MBA - EDU Effective
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
MBA - EDU Effective
Ahoj, máte někdo zkušenost se studiem MBA v instituci EDU Effective? Láká mě to, nejde mi o titul Bc. nebo Ing., pracuji už roky v HR a chci si doplnit vzdělání, tahle online škola mě docela zaujala, na stránkách to vypadá dobře, ale MBA studium se jinde pohybuje o desetitisíce víc, tak bych ráda znala zkušenosti někoho, kdo tady studoval/studuje, když už tomu budu věnovat čas a peníze, abych nenaletěla ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Lifeislike No…já mám studium čerstvě úspěšně za sebou. Studium je opravdu pohodově uspořádané a není to fakt náročné na čas. Celkově jsem byl velmi spokojený. Bohužel jsem narazil na problém s uznáním titulu MBA u nás ve firmě. Dost mě to překvapilo. údajně naše firma uznává tituly MBA jen od institucí, které jsou součástí české asociace MBA škol - CAMBAS:
Odkaz zde: https://cambas.cz/clenove/
Tento problém zatím s firmou nemáme vyřešený a stále je to v běhu. Takže než začnete studovat, raději si ověřte zda vám to ve firmě poté uznají. OSVČ samozřejmě toto řešit nemusí.
Kdyby si potřebovala více info o průběhu studia, klidně se ptej.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Skdidinkdink A odnesl jste si odtamtud hodně? Respektive, naučí se tam člověk něco nového?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kristyna.Cerna To ano, měl jsem zaměření na project management a určitě to užitečné bylo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Skdidinkdink podle popisu na stránkách jsem tak nějak vyrozuměla, že všechno je online i testy. To je jasné, ale konečná práce? taky se odesílá a čeká se na výsledek, neobhajuje se? A taky testy.- odpovídá se jenom anglicky? Je čas si text přeložit přes překladač? Jde mi o MBA program. A ještě jedna otázečka, ang. je u mě opravdu velmi, ale velmi pasivní, jde to i s pasivní angličtinou? Děkuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Co jste na EDU studovali?
Ahoj, na netu jsem k EDU Effective narazila na tuhle recenzi:
„Doporučuji si zjistit něco o těch získaných certifikacích (zejména ty dvě IES a ICI - kdy byly tyto instituce založeny, kým, kde mají sídlo atd., jinými slovy certifikaci IES a ICI dostane de facto cokoli). 😂 Prestižní certifikace to zatím nemá žádné (pravděpodobně díky nízkým nárokům na studenty), i když certifikace ASIC od května tohoto roku už vypadá podstatně lépe. Jinak bych to nazval spíše sebevzděláváním s profesním, nikoli akademickým titulem, který Vám de facto nic negarantuje (ve státní správě, korporátech, bankách etc. chtějí lidi s akademickým titulem, který je nutností…, navíc lidi s MBA nejsou v byznysu úspěšnější než lidi s Ing./Mgr., ale naopak se jim daří podstatně méně (viz např. insolvence), jak ukazují různé seriózní výzkumy). Na druhou stranu, když se člověk chce sebevzdělávat a navíc si procvičit AJ, tak proč ne (ostatně v tomto duchu osobního rozvoje to i velmi dobře a vcelku transparentně uvádějí na svých webových stránkách). Na to to je podle mě super (navíc přednášky od velkých osobností v oboru člověka reálně bezpochyby nějak obohatí). Jen musí dotyčný počítat s tím, že to dělá primárně sám pro sebe, nikoli kvůli svému okolí, kde by ho ti znalejší beztak spíše jen "vysmáli“, tady si vždy vzpomenu na film Dobrý Will Hunting - k lepšímu vzdělání každému z nás stačí pouze jedna věc, a to přístup do knihovny (aneb neomezený online test s multiple choice je co do kladených nároků na studenty výsměch - školu takto musí dokončit úplně každý bez ohledu na to, zdali si reálně něco odnesl, či nikoli. A jak je někde nízká garance získaných znalostí, tak kredit školy/oboru/programu je bez ohledu na certifikace nízký - tady bych osobně viděl největší problém. Na druhou stranu, tyto nízké nároky