Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky.
Matyášek má ošklivou rýmu.Dostal zvláštní směs léku
rp:1×Pamycon na přípravu kapek drm plv1×1lah 1do vincentky spray)lahvička)
1×gentamicin wzf polfa 0.3%oph gtt sol 1×5ml 1 lahvička Vincentky sprey
1×nasivin gtt nas 10ml 0.0025% 2/3 lahvičky do vincentky sprey
Léky sem s pomocí lékárnic namíchala podle návodu snad v pořádku.
Večer sem stříkla do nosu a malej najednou celej zrudnul jak kdybych ho opařila po celém těle jen mu zustalo bílé okolí očí jinak i hlavička celá zrudla.
Za chviličku naskákali bílé boláčky a Maty začal křičet že ho všechno svědí.
Volala sem tedy na pohotovost kde sem uvedla všechny léky a dr mě ujistila že se opravdu muže u těchto léku objevit alergická reakce a at ho sleduju a pokud to do 15 minut nezačne být lepší at přijedu a nebo si zavolám rychlou.
Za 5 minut Matyášek pořád naříkal že svědí tak sem ho osprchovala vlažnou vodou proto že mě nic lepšího nenapadlo
i když vim že při alergii se vodou mít nemá,ale vyrážka zmizela a svědět ho to taky přestalo.
Ted tady ale sedim uplně na nervy a malej spí je už jen krupičkovatej na dotek,ale jinak rudej už není a já si říkám jestli se nemuže po takové reakci něco stát
.
Potřebuju prostě ujištění že alergická reakce je normální a že zmizí aniž by třeba dítě upadlo do komatu nebo tak
.
Máte prosim někdo zkušenost s reakcí na nějaký lék ?
Děkuji
Ahoj,nevím,jestli tě to uklidní,já třeba jsem v životě na nic neměla alergickou reakci,ale před lety se mi udělal zánět pod moudrákem,a na pohotovosti mi čímsi pročistili kanálky,a já dostala takovou reakci,že jsem popadala dech,a ztrácela vědomí
vše tedy přešlo po chvíli,ale bylo to hnusné.Jediné co asi doporučit,a co bys i tak udělala-sledovat dech při spánku,a kdyby něco,tak volat rychlou.
momi33 píše:
Ahoj,nevím,jestli tě to uklidní,já třeba jsem v životě na nic neměla alergickou reakci,ale před lety se mi udělal zánět pod moudrákem,a na pohotovosti mi čímsi pročistili kanálky,a já dostala takovou reakci,že jsem popadala dech,a ztrácela vědomívše tedy přešlo po chvíli,ale bylo to hnusné.Jediné co asi doporučit,a co bys i tak udělala-sledovat dech při spánku,a kdyby něco,tak volat rychlou.
tak to mě teda fakt neuklidnilo
![]()
Ja to zazila parkrat, jednou nejstarsak po rebarbore (babicka potajmu) a naposled nejmladsi po Ospenu. To bylo trochu coro, jeli jsme na pohotovost. Muzes na to dat antihistaminikum (Fenistil), to nam zabralo vzdycky hned.
Kamča.dalmatinka píše:momi33 píše:tak to mě teda fakt neuklidnilo
Ahoj,nevím,jestli tě to uklidní,já třeba jsem v životě na nic neměla alergickou reakci,ale před lety se mi udělal zánět pod moudrákem,a na pohotovosti mi čímsi pročistili kanálky,a já dostala takovou reakci,že jsem popadala dech,a ztrácela vědomívše tedy přešlo po chvíli,ale bylo to hnusné.Jediné co asi doporučit,a co bys i tak udělala-sledovat dech při spánku,a kdyby něco,tak volat rychlou.
![]()
To mě mrzí,jen jsem chtěla říct,že každá alergická reakce může rychle odeznít.může to být třeba i tím,že mu to stříknutí do nosu bylo nepříjemné?Spolužačka se pravidelně osypávala ze zubaře ![]()
No my pri alergii na penicilin davali fenistil kapky. Ale to nebyla takto akutni reakce. No ja jsem plasan a asi bych se jeste jednou preptala na te pohotovosti telefonem.
