teda měla teoreticky dostat ještě jedno vejce, tedy dohromady šestnáct, ale nevím, jak si to ty husy mezi sebou podělí a jestli se ti na nějaká vejce zvysoka nevybodnou. ![]()
PS: Píše se od hus nebo od husí, jak mi jde pořád neodbytně pod prsty?
@K82 píše:
@SAJ
Moc diky, ze mas trpelivost i s nami mene obdarenymi!
K tomu dávám ještě několik úloh podobně šílených úloh. ![]()
Žena porodí dítě za pět hodin. Za jak dlouho porodí tři ženy čtyřčata?
Nebo:
Zvěd vidí 5 km do dálky. Do jaké dálky vidí pět zvědů?
Ale ať se nechlubím cizím peřím, nejsou to moje úlohy, mám je z přednášky docenta Bečváře, na které jsem se neskutečně skvěle bavila.
Ovšem rodina (zvlášť ti naši mrňaví smradi) neměla pro mé nadšené vyprávění příliš mnoho pochopení… ![]()
@SAJ to vysvětluje dobře, já vám sem hodím tu složenou trojčlenku.
@ZItu píše:
@SAJ to vysvětluje, já vám sem hodím tu složenou trojčlenku.
Jj, já v praxi složenou trojčlenku nikdy nepoužila, raději to vysvětluji logickou úvahou. ![]()
@SAJ píše:
Jj, já v praxi složenou trojčlenku nikdy nepoužila, raději to vysvětluji logickou úvahou.
Jasně, jde to i logickou úvahou.
Možností u těchto příkladů je vícero.
A tím, že jsem v této diskuzi trojčlenku zmiňovala, tak jsem to brala přes ní.
Každopádně takto tu mají uživatelky minimálně 2 možnosti, jak si to spočítat. ![]()
@SAJ píše:
Si tady občas počti, jak matky brojí proti povinné četbě.
Ono nejenom proti četbě. Sice příliš napřispívám, ale čtu si tu dost, takže v obraze bohužel jsem.
@SAJ píše:
K tomu dávám ještě několik úloh podobně šílených úloh.![]()
Žena porodí dítě za pět hodin. Za jak dlouho porodí tři ženy čtyřčata?
Nebo:
Zvěd vidí 5 km do dálky. Do jaké dálky vidí pět zvědů?
Ale ať se nechlubím cizím peřím, nejsou to moje úlohy, mám je z přednášky docenta Bečváře, na které jsem se neskutečně skvěle bavila.Ovšem rodina (zvlášť ti naši mrňaví smradi) neměla pro mé nadšené vyprávění příliš mnoho pochopení…
To chci taky vysvetlit! ![]()
To 1. Mi nedava zadny smysl
a u druheho bych rekla, ze to vubec neni o poctech, ale ze proste kazdej vidi do 5ti km
, ale ja proste mam nejaky mat blok, koncim u praktickych, kupeckych poctu, jednoduche trojclenky a, kupodivu, mi sla deskript. Geom, ale to jenom proto, ze jsem se ji ucila v angl. Jazyce a tam na to maj sikovnou poucku.tak kdyz budes mit cas a chut, napis, jak to je.diky!
@K82 píše:
To chci taky vysvetlit!
To 1. Mi nedava zadny smysla u druheho bych rekla, ze to vubec neni o poctech, ale ze proste kazdej vidi do 5ti km
, ale ja proste mam nejaky mat blok, koncim u praktickych, kupeckych poctu, jednoduche trojclenky a, kupodivu, mi sla deskript. Geom, ale to jenom proto, ze jsem se ji ucila v angl. Jazyce a tam na to maj sikovnou poucku.tak kdyz budes mit cas a chut, napis, jak to je.diky!
Ja tedy nejsem ucitelka, ale rekla bych, ze to je vse mysleno tak, aby se clovek nejdriv zamyslel, nez zacne bezhlave nasobit nebo delit. Je to na to, aby si clovek uvedomil rozdil mezi:
„1 svadlena usije za den dvoje saty, kolik satu usijou za den 3 švadleny?“
a
„1 vajicko se vari 5 minut. Kolik minut se vari 3 vajíčka?“
@K82 píše:
To chci taky vysvetlit!
To 1. Mi nedava zadny smysla u druheho bych rekla, ze to vubec neni o poctech, ale ze proste kazdej vidi do 5ti km
V tom, že ty úlohy jsou absolutní nesmysl, je právě ten cíl.
Přesně jak píše @jita22, tyto šílené úlohy slouží k tomu, aby si děcka uvědomila, že nesmí zapomenout na to, co a proč počítají…
A aby o tom přemýšleli.
Ty jsi zareagovala, takže dobrý.
Máš jedničku s hvězdičkou.
@SAJ píše:
V tom, že ty úlohy jsou absolutní nesmysl, je právě ten cíl.Přesně jak píše @jita22, tyto šílené úlohy slouží k tomu, aby si děcka uvědomila, že nesmí zapomenout na to, co a proč počítají…
A aby o tom přemýšleli.Ty jsi zareagovala, takže dobrý.
Máš jedničku s hvězdičkou.
Ahoj,
prosím Vás, potřebovala bych poradit s následující úlohou. Kamarádka se doma učí s dcerou a nevědí si rady.
Ve třídách A a B je celkem 56 žáků, ve třídách A a C je celkem 55 žáků a počet žáků ve třídách B a C je celkem 57. Jaký je celkový počet žáků ve třídě C?
Můžete to prosím někdo napsat s postupem pro blbecky
? Dekuju