na studenty se týkají drtivé většiny českých MBA - práce většinově (na rozdíl od vysokých škol) nikdo nečte a nekontroluje je ani v antiplagiátorských systémech, testy se ruší, jelikož studenti se neučí a nezvládli by je…). Jinak ale microlearning skvělý nápad a obecně super byznys projekt a podle mě velmi nadějný startup! Do určité míry se mi líbí i jejich marketing (např. charita). Koho by napadlo vzít kurzy na platformě LinkedIn a „uplácat“ z nich profesní vzděláváni ve smyslu MBA. Předpokládám tedy, že to napadlo lidi, kteří se velmi dobře orientují v byznysu vzdělávání a došlo jim (mimo jiné), že profesní vzdělávání není ze strany MŠMT vůbec nijak regulováno, tedy že zde nejsou stanoveny jakékoli minimální požadavky na absolventy. A tak si také můžeme založit svůj zapsaný spolek a vydávat MBA certifikáty za námi stanovených podmínek (co třeba využít zdarma kurzy na Coursere, Udemy, edX atd.?). BTW: Tenhle byznys fakt nijak neodsuzuju (jen využívám kritický způsob myšlení) a sám uvažuji nad tím, že bych do toho šel (seberozvoj, procvičení AJ, další nové postřehy ohledně vhodného vedení týmu lidí), jen člověk musí vědět, co vlastně kupuje a zbytečně nemystifikovat ostatní (což Nikol ve videu myslím ani nedělá), kteří se většinově moc neorientují (aneb např. maminka na rodičáku, která dá svoje poslední peníze za tento profesní diplom s vidinou nereálných vyhlídek a představ, jak jí to samo o sobě změní život)."
Zajímalo by mě, jak moc u MBA záleží na certifikacích. Jasně, jít studovat MBA na VŠE v Praze nebo UNYP bude jiná káva. A to jak co do peněz (300 tisíc), délky a náročnosti studia, tak třeba podmínek pro přijetí (zkušení manažeři s víceletou praxí, vysokoškolské vzdělání…). Ale mně se EDU Effective prostě tak nějak líbí, ta možnost efektivního denního vzdělávání, rozvíjení angličtiny, inspirace od osobností co tomu opravdu rozumí a poměr výkon/cena je prostě best. A furt lepší mít tohle MBA, než žádné, jelikož zaměstnavatel vidí, že se máte zájem dále rozvíjet a pracovat na sobě i ve svém volném čase. Ano, není to ani z desetiny tak intelektuálně náročné jako vystudovat akademický titul, ale to přeci ničemu nevadí… Má to pomoci ve výkonu dané profese při rozvoji dalších znalostí a úhlů pohledu. Tak když třeba má někdo jen tvrdé znalosti z vysoké školy (matematika, matematická ekonomie, finance), tak proč si to nedoplnit o soft skills, pokud ten člověk bude třeba vést nějaký tým nebo dělat vedoucího? Případě už tým vede. MBA si podle kámošky dělají hodně lidi, co mají komplexy, že nemají vysokou školu a mají jen maturitu, ale já to takhle nevidím. I kdyby to tak bylo, tak i když ten člověk nemá intelektuálně na vysokou, tak stále lepší se dále rozvíjet. Nebo když má vysokou, tak proč se nezdokonalit v měkkých dovednostech? Mně se tam strašně líbí ten coaching, mentoring a leadership, jelikož tam vidím přesah a pozitiva i do osobního života (aby člověk nevyhořel, zvládání deprese atd.). Nemáte s tímto programem někdo zkušenosti? Na linkedinu už je neuvěřitelných 1 500 absolventů, což mi přijde teda za tři roky fakt hodně (když někdo ani Linkedin nemá). Cca 85 % jich je z ČR., hlavně Praha, pak Slovensko a nakonec Německo. Furt váhám, kámoška radí, abych si počkala na black friday v listopadu, že na to čeká vždy více lidí (cena až o 50 % dolů). Jak to vidíte Vy? Nevím, jestli těm recenzím na Googlu věřit, většina z nich je až moc pozitivních a jakoby až strojově psaných (působí hodně uměle) a to demo jim nefunguje (prej si můžeme vyzkoušet pár modulů zdarma, ale nic neposlali). Jinak si taky myslím, že dost lidí bude pěkně na..ných, kolik peněz v minulosti zbytečně vyhodili za MBA, které mohli mít za pakatel (nemyslím MBA na VŠE a UNYP, ale na podřadnějších MBA méně kvalitních školách, které chtějí i dnes za MBA kolem 70-100 k).