Starší se mi kolem 18 měsíců osypal po Augumentinu Duo, na zádech, bříšku i ve tváři. Jeli jsme na pohotovost, augumentin vysadili. Test na alergii na peniciliny nám dr. nedělala, ale augimentin mu už nikdo nepíše, ospen snáší. Nedělali nám ho proto, že dr. říkala, že kdyby měl alergi na peniciliny, nesnesl by ani ostatní penicilinová ATB. Spíš to byla alergie na nějakou složku, přídavnou látku, kterou augumentin má.
Taky nám byl doporučen Fenistil.
Myslím, že po takové době, pokud v klidu usnul, se nemůže stát žádná katastrofa. To by se stalo hned. Samozdřejmě ho sleduj, léky už nedávej. Ráno bych zašla k dr. ukázat to a pro nějaké alternativy užíváných léků.
Při alergické reakci na mango jsem mmj měla pít rozpustné kalcium, odbourá z těla rychleji alergen.
Ahoj,malej má alergii na Panadol ale naštěstí to probehlo jen tim osypanim a zrudnutím,dostali jsme zyrtec a Fenistil kapky,pak to odeznelo,jiný prubeh to naštěsti nemelo jako že by nemohl dychat to ne.
On už měl právě jednou alergii na píchanej penicilín.Dr sem nahlásila že máme už s alergii na penicil v rodině zkušenosti a mého brášku po píchnutí injekce musela dr oživovat
a dr mi tvrdila že to nemuže být dědičné.Za pár minut v čekárně malej začal omdlívat a padat a chvilku měl oči jako vsloup.
Za pár minut sledování dr když už byla rychlá na drátě tak se maty vzpamatoval a bylo to o.k.
Když jsme dojeli domu přestal chodit a zjistilo se že ta alergická reakce zasáhla kyčelní kloub a jeli jsme zpátky.Dr nám oznámila že to po píchnutí jakékoliv injekce muže nastat(trochu mě šokovalo že mě o tom nikdo před tím neinformoval) a že to už s penicilínem nemá nic společného.
Ted mu napsali tento driák,tak doufám že to není nějaká penicilínová dávka ![]()
Mišuna píše:
Kamčo uklidňovat tě nebudu ani plašit…moje poslední alergická reakce na Augmentin byla hodně bouřlivá, měla jsem toxický exantém, vyrážka, horečka, pálení celého těla. Moje kamarádka po IUI upadla do anafylaktického šoku, protože se do té směsi spermií dával gentamycin…ale k tomu došlo téměř okamžitě pár minut po zavedení…
O té směsi co píšeš jsme nikdy neslyšela, to jste naředili Pamycon a smíchali ho s Gentamycinem a Nasivinem do lahvičky od Vincentky?
ano do lahvičky od vincentky
už je to hodina a 30 minut a spí.
Za všechny reakce díky.Myslíte že kdyby měla nastat nějaká strašná reakce že už to nastalo?
Divné je že včera kapky vzal a byl o.k
Kamča.dalmatinka píše:
už je to hodina a 30 minut a spí.
Za všechny reakce díky.Myslíte že kdyby měla nastat nějaká strašná reakce že už to nastalo?
Divné je že včera kapky vzal a byl o.k
Divny to neni, nekdy potrebuje alergen jeste jednu nebo vic davek…ono se to nastrada a pak to jede. B. mel alergickou reakci v pondeli a Ospen bral od soboty.
Kamčo nevim,ale podle toho co pišeš se mi zda že to spíš odeznívá,že už ta reakce byla,ale určo hlídej.
Jinak u nas se projevila alergie na Panadol až ve 2,5letech,do tý doby ho v pohodě snášel,pak najednou šok a ani mě nejdřiv nenapadlo že to mohl mit z něj.