Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravím,
mě se tohle stávalo každé ráno při cestě do práce. Párkrát se stalo, že jsem nedojela, bylo mi tak zle, že jsem do práce nakonec nedorazila a jela jsem domů. Ze začátku jsem si myslela, že mám nějakou střevní virózu, pak mi došlo, že to je od nervů a že se jedná o úzkost. Naštěstí já našla příčinu a pak to přestalo. Řekni si v ten moment, kdy to na tebe přijde, že pouze ty jsi strůjcem této situace, že ty ji ovladas a že vše je v pořádku… Tohle mě osobně vždy pomohlo. Já to měla způsobené dlouhodobým stresem, kdy jeden člen rodiny mě dennodenně naháněl a uháněl, abych okolo něj létala, do toho jiné vážné problémy v rodině. Ještě doporučuju si v hlavě nevytvářet žádné scénáře. A také naučit se se sebou pracovat, přijímat se, mít se ráda a v tomto uspěchaném světě si najít nějaký ten čas pro sebe na odreagování. Já třeba začala číst a jsem teď moc spokojená. Ideální je se ještě zbavit se té příčiny, ale u mě to třeba nešlo, tak jsem se naučila se od té příčiny odpoutat a nebrat si to k
. Hodně zdaru přeju.
myslím si, že to jde vyřešit i bez psychologa. U mě to už bylo dost vážné a musím to zaklepat sama jsem se z toho dostala.
Má to svou příčinu. Je nutné ji najít, pojmenovat a překonat. Jedna známá se přežírala hořčíkem a měla podobné symptomy (a pár navíc), jiná nesměla usínat sama v posteli (vycpala panáka tričkem manžela, který byl na misi v Iráku), další měla nedostatek železa a hypofunkci štítné žlázy (přidej k tomu nespavost).
Vše má svou příčinu… Tak ať najdeš odvahu hledat tu svou. ![]()
Hledej, co tě dostává do tohoto vztahu. Zkus si klidně na papír napsat, jaká situace, když si ji představíš tě děsí.
Promluv si o tom se svými blízkými, to někdy moc pomůže, říct třeba mamce, že se ti tohle děje.
Taky to mám, příčinu už znám. Ne že by to bylo lepší. Ale uvědomuji si to.
Ahoj,
to co popisuješ není vůbec překvapivé nebo netypické. Prostě ve chvíli, kdy nejsi zaměstnaná ničím jiným (prací, péčí), máš klid, tak vědomě nebo podvědomě začne mozek, psychika pracovat,,proti tobě" a vyvolá to úzkost.
Zkus si to racionalizovat, právě tím, že si pro sebe zopakuješ co jsi psala tady. Nemáš zásadní problémy, finanční ani jiný, jsi docela zdravá, vše funguje jak má.
Pokud máš problém s dýcháním, tak zvládnout hluboký nádech přes ten odpor, který hrudník klade, chvíli zadržet, výdech už půjde snadno, pokud by problém s dýcháním přetrval, tak opakovat.
A samozřejmě, pokud je to něco, co se děje pravidelněji, tak psycholog nebo psychiatr. Není nutné, abys takové trápení měla, a kdo to nezná, neví jak náročné to je…
Prožívám to samé. Já ale před měsícem vysadila po 3 letech AD. Nyní jsem objednaná k terapeutovi a zkusím KBT, tak uvidím, jestli to nějak pomůže.
Ahoj, paradoxně se říká, ze téměř vždycky jsou úzkosti hlavně v klidu, protože to má mozek nad čím přemýšlet
jinak taky sem vysadila AD po třech letech asi v prosinci a měla jsem potom dost velký propad, takže hádám, ze se ti mohlo stát to same! Nejlepší je si to fakt racinalizovat! Ikdyz já vím, jak těžké to je. KBT budu teď taky zkoušet, tak snad to bude vpohode a pomůže
Hezký večer.
Nevím co s tím, mám úzkosti, nejčastěji když jsem doma, v klidu.. když jsem v práci vůbec se mi to neděje. Ale takhle když jsem večer, děti spí, já koukám na seriál než usnu, tak mi to přepadne. Bušení srdce, neklid, strach z ničeho, pocit slabých končetin.. dnes se mi to stalo i ráno, měla jsem volno.. v posteli jsem byla do 12 protože jsem se nemohla zvednout jak jsem měla pocit že se zblaznim. Život mám fajn, konečně se vše obrací k dobrému, o peníze nemám nouze.. jen tohle. Jednou za čas k tomu ranní mdloby, kdy jsem byla u internisty, vše ok, potíže se žaludkem (prý ok)…
Tak já nevím co s tím.. mám už dřívější zkušenost s psychiatrem, prodělala jsem depresivní epizodu par let zpět, tu máme i v rodině … ale nevím jestli zas prášky? Tehdy mi psycholog nepomohl, až farmaka..ale rada bych vedela, jestli to není zbytečný.. abych u dr nevypadala blbě co tam s tím lezu…