Příspěvek upraven 04.07.23 v 08:35
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zamyšlení nad online studiem - vhodná forma?
Když se tak zamyslím nad tím onlinem, podle mě je to u profesních diplomů jako MBA spíše žádoucí pokrok.
Když se na toto profesní studium nevztahují v oblasti školství žádné regulace a hlídaná ta kvalita studia u žádného MBA v ČR není, tak furt lepší poslouchat borce a opravdu velmi úspěšné lidi v oboru a jejich tipy a nápady, než v lavici nějakou ženskou, co to učí na nějakým pofidérním MBA institutu dvacet let, ale v životě prakticky nic nedokázala. Co myslíte? Vidíte to stejně? Navíc nyní tam jsou i pro neangličtináře strojový překlady textů, takže se přínos opět zvyšuje. Ano, není to těžké udělat, ale jaké MBA s výjimkou těch zahraničních top (Harvard) je jako reálně těžké udělat? Tohle prostě není akademické vzdělávání, ale profesní, a to je sakra velký rozdíl, tak proč to neustále srovnávat? A proč nevolit online formu? Na jiném manažerském institutu jen budu muset v průběhu studia třeba na 4 víkendy přijet někam do Prahy a tam znuděně sedět. A pak budou psát nějakou práci, kterou v případě MBA škol prý stejně nikdo nečte (takže procházej v drtivé většině práce stylem CTRL C + CTRL V s nulovým přínosem) a pak to jen hoděj někam do šuplíku.
Navíc pokud je studium MBA v ČR zprofanované, tak proč za něj dávat na jiné soukromé s horší úrovní např. 80 K? Podle mě nyní ostatní MBA školy v ČR budou hodně naštvané, jak efektivně a lacině lze profesní vzdělávání poskytnout. Pro mě je ale nyní nejtěžší zvolit správný program.
Prostě ten leadership mi přijde best. Prej většina lidí volí executive management, ale to mi přijde jako blbost, pokud nejste v nejvyšším vedení firmy/korporátu. Co si o tom myslíte? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Certifikace
Jinak jsem zjistila, že IES a ICI certifikát fakt za moc nestojej a tyhle dvě certifikace maj vždy i MBA školy, co se dají označit jako odpad (u Ústavu práva a právní vědy mě celkem překvapilo, že IES certifikaci na svých stránkách uvádějí skoro jako něco výjimečného, jelikož tento Ústav považuji/jsem považovala spíše za průměr v rámci českých MBA. A třeba jen tak namátkově takový CEMI institut, Business Institut EDU, Cambridge Business School či ESBM pak mají také maximálně (přinejlepším) jen akreditaci ASIC (jinak mají jen různá členství, která ale vůbec nic negarantují) - jinými slovy, EDU Effective je na minimálně podobné úrovni akreditace MBA jako tyto školy, kde MBA stojí po slevě 80-90 tis. Kč).
Ta mezinárodní ASIC akreditace od května 2023 tedy už vypadá velmi dobře, něco jako takový slibný základ (i když na rozdíl od prestižnějších akreditací třeba na UNYP nebo VŠE je to co se týče certifikací v oblasti MBA spíše takové minimum) a s ní už by to zaměstnavatelé měli snad i běžně uznávat, což je samozřejmě nevýhoda pro ty, kteří studovali před 05/2023.
Nechystají se ještě nějaké akreditace, nevíte? ![]()
Na tom Linkedinu jsem si nyní ještě našla lidi, co na EDU studovali třeba 3 programy MBA a k tomu ještě pak MPA, LL. M. a MSc. Tady mi už teda fakt nikdo nevymluví, že takovíto jedinci si zcela jistě něco kompenzují.
Komplexy jsou svi..
