Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobré poledne,
potřebovala bych poradit. Kamarádka má dlouhodobé problémy se spánkem, resp.nespí Zkoušela to řešit opravdu všemožně, nic nepomohlo. Teď objevila spánkový hormon melatonin a ráda by ho začala užívat. Je ale v 8tt. Může se tento hormon užívat v těhotenství? Nikde jsem to nenašla. Předem díky za rady a zkušenosti.
Takový přípravek by měl být předepsán lékařem a ten by měl probíhající těhotenství zohlednit. Na příbalovém letáku by navíc mělo být uvedena případná kolize užívání přípravku s těhotenstvím.
Pokud jde o nějaký „divoký“ preparát nebo „přírodní alternativní“, tak do toho bych bez konzultace s gynekologem a endokrinologem rozhodně nešla a myslím, že ti budou také velmi zdrženliví. Když ti v těhu lékaři kromě paralenu nedoporučí a většinou nepředepíší nic, tak zrovna hormonální přípravek nebude to, co by je nechalo klidnými.
Moje zkušenost je ta, že těhotenství samo je vynikající sedativum, oba první a třetí trimestry mých těhu jsem prostě prospala.
Bára
gasto
ja mam melatonin z usa a vim ze na obalu je ze tehule se MUSI poradit pred uzivanim s doktorem