Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Dobrý den, jsem 4 roky rozvedený a ohledně rozvodu bylo vše v pořádku a na všem jsme se domluvili. Z manželství máme dnes už 14 letého syna. Odstěhoval jsem se a bydlel ve stejném městě jako bývalá žena a syn. Bydlel jsem tam 3,5 roku a ohledně syna bylo vše v pořádku a přesně podle stanoveného soudem byl syn u mě 2 víkendy v měsíci od pátku 16 hodin do neděle 16 hodin. Problém začal být teď po mém přestěhování se 150 km od bývalé ženy a syna. Nejdříve bývalá manželka omezila synovi návštěvy u mě na 1× v měsíci z odůvodněním, že syn se musí učit do školky. A v současné době už omezení chce rozšířit, že ke mě syn bude jezdit jen 1× v měsíci a to tak, že přijede ke mě v pátek po škole t. j. v 17.30 a pojede zpět domů k mámě v sobotu v 16.20 hodin. Jediný argument, který mi teď bývalá žena píše, že jsem se neměl odstěhovat tak daleko a měl jsem na to myslet dřív. Mám nějakou možnost se bránit abych byl se synem tak jako do doby mého odstěhování? Syn ke mě jezdí velmi rád, má u mě kamarády fotbalisty, bydlí tu i můj bratr s rodinou, který má syna a dceru ve stejném věku jako je můj syn a velmi dobře si rozumí.
Děkuji za případnou pomoc a radu.
Synovi je čtrnáct, tak zavolej jemu a zeptej se ho, v čem je problém…
Možná už ho zajímají holky a prostě nechce trávit víkendy někde v háji, kde ani nikoho nezná, možná mu vadí to dojíždění, možná má problémy ve škole a potřebuje pořádnou přípravu (to by se dalo vyřešit učením u tebe).
Omezovat by ti to ale neměla, máte to jasně dané a měli byste se řídit rozsudkem, můžeš to i oficiálně napadnout.
Ale jak říkám, vzhledem k věku dítěte bych to probrala především s ním ![]()
Že se musí učit není žádný argument, učit se může i u vás. A jak omezuje? Máte to někde papírově? Nebo všechno je čistě jen dohoda a ona ji teďka upravuje podle sebe?
Ale jinak 150km je pěkná štreka…
A syn na to co?
V tomdle věku už to bude zcela zásadní. Pokud ho matka zmákne a on u případného soudu řekne, že to tak chce, tak to tak nejspíše bude.
POkud chce jezdit na celý víkend a co dva týdny, tak už by si to mohl u matky prosadit a říct. JInak nahlásit na ospod a řešit
Ahoj, díky za reakci. Se synem jsem to právě už probíral a on ke mě jezdit chce, problém je v tom že máma mu to zakazuje. Dokonce měl i ten hloupý nápad, že odjede za mnou a mámě to neřekne. To jsem mu rozmluvil.
@Honza48 píše:
Ahoj, díky za reakci. Se synem jsem to právě už probíral a on ke mě jezdit chce, problém je v tom že máma mu to zakazuje. Dokonce měl i ten hloupý nápad, že odjede za mnou a mámě to neřekne. To jsem mu rozmluvil.
Co máte v rozsudku?
Pokud máte soudně určený styk, pak prostě trvejte na dodržování. Pokud nemáte, pak podejte žádost na určení. Žena nemá co omezovat rozhodnutí soudu.
@Cenarius všechno si upravuje sama jak chce, já byl ticho, aby syn ve finále nebyl pro ní ten nejhorší.
V případě nového soudu by se už ptali i syna, a bylo by přihlédnuto i k jeho přání.
Matka tě možná omezuje, ale změna nastala u tebe. Tys to asi s ní nijak nekonzultoval, odstěhoval ses a na synovo dojíždění takovou dálku jsi ohledy nebral. Buď se rozumně dohodněte, nebo musíš zkusit soud. Předchozí rozsudek bral v potaz tvé předchozí bydliště.
@zoidberg vše jsem s ní konzultoval a nebyl v tom problém, no teď začíná být a důbod neznám, jediný co mi bývalá žena napíše že bydlím daleko a musí se učit
Já bych asi byla „hnusná“ a syna vracela místo vydupané soboty, až v neděli dle rozsudku soudu. Pokud ten máte, tak ona si nemá co vymýšlet. Učit se může i u tebe, ne?
Trochu jí pohroz tím soudem, pokud syn k tobě jezdit chce, není důvod styk omezovat.
@Veru1987 jistě že máme, každý sudý víkend v měsíci od pátku 16 hodin do neděle 16 hodin
Pokud má mít dítě 2× za měsíc na víkend tak nechápu v čem je takový problém. 150Km není zas takový problém v dnešní době natož u takto velkého dítěte. Kdyby se jednalo o všední den, pak by se o tom dalo polemizovat. Samozřejmě stěhování s bývalou konzultovat nemusel, nestěhoval se přece do zahraničí a co je 150Km v dnešní době? Jak kluk dojíždí? Jezdíte pro něj? Nebo hromadnou dopravou?