Vtipné je, že např. to jedno MBA se dotyčnému obsahově z poloviny krylo a stačilo si tak zvlášť dokoupit je nějaké moduly. To je tak, když někomu nejde o vlastní seberozvoj a efekt ze studia, ale o to, aby si za jméno psal slovní průjem ve stylu „Příjmení, MBA, MBA, MBA, MSc., LL. M, MPA“
Jako jedno MBA za mě až až.
Stejně pak dostane čočku, že kdyby si udělal Mgr., tak udělal líp. Taky mě dostalo, že někdo si na LDN myslí, že nejvyšší vzdělání v ČR je MBA, když to ani není akademické vzdělání, ale profesní. Navíc nejvyšší akademické vzdělání, tedy vyšší než Mgr. a Ing. je Ph. D., to vím i já. A to nejsem žádný mistr. ![]()
Příspěvek upraven 04.07.23 v 18:54
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nové zajímavé info
Ještě jsem zjistila, proč tam mají nově zavedenou prodlevu 4 hodiny mezi těmi 15minutovými bloky, kterou neplánují rušit. Na FB uvedli, že když totiž tuto prodlevu neměli, tak někteří studenti bloky proklikali takovou rychlostí, že měli za 3 měsíce hotovo
, což z jejich pohledu (informace školy z FB) studentovi nemohlo nic dát (a to pro školu určitě není dobrá vizitka). Navíc jak dále uvedli, tak tento způsob studia nemá s mikrolearningem nic společného.
Není prý v jejich silách odhalovat, kdo má dobré úmysly a kdo ne…, takže asi tak, je fajn, že dělají alespoň nějaká opatření.
Ale tyhle lidi popravdě fakt nechápu, často nemají ani dobrou pracovní pozici a domnívají se, že několik rychle proklikaných profesních titulů je spasí a jen za ně (profesní diplomy) se jim asi pohrnou tučné nabídky na ředitele a peníze jako na běžícím pásu… IQ tykve, fakt. Ale komu není rady, tomu holt není pomoci.
Pochybuji, že si někdo z těchto fandů do vzdělání (chápej lovce profesních diplomů) kdy udělal kurz od dobré americké univerzity na Coursera, edX atd., které jsou často i zdarma (pokud nechcete nutně certifikát). Tyhle lidi fakt nesnáším aneb jak vše maximálně očůrat. Pak budou logicky dělat špatné jméno i ostatním absolventům.
Překvapilo mě taky, že jejich partnerská LIGS nabízí Ph. D. (hodně divné, jelikož akademické vzdělání ve smyslu Bc., Mgr., Ing., Ph. D. je akreditované a přísně regulované MŠMT). Na dotaz ve FB skupině jednomu klukovi sdělili, že to jejich na LIGS není klasické české Ph. D. a nelze ho uznat např. pro další působnost na českých akademických institucích, jelikož jde o americký titul od univerzity bez federální akreditace.
Takže na EDU a LIGS jedině profesní tituly. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Váš názor na MBA a profesní vzdělávání v ČR obecně
Ještě jsem našla pár recenzí na studium MBA obecně. Někdo si z toho dělá srandu, že studium MBA má dnes maximálně jakýsi rituální význam v rámci smečky finančních poradců, ale jinak je k ničemu, jiní ho zase chválí jako užitečné v rámci dalšího osobního rozvoje a sebevzdělávání, kdy však zdůrazňují jeho pouhou doplňkovou úlohu k řádnému akademickému vzdělání. Jaký na to máte názor Vy?
