Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím nevím jestli se to sem hodí (zřejmě moc ne) ale diskutuji pouze tady tak za optání nic nedám. Určitě když máte malé děti máte i zvířátka. Máme jich doma dost máme je rádi a staráme se jak nejlíp to jde. Máme už 3tí želvičku. Jedna se bohužel zaběhla druhou jsme darovaly synovi kamarádky. Třetí je miminko želvu od mala jsme ještě neměly…Děláme vše jak se má pestrá strava vitamín D…apod.
Ale k jádru věci má pořád strašně měkoučký krunýř…Je jako modelína nemačkáme ji netaháme ji má dost světla…Ale už by se to mělo zpevňovat myslím si že na její „věk“ (nevím přesně kolik jí je je malá) by už měla mít krunýř pevnější. Bojíme se aby neumřela. Je reagistrovaná moc super máme jí rádi ale nevíme si rady kdyby někdo měl podobnou zkušenost či radu dejte vedět. teď moc nejí předtím celkem jedla salát občas ovoce vodu má pořád měníme „půdu“ teplíčko máš tak opravdu nevíme…Má ten krunýř fakt moc měkký bojíme se aby pak nebyla deformovaná v horším případě aby jsme o ní opravdu nepřišly ![]()
Zespoda to má nejvíce ještě dodatek…je čipovaná takže jsme kontrolovaly a fakt se nám to nezdá za každou odpověd budu ráda každopádně v pondělí navštívíme veterináře ale chtěla bych vedět skušenosti nechci jí zbytečně tahat někam
děkuji moc všem ![]()
No ono nejvíc záleží na tom věku, který se bohužel těžko určuje. Každopádne pokud jí ještě není rok, tak je to celkem normální. Slyšela jsem že se snad věk dá přibližně určit podle „letokruhů“ na štítcích, ale z jinýho zdroje jsem slyšela, že je to jen pověra
ta strava je super, nic nezkazíte, když budete dávat kapičky pro plazy. my kupujeme ve zverimexu asi za 150 korun, v takovým oranžovým obale, jiný nám nechce jíst. a tam jsou všechny možný vitamíny. a občas dostává sušený krmivo pro želvy. Ale my už máme důchodkyni, dostala jem ji ve 4. třídě za vysvědčení ![]()
Jak píše Slavuška záleží na věku, já měla želvičku které začal měknout krunýř v cca 10letech…měla nějaký bacil, musela jsem s ní chodit na injekce na veterinu, pak přestala i jíst, tak jsem ji krmila stříkačkou (nadlidský úkol),ale zvládla to. Teď je zní stará dáma
. Ten bacil (už si nepamatuji jméno) se dá chytnout z trávy, ale i ze špatně omytého salátu. Já bych zašla na veterinu - pro jistotu.
Ahoj vaše želvička trpí velkým nedostatkem vitamínu v dusledku špatne stravy ( salát, ovoce ) -tohle je velmi nevhodná strava. Doporučuji rychlou návštěvu veterináře ( ideálně nějakeho co má zkušenosti s plazi ) a rychlou změnu stravy ( z 99% se želví jídelníček skládá z lučních bylin - mlíčí, jetel atd.. nic víc ) saláty, ovoce, piškoty a podobne kraviny jí jen ubližují. Máte UVB zdroj? Jaký má substrát?
A doporučuji pročíst tyhle stránky : http://www.zelvy.wbs.cz/…m-krmit.html
Já doporučím tyhle stránky (je tam i diskuze, kde si chovatelé a majitelé želv navzájem radí co a jak) a co se týče jídla, tak tady .
Maličké želvy do roka bývají měkké ( info tady - jsou tam popsány i rady, co dělat při měknutí krunýře), tvrdnou později. Dáváte vápník?
@Ywett píše:
Já doporučím tyhle stránky (je tam i diskuze, kde si chovatelé a majitelé želv navzájem radí co a jak) a co se týče jídla, tak tady .
Maličké želvy do roka bývají měkké ( info tady - jsou tam popsány i rady, co dělat při měknutí krunýře), tvrdnou později. Dáváte vápník?
Ano prvnich par mesicu je mekci, ale jen trochu… a jestli zelva nema uvb tak je vapnik stejne k nicemu - nevstreba ho
Děkuji všem má všechno byla i venku na trávě bratr jí nosí jetel a mlíčí vše kontrolujeme má dostatek světla tak opravdu nevíme. ano do roka je to možná normální ale zdá se mi že je prostě měkký fakt až moc.. ![]()
Fakt se dost bojíme… děkuji za odkazy na stránky už to řešíme s chovatelkou
![]()
Drzim palce staci se drzet ze zelva potrebuje slunicko chudou stravu v zime si dachnout a budou ji mit i vnoucata ![]()
Jak už bylo psáno výše, želvě se snažte nosit potravu z venku - teď aktuálně pampeliška jí určitě bude moc chutnat ![]()
Píšete - má dostatek světla - ale jakého? se zdrojem UVB? to je nejdůležitější pro správnou přeměnu vápníku ve vit. D3…pokud UVB nemá, můžete do ní cpát vitamíny, jak chcete…
a s podáváním D3 bych byla velmi opatrná, dá se totiž krásně předávkovat…
píšete, že nevíte, jak je želva stará..co je to za druh? ona nemá CITES? některé druhý byli z CITESu vyjmuty, ale pokud ho má, tak to v něm najdete…
A ty odkazy, co tu padly, jsou super! Hlavně ten o stravě pro želvíky.
![]()
Je to tetsudo margarita nemohla jsem si vzpomenout
ano má speciální žárovku…Když se nám narodily housátka tak měly tu samou lampu…takže má fakt vše…Z venku jí tedka nosíme ale vůbec to nejí…pořád jen spí ani sem se ji neodvážila vyfotit s metrem jako to děláme když to nosíme na úřad na evidenci…bojím se na ní už i sahat…a dneska mi mamka říkala že už jí rok bude…fakt se bojíme…nevím co je špatně