Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobry vecer.Dnes mi bylo sdeleno z vysledku Ct ze mam na mozku nador. Byla jsem i dnes na odberu mozkomisniho moku, vysledky budou za tyden. V zari me ceka magneticka rezonance kde se ma krom toho potvrdit nebo vyvratit Rs. Takze ten nador mi byl sdelen jaksi mimochodem.Jsem z toho hotova a strasne se bojim co bude dal. Vetsina techto nadoru je nezhoubna dle dr, to potvrdi az ta mr. Zatim pry mam byt v klidu ale to nejde. Mate prosim nekdo zkusenost?
Známá měla nezhoubný. Ale taky se prvně nevědělo jestli je zhoubný nebo ne, to až po odeslání na histologii, takže taky nervy pracovaly. Odstraňovali ji ho dvakrát, se tam ten prevít udělal znova po krátké době, takže z toho byla hotová. Zhoubný nebyl, ale něco jí utlačoval, takže se na to přišlo, kdyz zkolabovala několikrát bez příčiny, měla ho už velký. Zároveň se učila znova mluvit.
Dnes už je na tom o poznání lépe.
S meningeomem se vetsinou k nic nedela, obvykle neroste a nijak nevadi. Maximalne se po case zkontroluje, jestli nepovyrostl. i na CT by videli, kdyby pusobil tlakem na okoli (byl by otok) a taky jiste zhodnotili, zda muze zpusobovat tve potize vzhledem k lokalizaci a velikosti. Bude to dobre.
Zrejme tlaci na ten ocni nerv, proto porad na to oko nevidim.Mam kapacky kortokoidu takze snad se ten zrak zlepsi. Ja vim, ze budu vedet vic po te mr ale jak zvladnout strach a stres. Kdo me zna a cetl kdysi me denicky, tak vi co uz jsem v zivote prezila a zvladla. Prostese fakt hrozne bojim.
Jak jsem psala, kolegyni udělali zákrok a po pár letech ho zopakovali. Je v pořadku.
Anonymně, občas sem zavítá.
Dobrý den,
před půl rokem jsem se ocitla ve velmi podobné situaci. RS se naštěstí nepotvrdila, ale na MR mi byl náhodně nalezen mozkový nádor a po dalších vyšetřeních bylo rozhodnuto, že je potřeba nádor operovat, protože mi utlačoval oční nerv. Byl to naprostý šok a stres, mám malé děti a měla jsem hrozný strach. Nejvíc mi pomohla konzultace s lékařem ve Vojenské nemocnici, který mi vysvětlil, co mě čeká. Opravdu se mi ale ulevilo až po operaci, když jsem dostala dobré výsledky histologie. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy!
@Pudloslava Dobry vecer. No bojim se co uvidi na mr.Drmi rikala, ze operace bude nutna, takze asi uz z ct videji vic, nevim. JA se hrozne bojim operace. Naposledy jsem byla pred tremi roky s nadorem v brise, nezhoubnym nastesti ale nechteli mbe operovat z rizika meho zdravotniho stavu, nakonec jsem tady, takze v poradku ale ted se strasne bojim. Kez by se to jen kontrolovalo a operace nebyla nutna. Mne prave tlaci na ten ocni nerv.
@EllaJana píše:
Dobrý den,
před půl rokem jsem se ocitla ve velmi podobné situaci. RS se naštěstí nepotvrdila, ale na MR mi byl náhodně nalezen mozkový nádor a po dalších vyšetřeních bylo rozhodnuto, že je potřeba nádor operovat, protože mi utlačoval oční nerv. Byl to naprostý šok a stres, mám malé děti a měla jsem hrozný strach. Nejvíc mi pomohla konzultace s lékařem ve Vojenské nemocnici, který mi vysvětlil, co mě čeká. Opravdu se mi ale ulevilo až po operaci, když jsem dostala dobré výsledky histologie. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy!
Dekuji, takze ste na tom byla stejne. Super, ze jste to zvladla. Ta operace asi byla hodne narocna.
@silviapecho píše:
@Pudloslava Dobry vecer. No bojim se co uvidi na mr.Drmi rikala, ze operace bude nutna, takze asi uz z ct videji vic, nevim. JA se hrozne bojim operace. Naposledy jsem byla pred tremi roky s nadorem v brise, nezhoubnym nastesti ale nechteli mbe operovat z rizika meho zdravotniho stavu, nakonec jsem tady, takze v poradku ale ted se strasne bojim. Kez by se to jen kontrolovalo a operace nebyla nutna. Mne prave tlaci na ten ocni nerv.
jestli tlaci na nerv a horsi se zrak, tak operace asi nutna bude. Nebojte se, tyhle nádory jsou hned na kosti, mozek se vlastne ani neoperuje, jen lebka.
Kez by. Ja sem hrozne vystresovana uz dopredu. Uz jen kdyz se rekne operace hlavy.
Ahoj, píšu všem, kdo chce něco vědět o meningeomu, jak probíhá operace, jak probíhá pooperační rekonvalescence a jak se na to vše připravit.
Vše mám za sebou, jak operaci, tak radioterapie tzv. ozařeni CyberKnifem.
Pokud budeš chtít ozvy se mi na tel.605248516.
Vše vysvětlím a psychicky pomůžu. Nikol
Dobry den.Ja jeste cekam na tu MR 20.9.Takze porad nevim co bude. Urcite se ozvu. Dekuju