První recenze mi přijde zajímavá, ale na konci nabízí slevový kod 2 000 Kč na danou školu, tak jestli to nenapsal celé víceméně pozitivně jen proto, že z toho pak něco má (zkoumat motivace jedinců je vždy velmi důležité!):
„MBA je vážně kontroverzní téma. Ti, co je (vy)studují, tak je obvykle brání a zmiňují hlavně přednosti. Kromě zkušených lektorů je to i praktičtější zaměření v porovnání se studiem na vysoké škole. Naopak ostatní lidé ho vnímají jako koupený titul, o jehož přínosu nejsou přesvědčení. O absolventech se pak vyjadřují spíše posměšně a záměrně komolí skutečný význam titulu. Jeden příklad za všechny – Mladý Blbý Ambiciózní.“
Zdroj:
https://tatulda.cz/…ium-na-cemi/
Tady porovnání českých MBA s těmi zahraničními. Níže popsanému nahrává i fakt, že MBA na UNYP nebo VŠE, které se údajně blíží kvalitou těm lepším zahraničním institucím, je prostě mnohem náročnější a podmínky pro přijetí, absolvování a průběžnou práci neporovnatelně vyšší:
„Měla jsem v Londýně u kamarádky během jejích studií několikrát možnost navštívit její kurz MBA a asi se to k českému MBA studiu nedá moc přirovnat (Londýn cena asi 7× vyšší, ale výuka úplně něco jiného, ti lidi tam prostě jedou),…“
Tohle bude podle mě častý případ velké míry absolventů profesního vzdělávání, kteří si tímto bohužel asi fakt do značné míry kompenzují to, že nedokážou dosáhnout na vytoužené akademické vzdělání:
„No jednoho, co to vystudoval znám. Prakticky si to zaplatil, včetně prací, které tam odevzdával. Mimochodem neumí spočítat ani procenta, přesto titul získal, tedy vlastně si koupil, ale nikam ho to nekatapultovalo, žádný pořádný místo nesehnal.'“
„Ziji jiz dlouhou dobu v New York City. Pracuji ve financich, kde nejenom ze je MBA takrka zaklad, ale co je dulezite je i jmeno university, ktere v monoha pripadech rozhoduje o vetsich sancich na lepe placene misto s daleko vetsim bonusem. MBA tohoto kalibru se se pohybuje zhruba kolem $100 000 (tedy přes dva miliony kurun), pokud ma clovek to stesti a dostane se na skolu typu MIT, Yale, Stanford, Harvard, Columbia atd.“
„Také se připojím k tomuto tématu. Právě jsem začala studovat MSc. program podobný MBA na brněnské business school a moje skeptičnost se potvrdila. "Studium“ - dá-li se to tak nazvat, spočívá v tom, že jednou za měsíc strávíme víkend ve škole, za další měsíc si vybereme práci k danému předmětu a jendou za měsíc je pár hodin konzultace. Nakonec se sepíše celková práce a studenti dostanou diplom pod záštitou Nottingham University, která nepatří ani k nejlepším 50 školám nabízejícím tyto typy studií. Takže diplom za poplatek, zbytek holt bude muset dát praxe jako vždy. Další šok byl ten, když nám oznámili, že jednu práci za rok musíme odevzdat v angličtině, což šok nebyl, ale spíš trapas ten, že nám bylo řečeno, že oni ani nebudou kontrolovat to, jakou kdo má úroveň AJ, že stačí, když nám to i někdo jiný přeloží do AJ. Navíc tam nejsou ani žádné testy, ty prý zrušili z důvodu špatných výsledků studentů při těchto testech. Tak nevím…'"
Zdroj předchozích recenzí:
https://diskuse.doktorka.cz/mba-studium
„Jako personalista určitě nemůžu souhlasit. MBA studium je potřeba vnímat jako doplňové studium nenahrazující akademický titul. Jednoleté studium ať už sebevíce zaměřené na praxi (navíc ne v každém vzdělávacím ústavu je tato představa splněna) nelze srovnávat s vysokoškolským studiem.“
https://www.omlazeni.cz/…19033-1.html
U těch recenzí na MBA na netu je navíc strašně důležité oddělit ty, kdy se evidentně jedná o guerilla marketing, tedy pohádky, které píšou marketáci a personalisté daného ústavu vydávající se za studenty/absolventy. ![]()
Tak snad se tu najde někdo, resp. reálný a rozumný student EDU, který to nějak objektivně zhodnotí. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bezkonkurenční cena za MBA na EDU Effective Business School
Ta cena za MBA na EDU Effective je prostě bezkonkurenční.
Členství na LinkedIn (LinkedIn Learning) vyjde na 20 USD měsíčně, když zaplatíte sumu za rok a na 40 USD, když platíte měsíčně.
