Měkký krunýř u želvičky (mládě)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2609
6.5.13 15:52
@A.Suky píše:
Je to tetsudo margarita nemohla jsem si vzpomenout :D ano má speciální žárovku…Když se nám narodily housátka tak měly tu samou lampu…takže má fakt vše…Z venku jí tedka nosíme ale vůbec to nejí…pořád jen spí ani sem se ji neodvážila vyfotit s metrem jako to děláme když to nosíme na úřad na evidenci…bojím se na ní už i sahat…a dneska mi mamka říkala že už jí rok bude…fakt se bojíme…nevím co je špatně

tak to už je hodně špatný jak nežere tak je pruser… co ta veterina obávám se, že je to s ní opravdu vážný.
Kolik má stupnu? Skus ji vzít a dát do teple vody ( tak aby mohla mít pohodlě hlavu nad vodou ) aspon se napije a pak jidej pod tu žárovku..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1182
6.5.13 16:04

No dneska dostal bratr horečky tak jí tam beru až dele až se vrátí mamka tak napíšu no skusíme to děkuju za radu ale fakt mam strach… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.5.13 16:14
@A.Suky píše:
Zdravím nevím jestli se to sem hodí (zřejmě moc ne) ale diskutuji pouze tady tak za optání nic nedám. Určitě když máte malé děti máte i zvířátka. Máme jich doma dost máme je rádi a staráme se jak nejlíp to jde. Máme už 3tí želvičku. Jedna se bohužel zaběhla druhou jsme darovaly synovi kamarádky. Třetí je miminko želvu od mala jsme ještě neměly…Děláme vše jak se má pestrá strava vitamín D…apod.
Ale k jádru věci má pořád strašně měkoučký krunýř…Je jako modelína nemačkáme ji netaháme ji má dost světla…Ale už by se to mělo zpevňovat myslím si že na její „věk“ (nevím přesně kolik jí je je malá) by už měla mít krunýř pevnější. Bojíme se aby neumřela. Je reagistrovaná moc super máme jí rádi ale nevíme si rady kdyby někdo měl podobnou zkušenost či radu dejte vedět. teď moc nejí předtím celkem jedla salát občas ovoce vodu má pořád měníme „půdu“ teplíčko máš tak opravdu nevíme…Má ten krunýř fakt moc měkký bojíme se aby pak nebyla deformovaná v horším případě aby jsme o ní opravdu nepřišly :think:

Měkký krunýř může být u želvy způsoben pravděpodobně nedostatkem UV záření. V želvím teráriu by měly být 2 „světla“ - jednak obyčejná žárovka kvůli teplu, a také UV zářivka (reptiglo 10) kvůli UV záření. Pozor - tato zářivka se musí každý rok měnit za novou, protože i když dál svítí, její světlo už neobsahuje UV záření nezbytné ke správnému vývoji a vlastně k životu želvičky. Tato zářivka nahrazuje sluneční záření, které by měla želvička v přírodě běžně k dispozici, ale doma jí ho prostě musíme dávat uměle. Takže moje rada: kupte novou zářivku Reptiglo 10 (stojí cca 450 Kč) a přidávejte želvičce do krmení umyté nalámané skořápky od vajíček, případně sušené rybičky (prodávají je jako doplňkové krmení pro kočky za cca 25 Kč). Pokud můžete, pouštějte želvu na opravdové sluníčko, třeba na zahradu.
Důležitá je také strava - konkrétně by měla dostávat správný poměr vápníku a fosforu pro správnou tvorbu a vývoj krunýře. Nejlepší jsou listy pampelišky, čínské zelí, vojtěška… to by mělo tvořit základní potravu. Jablíčko, granulky, jahody atd. - to jsou „pamlsky“, které by měla želvička dostávat jenom občas a v malém množství. Ony jsou totiž velmi chytré a snadno se rozmazlí. Jsou jako děti - těm taky chutnají hlavně nezdravé věci :)
S koupáním v teplé vodě bych byla opatrná :! Voda na koupání pro želvy by měla mít vždy teplotu místnosti, ve které jsou, jinak - paradoxně - může po vyndání z teplejší vody zápal plic. Má to určitou logiku - v přírodě také teplejší vodu než je teplota vzduchu nenajde…
Mohu doporučit stránky výborného chovatele p. Kmocha, od kterého mám i já želvičku a který Vám rád a velmi erudovaně poradí - doporučuji kontaktovat raději jeho než veterináře, který třeba se želvami nemá dost zkušeností, mnohdy tím želvičce může spíš ublížit. :(
Odkaz: http://test.chovzelv.cz/index.php?…
Přeji Vám hodně štěstí a želvičce uzdravení… ;)
Hana Hořínková
po. moc@vces.cz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1182
6.5.13 16:29

