Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, mám otázku na maminky. Dnes jsem byla se svým 17 měsíčním synem na prohlídce ORL. Syn si delší dobu sahá do ouška, sklání hlavičku na jednu stranu a mám prostě pocit, že ho to ouško bolí. Pan doktor po kontrole řekl, že nic nevidí a na pohled se zdá být v pořádku. Nicméně by mohl mít ekzém zadního zvukovodu a předepsal mi kapičky maxitrol. Mám kapat 2× denně tři kapičky. Když jsem vyzvedávála recept, paní lékarnice byla velice udivená, že prý takto malé dítě by takové kapičky dostat nemělo. Je to i napsané v příbalovém letáku, nicméně jsou to kapky do očiček, ale prý se mohou dát i do uší a to neví jestli se zákaz používaní vztahuje i na takhle malé dítě. Máte někdo prosím zkušenost s těmito kapky u malého miminka? Děkuji za Vaše odpovědi.
Me gynekolog po telefonicke porade s pediatrem predepsal Maxitrol mast na rozpukane zhnisane bradavky. Mela jsem dite stare necely pulrok. Sice jsem se pred kojenim oplachla, ale i tak… Tahle zkusenost vam ale asi nepomuze.
@Sandra00 můžete v klidu kapat. Oční přípravky se do ucha kapou poměrně často, že jsou oční v podstatě znamená, že jsou sterilní. Do ucha akorát před kapáním zahřejte v dlaních a rozhodně nedávejte do lednice. Jinak 17 m dítěti můžete v klidu kapat, kontraindikovaný je maxitrol pouze u novorozenců (tj. první měsíc života), navíc z ucha se téměř nevstřebává.
@lll14 moc Vám děkuji za odpověď.
Budu kapat a doufat, že to bude lepší ![]()
No já bych tak klidná nebyla. Maxitrol jsou ototoxická antibiotika, tj. při prostupu do středního ucha můžou způsobit vážné sluchové problémy a tinnitus. Do ucha patří jiná antibiotika, těch netoxických pár je. Lékaři léky typu Maxitrol nebo Tobrex atd. rádi do ucha předepisují, ono se o účinku na střední ucho ví u nás docela málo, ale já osobně jsem přímým důkazem toho, že to může být průšvih, po kapání při celistvém bubínku se mi rozjel brutální tinnitus, při kterém jsem byla několik měsíců zcela psychicky v háji a skončila jsem na antidepresivech, v daném uchu se mi zhoršil lehce sluch a tinnitus už mi zůstal. Takže bych fakt byla opatrná. Stačí si přečíst příbalový leták. Maxitrol NEJSOU ušní kapky a možnost přestupu do středního ucha existuje, jsou na to odborné studie v zahraničních pramenech, pročetla jsem toho fakt hodně!!!