1 měsíc je zdarma jako trial. Takže reálné náklady mohou být: 20×11 USD + práce s vyhledáním vhodných videí do programů na LinkedIn Learning + e-mailová komunikace a online podpora (mzdy) + chod webovek a systému + charita (100 USD).
Čím více lidí bude studovat, tím větší budou úspory z rozsahu, které bude škola generovat.
Pokud by tak byly náklady na studium kolem 8 K (4 840 Kč platformě LinkedIn, 2 200 Kč charita, chod online školy, webu (a práce na něm) + práce s vyhledáváním videí včetně marketingu rozpočítaná na velký počet studentů - odhadem max. 1 000 Kč). Tedy pokud by to nyní stálo kolem 16,7 K, tak bude zisk více než 100 %. ![]()
Tedy pokud je třeba počet studentů ročně 1 500 a v průměru by měli zisk na jednoho studenta 10 tis. (není nereálné, charitu každý nemá), tak je to 15 milionů ročně (což oproti některým předraženým MBA institutům není nic přemrštěného).
Certifikáty a diplom si totiž student platí navíc (mimo základní cenu) a promoci též.
Ale za mě to jsou naprosto zasloužené peníze a EDU Effective Business School je přeji (skvělý nápad - lidi z těchto částek nezchudnou a můžou se dále rozvíjet - osobně i profesně a procvičit a zdokonalit AJ, kdy je motivuje zisk profesního diplomu na konci, kolik videí by si totiž většinově jinak na LinkedIn prošli, kdyby z toho neměli ten profesní diplom MBA?).
A 95 % MBA u nás nemá za úkol cokoli garantovat, je to státem neregulované profesní vzdělávání, kde plnou odpovědnost (za to, co se naučíme) neseme holt my.
![]()
EDIT: V jejich komerčním sdělení na IDNES.cz z června 2023 uvádí, že „za pouhý rok existence jsme získali více než 5 000 studentů ze 91 zemí světa.“ To teda čumím.
Kam se hrabe těch pár desítek studentů MBA na slavné VŠE, kteří navíc studují dva roky, jak je v zahraničí běžnější. ![]()
To tady za chvíli bude mít každej druhej kopáč MBA.
I když vlastně proč ne, když je to primárně vlastní seberozvoj… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Recenze ze zahraničí - znejistění
Trochu mě znejistila jedna zahraniční recenze z listopadu roku 2022 na trustpilot.com. Snad ta skladba videií dává smysl a není to úplná bramboračka, ne? Protože v tom měla být ta přidaná hodnota školy oproti samotné platformě LinkedIn. Aneb citace (překlad google):
*"I když považuji myšlenku mikroučení za opravdu skvělou a užitečnou, skutečná implementace je zde podprůměrná. Nesouvislá hromada videí a dalších zdrojů smíchaných dohromady. Denní kurzy jsou: podívejte se třeba na toto video, někde jsme vykopali knihu, aby to vypadalo, že je obsahu dost, teď přejděte na úplně jinou platformu a pokračujte v kurzu zde, podívejte se na toto video na youtube ve špatné angličtině…tady mějte odznak, aby to vypadalo, že jste se něco naučili.
Většina materiálů pochází z výukové platformy LinkedIn. Nejsem si jistý, jak je to lepší, než dostat tento obsah přímo tam.
Jedinou výhodou je koncový certifikát, jinak lze stejné znalosti získat z volně dostupných zdrojů"*
Ona recenze v AJ:
*"While I find the idea of microlearning really great and useful, the actual implementation here is sub-par. Incoherent bunch of videos and other resources mashed together. Daily courses are: watch maybe this video, there is book we dug out somewhere to make it look there is enough content, now go to a completely different platform and continue the course here, look at this youtube video in poor English…here, have a badge to make it look you learnt something.
Majority of the materials comes from LinkedIn Learning platform. Im not sure how is this better than getting this content directly there.