Hana: Děkuji za vaší odpoved moc jste nám pomohla já ji chtěla dát do té vody ale bojím se na ní sahat je opravdu hodně měkká tak jsem jí nechala pod zářivkou zářivku budeme měnit tak snad bude vše v pořádku děkuji za kontakt určitě se tam obrátíme. Také jsem se bála brát ji někam k veterináři už proto že by sní třeba špatně manipuloval ale bylo to jediné co mě napadlo je opravdu jako papír už se mi z toho chce brečet :,( máme jí rádi a já opravdu vždy když mi třeba odešlo morče nebo tak jsem se z toho dlouho dostávala jsem taková citlivka na tohle…Když mi umřela samice od malých morčátek uměle jsem je dokrmovala mlékem pro kotata dokonce jsem se občas „ulila“ :mrgreen: ze školy abych se jim mohla věnovat vyrosly z nich super morčátka :-) na jejich mami vzpomínám pořád :-) Doufejme že želvu zachráníme uděláme maximum volala jsem paní co jí od ni máme ale má hlasovku. Teď jsem jí tam dala pampeliškové listy ale od včera tam zustaly ty jsem vyhodila a ani si nezobla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2609
6.5.13 16:38

Do te vody ji normálně dejte chovám želvy 20let tak se dá říct, že už nějake zkušenosti mám - bohužel i se želvami, ktere se ke mě dostali na pokraji smrti kam je nevědomky dostal majitel. Samozřejmě jsem neměla na mysli vařící vodu, ale teplou, aby byla příjemná vám - vždytsi vemte kolik má pod žádrovkou rozhodně víc ( teda doufám) než v místnosti ve ktere jste..Ale pokud je tak měkká, že s ejí bojíte vzít do ruky tak to vidim špatně a pokud ji urychleně nedostane do ruky veterinář co plazum rozumí tak je to bohužel konečná..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2609
6.5.13 16:40

Jinak ta repti glo je velmi slaboučká, aby měla vubec nějakou učinnost musí být max. 10cm nad želvou…jo a nejde tu o UV záření, ale o UVB záření…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1182
6.5.13 16:46

Já jsem jí tam ted pro jistotu dala ještě mojí lampu která ma silnou žárovku mám to na čtení nastavila jsem jí to cca 11cm od ní…takže tam ma uv a tuhle tak uvidime dala jsem ji tam omytou skorapku cinske zeli a do vody dala vitamin uvidime tedka se prochazi stridave pod zarovkou a stridave k vode

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1182
6.5.13 16:54

Foto

Posílám fota pro přehled nic z toho nevykoukáte ale alespon uvidite jak to vypada jak je zarizena a co jak u ni je :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2609
6.5.13 17:02
@A.Suky píše:
Posílám fota pro přehled nic z toho nevykoukáte ale alespon uvidite jak to vypada jak je zarizena a co jak u ni je :think:

prosim tě UV je želvě jen k tomu, aby se vyhřívalo v podstatě jso uto teple paprsky nic víc ( mmch pod tím by měla mít k 30stupnum má? ) to co nahrazuje sluníčko se jmenuje UVB záření k tomu se používá spešl výbojka..http://www.akva-exo.cz/chovatelske-potreby/teraristika/osvetleni/zarovky/zarovky-uv/ to by mohlo stačit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2609
6.5.13 17:04

Kdy se dostanete na tu veterinu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1182
6.5.13 17:08

Dnes už to nestíháme zítra jí tam ráno vezmu ale bojím se aby jí něco neudělal napřed mu to řeknu než mu jí dám do rukou. No já poslala fota aby jste viděly co a jak víc pro ní udělat nemůžu podle toho co ukazuje teplotu je tam něco mezi 29-30°

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2609
6.5.13 17:19
@A.Suky píše:
Dnes už to nestíháme zítra jí tam ráno vezmu ale bojím se aby jí něco neudělal napřed mu to řeknu než mu jí dám do rukou. No já poslala fota aby jste viděly co a jak víc pro ní udělat nemůžu podle toho co ukazuje teplotu je tam něco mezi 29-30°

snad nebude pozdě… každopádně dote vody ji dej pokud nežere už musí být velmi dehydrovaná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2609
6.5.13 17:24

http://www.veterina-plzen.cz/plazi/ tady vypadají, že plazum rozumí jsi z plzně tak zajedte sem..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1182
6.5.13 18:14

Už jsme jí tam dali pije…Ona pila trošku i voda z té misky kde je ten vitamín děkujeme zajedu sní třeba na konec světa :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2609
6.5.13 19:43

@A.Suky držim palce at se dá do kupy :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie