Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím všechny,
vzhledem k povaze mého vzácného onemocnění, asi nedostanu odpovědi. Ale poprosím vás, abyste mi poradili, co byste dělali vy.
V červnu letošního roku jsem šla na kontrolní magnetickou rezonanci. Poslala mně moje neuroložka z důvodu, že když jdu, tak mám větší problémy s rovnováhou. Kdo mně nezná, tak si myslí, že jsem trochu přiopilá. V dětství jsem měla tyto uvedené problémy v menší míře. I s motorikou. Tehdejší době se to neřešilo. Před 5 lety jsem byla taky MR, která odhalila Dandy Walkerův syndrom a zvětšenou cisternu magna. Mám tam zvětšenou v mozku nějakou komoru a hypoplázii mozečku. Jde o to, že v průběhu 5 let se mi zvětšila na megacisternu magna a proto, mám ty větší problémy. Dočetla jsem se, že se to řeší u dětí operací. Ale co u z dospělých? Máte s tím prosím sami zkušenost nebo nějakou zkušenost z okolí?
PS: Kdyby se to řešilo u dospělých taky operačně, šli byste na operaci?
Předem děkuji za odpovědi ![]()
Pokud se cisterna skutecne zvetsila, tvůj neurolog bude konzultovat neurochirurga, ktery oba snimky porovna a posoudí, zda tam dochazi k tlakovym zmenam a operaci doporuci, nebo ne. Vsechno Ti vysvetli. Pak teprve bude prostor pro tvoje rozhodovani. Tyhle vrozene vady se obvykle behem zivota nemeni, je mozne, ze kazdy snimek popsal jiny radiolog trochu jinak.