The only benefit is the ending certificate, otherwise, same knowledge can be obtained from freely available resources"*
A odpověd školy na recenzi výše (to podstatné bez pozdravů):
*"Jak jste zmínil, většina našeho obsahu pochází z platformy LinkedIn Learning, ale jelikož jsou vynikající autoři i na jiných platformách, zařazujeme i materiály z YouTube a online knihovny BookBoon. Připouštíme, že je někdy těžké najít přesně odpovídající obsah napříč platformami, a omlouváme se za vzniklé nejasnosti.
V současné době pracujeme na aktualizacích a vylepšeních kurzů. Pokud máte nějaké konkrétní nápady, budeme rádi, když se s námi o ně podělíte."*
Ona reakce školy v AJ:
*"As you mentioned, most of our content comes from the LinkedIn Learning platform, however, since there are excellent authors on other platforms as well, we also include materials from YouTube and the online library BookBoon. We admit it is sometimes hard to find exactly matching content across platforms and we apologize for any confusion caused.
We are currently working on course updates and improvements. In case you have any concrete ideas, we would be grateful if you could share them with us."*
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Specializace na leadership, HR, online MBA - názor
Ještě jsem si všimla, že Coursera nabízí velké množství specializací. Např.:
„Strategic Leadership and Management Specialization“ od univerzity v Ilinois - dělají se tam projekty, získáváte certifikáty, ale nevýhodou je, že tam nejsou české titulky, takže se hodí jen pro opravdu dobré angličtináře (tady má LinkedIn platforma prostě navrch):
https://www.coursera.org/…c-leadership?…
Taky jsem narazila na dobré online MBA (délka trvání klasické 2-3 roky) jen za 24 tis. USD (cca půl milionu, což je dost levné na lepší US univerzitu):
https://www.coursera.org/degrees/imba?…
Ohledně samotného leadershipu (zajímá nás asi dost často) je toho taky tuna na edX (chtělo by to mít na to více životů), ale našla jsem i celkem levnou specializaci od Harvardu. Jedná se o „Professional Certificate in Leadership and Communication“ na platformě edX za pouhých 376 USD (cca 8,3 tisíce). Nemá s tím někdo zkušenost? Toto by mě asi také zajímalo:
https://www.edx.org/…ommunication?…
Je to trochu stresující, když člověk projde Courseru, edX, Udemy, tak fakt zjistí, že na každý manažerský téma/oblast včetně leadershipu to na něj vyplivne desítky všemožných kurzů, specializací, částí MBA a magisterských programů a MBA a kompletních masterů, kde jsou nejrůznější ceny (něco je zdarma, něco za pár šupů, něco zase mega pálka - klasicky plnohodnotné MBA) a nejrůznější podmínky na dokončení (většinou poměrně časově náročné, jak bývá u lepšího a prestižnějšího vzdělávání v US zvykem).
Nebo mě třeba také ještě zaujal MicroMasters Program in Business Leadership za 1 347 USD (necelých 30 tis.) od Univerzity v Queenslandu - délka trvání jen 11 měsíců a náročnost 10-11 hodin týdně (je to sice jen určitá část magisterského programu, tedy nikoli celý magisterský program, ale ten si lze postupně také udělat a podle mě je to už dobrá vizitka + pokud chcete jen určitou část master programu):
https://www.edx.org/…s-leadership?…
EDIT: ještě jsem našla obsahově naprosto skvělou a zajímavou specializaci pro všechny HR (mikro master na Organizational Psychology), která není ani tak drahá (8 měsíců a 625 USD):
https://www.edx.org/…l-psychology?…
BTW: nemá tu někdo zkušenost s kurzy přímo od Harvardu (Harvard Business School Online)?
https://online.hbs.edu/?…{792-723-8641}&hsa_net=adwords&hsa_kw=harvard%20online&hsa_tgt=aud-968782381437:kwd-294810620346&hsa_ver=3&gad=1&gclid=Cj0KCQjwho-lBhC_ARIsAMpgMod-pQVUx4qFTyfqqV3-fmY4k8Vc_Ol5VMtmqQBGok60rpLlI6PRNlAaAqtUEALw_wcB
Zajímalo by mě konkrétně toto (jsou to sice „jen“ certifikované kurzy (cena za jeden kurz cca 40 tis.), max. specializace 7 kurzů (330 tis. Kč), ale přeci jen se jedná o Harvard!):
https://online.hbs.edu/…-management/
Absolvovali jste něco z toho? Jaký na to máte názor? Je to moc náročné, resp. neudělá to hodně studentů? Má cenu do toho jít? Dá se zvládnout ta AJ a při práci? Nebo je lepší LinkedIn platforma? Díky moc!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kam všude je možné/vhodné uvádět MBA titul?
Ahoj,
ještě mě tak napadá, kam všude je dnes reálně možné uvádět získaný MBA titul?
Na doklady jako je občanský průkaz už se nově uvádět nesmí, a to kvůli diskriminaci lidí bez titulu. To mi přijde asi cekem rozumné, jelikož všichni bychom měli mít třeba u doktorů rovný přístup a zacházení, a to bez ohledu na to, jestli se jedná zrovna o kopáče se základní školou, nebo člověka s velkým doktorátem (Ph. D.). Na druhou stranu, třeba pro toho doktora to může dopředu výhodně signalizovat, že ten člověk může mít třeba vybranější způsob chování (což by platilo podle mě ale asi spíše pro akademické vzdělání, jelikož arogantních hlupáků/blbců s MBA tu bude asi taky běhat více než dost).
Takže kam jinam uvádět? Jako podpis do mailu? A není to trapný? Koho to vlastně zajímá, když třeba píšu běžnou zprávu do lékárny, že mám nějaký tituly? Nebo si to dát jako nějaký automatický podpis?
OSVČ si to dají na vizitky a budou to cpát klientům, to je jasný. Stejně jako zaměstnanci v sales a finanční poradci (kteří často paradoxně pak stejně skončí v dluzích, když jim klienti vypovídají smlouvy - a na pracáku je to pak asi taky dost k ničemu), ale co zaměstnanci (soukromý/veřejný sektor)? Max. tak na dveře místnosti, jinak asi nic víc, co?
Jinak jsem si ještě četla, že v zahraničí (západní země a USA) je nyní navýsost trapné si u jména uvádět cokoli jiného než velký doktorát za jménem (Ph. D.). Že nějaké profesní vzdělávání, ale už i magisterské akademické vzdělání tam u jména nikdo nechce vidět/nikoho nenadchne a je to tam nyní (i na vizitkách) až skoro faux pas (jelikož magisterské vzdělání/nějaké MBA tam má skoro každý a ze samotného titulu nikdo nepozná, na jak dobré škole jste studovali).
Tady si vždy vzpomenu na to, jak třeba na LinkedInu nejvíce dávají na odiv titul MBA lidi, kteří mají jen ten a maturitu bez VŠ (dávají si to na té síti naprosto nepochopitelně za jméno, což se dělat nemá a působí to velmi trapně). Na Linkedinu se totiž tak nějak automaticky předpokládá, že máte minimálně Bc. nebo alespoň nějaké profesní vzdělávání (uvedené v sekci vzdělání), jelikož je to profesní sít vysoce vzdělaných a kvalifikovaných lidí. ![]()
Takže, kam psát, jak ještě dále využít?
Ukázat to babičkám (tetkám, hloupým kámoškám atd.) je třeba pro mě celkem málo - sice jim člověk může nakecat de facto cokoliv, protože vědí obecně kulový, ale to není za mě až tak moc uspokojující pocit, jelikož je tam pak stejně od nich ten navazující tlak, k čemu ti to teda bylo a kdy si tím reálně v něčem polepšíš (hlavně platově).
A u profesních titulů se do vyšší platové třídy nedostanete a v bance vás kvůli tomu na vedoucího taky nepovýší. K tomu je potřeba získat aspoň Bc. dle vysokoškolského zákona. Sice dle komerčních sdělení se xy absolventům zvýšil plat, ale to jsou podle mě většinou jen marketingový kecy/klamavý marketing. Zvýšit se vám může i bez MBA - třeba vysoká inflace a něco Vám přihodí, ale kde je ta příčinná souvislost s MBA? A jak to ověřují? To by jim museli dát zpětnou vazbu vždy všichni absolventi, což silně pochybuju a není to ani reálné - dotazníků se vrací často tak sotva čtvrtina. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit